45 år gamle Tone Tellevik Dahl er kvinnen som skal danke ut Fabian Stang og bli Oslos nye ordfører. Men drøye to uker før valget er det få som har hørt om den erfarne lokalpolitikeren. 

TV 2 gjennomførte denne uken en uhøytidelig spørreundersøkelse hvor vi viste 100 Oslo-velgere bilde av Høyres og Arbeiderpartiets listetopper. Vi spurte om de visste hvem de var, og hva de het. 

SE VIDEO ØVERST I SAKEN! 

Av de hundre personene var det bare syv som gjenkjente Arbeiderpartiets kandidat, Tone Tellevik Dahl. Av disse var det kun fire personer som visste hva hun het. De aller fleste svarte at de aldri hadde sett henne før, og heller aldri hørt navnet. Dette til tross for at hun har 16 år bak seg som lokalpolitiker i Oslo. 

Ikke overrasket 

Da hun ble trampeklappet inn som Arbeiderpartiets ordførerkandidat under partiets nominasjonsmøte i fjor høst, fikk hun spørsmål fra TV 2 om hvordan det ville være for en såpass ukjent å ta opp kampen mot Fabian Stang.

– Arbeiderpartiet skal vinne med politikken, svarte den opprinnelige karmøybuen til TV 2 da. 

Slik svarte folket 

TV 2 viste bilde av Arbeiderpartiets og Høyres toppkandidater til 100 tilfeldig utvalgte Oslo-velgere. Undersøkelsen ble gjennomført i Sentrum, Grünerløkka, Storo og Majorstua 24. og 25. august. 

Slik svarte utvalget: 

Tone Tellevik Dahl, Arbeiderpartiets ordførerkandidat:

Vet hvem hun er: 7 Vet ikke hvem hun er: 93 

Fabian Stang, Høyre, Ordfører: 

Vet hvem han er: 85 Vet ikke hvem han er: 15 

Raymond Johansen, Arbeirderparties byrådslederkandidat:

Vet hvem han er: 51 Vet ikke hvem han er: 49 

Stian Berger Røsland, Høyre, Byrådsleder:

Vet hvem han er: 32 Vet ikke hvem han er: 68 

Nå sier Tone Tellevik Dahl til TV 2 at hun ikke er overrasket over resultatet i undersøkelsen. 

– Men betyr ikke ansiktene noe i valgkampen? 

– Det er nok bare ordføreren som blir gjenkjent av de 59 medlemmene i bystyret. Media er viktig, og her i Oslo må vi konkurrere med hele Norge om oppmerksomheten. Alle mediehus burde fokusere mer på Oslo. Vi forvalter over 50 milliarder kroner, og hvordan de brukes burde flere være opptatt av, sier ordførerkandidaten til TV 2.

Raymond viktigst 

Hun innser imidlertid at økt personfokus er en trend.

– Jeg har bodd i Oslo i 25 år og vært politiker i 16. Jeg er mye ute blant folk og er aktiv i sosiale medier, så jeg prøver å være synlig.  Men egentlig synes jeg det er mer urovekkende at bare vel 30 prosent vet hvem byrådsleder Stian Berger Røsland er. Det er han som har ansvar for hvordan byen drives.

 – Er du kommet i skyggen av Raymond Johansen i Oslo?

–  Det er viktig for oss at det er parlamentarisme i Oslo. Det er byrådslederen som skal frontes.

Populære Fabian 

– En måling Respons analyse har gjennomført for Aftenposten viser at selv hver fjerde Arbeiderpartivelger kan tenke seg Fabian Stang videre. Hvordan har han blitt så populær?

– Han har gjort en god jobb gjennom åtte år. Men samtidig sier flertallet at de ønsker Raymond Johansen som byrådsleder. Ønsker man en annen retning, må man stemme Arbeiderpartiet.

Disse fire bildene viste vi til 100 tilfeldig utvalgte Oslo-velgere. Oppe fra venstre: Tone Tellevik Dahl (Ap), Fabian Stang (H). Nede fra venstre: Raymond Johansen (Ap), Stian Berger Røsland (H). Alle foto: NTB Scanpix.
Disse fire bildene viste vi til 100 tilfeldig utvalgte Oslo-velgere. Oppe fra venstre: Tone Tellevik Dahl (Ap), Fabian Stang (H). Nede fra venstre: Raymond Johansen (Ap), Stian Berger Røsland (H). Alle foto: NTB Scanpix.

– Hvordan kommer vi i Oslo til å merke forskjell om det er du som blir ordfører?

– Man vil få en kvinne, og en politiker som står for en annen politikk. Jeg ønsker at det er kommunen som skal bygge flere barnehager. Jeg ønsker bedre eldreomsorg, rusomsorg og å kjempe mot fattigdom. Som Fabian Stang vil jeg jobbe for å synliggjøre alt det gode som skjer i byen vår. Oslo er en fantastisk by, med fantastiske mennesker, sier hun. 

Politikkens ansikt

Etter åtte år som Oslos ordfører er Fabian Stang (60) en kjent mann i byen. 85 av de hundre spurte skjønte raskt hvem det var bilde av. 

Ordføreren synes det er hyggelig å bli gjenkjent, men mener det er politikken som er viktigst. 

– Det som er avgjørende er om de liker politikken de forbinder med ansiktet mitt. Hvis de ønsker at jeg skal fortsette som ordfører, må de stemme Høyre, sier ordfører Fabian Stang til TV 2.

Johansen er APs gullgutt

Over halvparten av de spurte i TV 2s kjennskapsmåling visste hvem Arbeiderpartiets bystyrelederkandidat, Raymond Johansen (54), er – det er 17 ganger flere enn de som visste hvem Tellevik Dahl fra samme parti er.

Johansen har tidligere vært blant annet statssekretær i UD og partisekretær i Arbeiderpartiet, og mener det har bidratt til å øke gjenkjennelseseffekten. 

– Langt flere kjenner igjen deg enn ordførerkandidaten deres? 

– Nå har jeg drevet med politikk i mange år, vært en offentlig person og hatt mange ulike posisjoner. Dessuten er jo kampen om byregjeringen det aller viktigste, det er byrådslederen som instruerer etatene og det er der makten ligger. Det å ha fokus på byregjeringen er riktig, akkurat som det er å ha fokus på Erna Solberg og Jonas Gahr Støre, og ikke på stortingspresidenten, sier Johansen til TV 2.

Han mener det er en stor utfordring å bli en del av folks bevissthet og at Tellevik Dahl kan nå Stang-popularitet hvis hun vinner valget.

– Det er vanskelig for politikken å nå fram i vår mediehverdag, og noen få uker i en valgkamp er ikke tilstrekkelig til det. Jeg er helt sikker på at om hun blir ordfører, så vil bildet helt annerledes ut om fire år, sier Johansen. 

Peker på butikken

Stian Berger Røsland (38) har vært byrådsleder i Oslo i seks år, og er dermed Oslos mektigste politiker. Likevel er det bare 32 av 100 som vet hvem han er.

Jeg tror jeg skal basere det på noe mer enn 100 på gaten en formiddag. Vi gjør egne undersøkelser som viser noe annet, men det tar tid å bygge opp. Jeg merker at det er blitt vesentlig mer peking nå enn hva det var til å begynne med, og det er jo faktisk noe man må venne seg til . Men det hører med til dette arbeidet, og det er stort sett veldig hyggelig det folk sier, sier Berger 

Tarjei Skirbekk er tidligere Ap-rådgiver og har gitt ut bok om valgstrategi.  FOTO: GORM GAARE  / SPARTACUS
Tarjei Skirbekk er tidligere Ap-rådgiver og har gitt ut bok om valgstrategi. FOTO: GORM GAARE / SPARTACUS

 – Tar tid å bli kjent 

Tidligere Ap-rådgiver Tarjei Skirbekk har nylig gitt ut boken «Hvordan vinne valg».

Han sier til TV 2 at selv om Tone Tellevik Dahl har lang erfaring fra bydels- og bystyrepolitikk, er det ikke lenge siden hun ble løftet opp som partiets ordførerkandidat.

– Arbeiderpartiet skulle sikkert ønske at hun var mer kjent, men jeg vil tippe at de færreste velgerne i Oslo vet hvem som er topp-kandidater hos de andre partiene, eller sitter i byrådet.

Han påpeker at det tar tid å bli kjent blant velgerne, og viser til at både Fabian Stang og Raymond Johansen har lang fartstid som topp-politikere med lett tilgang til mediene. Ifølge Skirbekk er det derfor ikke så overraskende at de er godt kjent blant velgerne i Oslo.

Den tidligere Ap-rådgiveren mener det generelt er tøffere for Oslo-politikere å få medieoppmerksomhet enn lokal-politikere andre steder i landet fordi mediene i Oslo ofte definerer seg som nasjonale medier.

– Det gjør at Oslo-politikere må konkurrere med nasjonale politikere om oppmerksomheten, og i den konkurransen når de ikke alltid opp, sier han. 

TV 2s politiske kommentator Aslak Eriksrud mener det er god strategi av AP å fronte Raymond Johansen.
TV 2s politiske kommentator Aslak Eriksrud mener det er god strategi av AP å fronte Raymond Johansen.

– Hvor mye bety det for valget at Arbeiderpartiets ordførerkandidat er ukjent for mange? 

– Personer betyr mye for velgerne, men til syvende og sist er det politikken som betyr mest. Gitt at det bare er et par uker igjen til valget, tror jeg alle partier bør prioritere å få ut politikken sin for Oslo enn å prioritere å gjøre enkeltpersoner mer kjent, mener Skirbekk. 

Toner ned Tone

TV 2s politiske kommentator Aslak Eriksrud mener det er åpenbart at Arbeiderpartiet ønsker å tone ned ordførerkampen, og heller ha fokus på byrådslederduellen. 

–  Det er jo tross alt byrådslederen som har det politiske ansvaret, det er han som leder byrådet som jo i realiteten er byens regjering. Ordføreren har jo ingen politisk makt sånn sett. Makten ligger hos byrådslederen, det er den viktigste politiske posisjonen i Oslo. Hvis vi skal sammenligne dette med nasjonalt nivå, vil ordføreren tilsvare stortingspresidenten mens byrådslederen tilsvarer statsministerjobben, sier Eriksrud. 

– Hvilken betydning tror du det vil ha for valgresultatet i Oslo?

– Det er vanskelig å si. Fabian Stang er Oslo Høyres aller beste kort. Ap har ingen ambisjon om at Tellevik Dahl skal slå knock out på Stang. 

– I en måling sier hver fjerde Arbeiderpartivelger at de kan tenke seg Fabian Stang som ordfører videre. Hvordan har han blitt så populær?

– Han har gjort en meget god jobb ved å fremstå som en folkelig og samlende ordfører for hele Oslo. Det er egentlig han som gjorde ordførerposisjonen så sentral. Før han ble ordfører, var det mer oppmerksomhet rundt byrådslederen. Da var det Høyres byrådsleder, Erling Lae, som var den populære frontfiguren til Høyre i Oslo, sier Eriksrud. 

Bare 32 av hundre visste altså hvem byrådslederen var når de så bilde av ham, og av disse var det bare en tredel som husket navnet hans. Det er kanskje ikke så mye etter seks år som byrådsleder i Oslo? 

– Jeg vil ikke si at han har vært anonym. Men han virker komfortabel med å være litt i skyggen av Fabian Stang når det gjelder å være byens frontfigur. 

LIK TV 2 Nyhetene PÅ FACEBOOK