GLEDE: Jose Mourinho FOTO: KIRSTY WIGGLESWORTH / AP / NTB SCANPIX
GLEDE: Jose Mourinho FOTO: KIRSTY WIGGLESWORTH / AP / NTB SCANPIX

Se på Mourinhos feiring etter troféet var sikret

For mange managere kaster vekk den muligheten Ligacupen faktisk er.

I kveld sparkes den andre runden av Ligacupen i gang. Premier League-lagene som ikke skal ut i Europa, inkluderes nå. Resten kommer i neste runde.

Ligacupen har hatt en del kallenavn, ikke alle positive. Egentlig ingen. Det vanligste er «Mikke Mus-cupen». Og for noen lag spiller det kanskje ikke så stor rolle. I hvert fall ikke før man lukter Wembley.

Se Luton - Stoke på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo klokken 20.45
Se Hartlepool - Bournemouth på TV 2 Sport Premium 2 og TV 2 Sumo klokken 20.45

For spør Brendan Rodgers og José Mourinho hva forrige sesongs semifinaler betydde. Se igjen på bildene av Mourinhos feiring på Wembley da troféet var sikret.

Liverpool er et lag som historisk sett skal vinne troféer hver eneste sesong. Det eneste de står igjen med de siste ni sesongene er Ligacup-pokalen de vant under Kenny Dalglish. Åh som Brendan Rodgers hadde lyst på det forrige sesong,

Men dette er en turnering som ikke kun domineres av de store klubbene. Heller litt tvert i mot. De siste sesongene har Bradford fra nivå 4 sensasjonelt spilt seg til Wembley, Swansea vant sitt første, og eneste, ordentlige trofé i sitt hundreårsjubileum. Birmingham slo Arsenal, Middlesbrough var et lag som aldri vant. Aldri. Før de brøt forbannelsen i Ligacupen. Cardiff har spilt seg til finale. Wigan har gjort det. Bolton i 2004. Tranmere, også det på 2000-tallet.

Dette er muligheten for klubben i mellom- og bunnsjiktet i Premier League. Dette er faktisk muligheten til mange Championship-klubber. Muligheten for et trofé på Wembley. Kall det «Mikke Mus-cup» så mye du vil. Men hør først med spillerne og supporterne av de klubbene som sjelden eller aldri opplever troféer, finaler og Wembley. For dem er det klubbhistorie som skrives. For dem er det opplevelser som huskes et helt liv.

Fremdeles er Ligacupen i 1985 det siste troféet Norwich vant. Finalen mot Sunderland snakkes det fortsatt om. Semifinalen også, da Steve Bruce ble matchvinner mot Ipswich i ekstraomgangene.

Spør Newcastle-supporterne. De som har sett klubben sin rotere seg vekk fra alle muligheter til disse opplevelsene år etter år. Sesong etter sesong.

Og derfor, nettopp derfor, er det så usannsynlig irriterende å se de klubbene under de aller beste som roterer lagoppstillingen altfor mye til disse kampene.

Kvelden i kveld vil mer sannsynlig enn ikke gi oss noen ganske oppsiktsvekkende resultater. Men så er de ikke så oppsiktsvekkende likevel når man titter på lagoppstillingene i etterkant.

Kanskje har manageren bestemt seg for å bytte ut samtlige elleve spillere fra laget som normalt stiller når det er Premier League – og kanskje blir de slått ut av Bury eller Notts County eller Luton eller Exeter.

Og jammen må man vente en hel sesong før man igjen kan få muligheten til å komme seg langt i den turneringen der forutsetningene for å vinne et trofé er best. Premier League er det kun maks fire, fem lag som kan vinne. FA-cupen har mer prestisje, og er vanskeligere å hevde seg i.

Ligacupen er en reell mulighet til å oppnå noe stort for langt flere.

Og ikke kom å si at tre poeng helgen før eller etter er så mye viktigere for et lag i Premier League eller Championship så tidlig i sesongen. Det er dessuten fullt mulig å vinne på lørdag eller søndag selv om man stiller et konkurransedyktig lag på tirsdag eller onsdag, akkurat som man like fullt kan tape den påfølgende ligakampen til tross for rotasjon i midtuka.

Et bra run i Ligacupen kan faktisk samle både en by og et lag. Det kan gi momentum. Det kan faktisk påvirke ligaprestasjonene positivt.

Så ikke rotér i hjel avansementet. Gi det et forsøk. Vis supporterne at man ønsker. Fei smålagene av banen. Spill på dere selvtillit. Lag masse mål. Gå videre.

Cupbomber er pinlige for lagene som går på dem.

Men jeg er redd for mange likevel ikke lærer. La oss håpe det ikke er ditt lag. Også du fortjener en cuphistorie, selv om du ikke holder med et lag som spiller Champions League hvert år.