TABBET SEG UT: Fabiano Caruana (til høyre) var i tidsnød og gjorde en stor feil som sørget for at det endelig ble seier til Magnus Carlsen. FOTO: TV 2  / TV 2
TABBET SEG UT: Fabiano Caruana (til høyre) var i tidsnød og gjorde en stor feil som sørget for at det endelig ble seier til Magnus Carlsen. FOTO: TV 2 / TV 2

Endelig Carlsen-seier: – En sjokkerende feil

Da verdensmesteren vant mot Fabiano Caruana tok han sin første seier i Sinquefield Cup.

Magnus Carlsen tok sin første poengfangst i Sinquefield Cup, da han mandag vant mot Fabiano Caruana etter en heidundrende tidsnød. Med sorte brikker hadde han i utgangspunktet en vanskelig oppgave, men verdensmesteren virket å ha vendt tilbake til gamle takter og spilte et godt og spennende parti.

Tilskuerne  av partiet fikk med seg både et overraskende åpningsvalg, en spennende tidsnødsduell og en spektakulær avslutning.

– Dette er veldig overraskende! Magnus overrasker oss med å ikke overraske oss, slo Hammer fast da Carlsen i åpningstrekket valgte å gå for sitt faste forsvarsvåpen.

Partiet utartet seg til å bli en spansk åpning, hvor spillerne spilte på hver sin side av brettet: Caruana fokuserte sine brikker på kongefløyen, Carlsen forsøkte å angripe på dronningfløyen.

– Det var stille før stormen, men nå kommer stormen! kunne TV 2s sjakkekspert Hans Olav Lahlum slå fast i studio.

Stillingen ble kompleks, og spillerne ble tvunget til å bruke mye tid. Da den høye tidsbruken fortsatte, var det ingen vei utenom: Partiet var dømt til å bli en tidsnødduell av de sjeldne. 

Med bare sekunder igjen på klokken, et brett fylt av komplikasjoner og sjakkspillere i verdenseliten på hver side av brettet, var spenningen komplett. I TV 2s sjakkstudio ble det stilt spørsmål om hvem som kom til å gjøre den første feilen. 

Det gjorde stormester Fabiano Caruana. Feilen var så grov at han umiddelbart ga opp - da med bare sekunder igjen på klokken.

– En sjokkerende feil! Slikt skal du se selv med lite tid, utbryter stormester Jon Ludvig Hammer i etteranalysene av partiet. 

Magnus Carlsen har dermed brutt forbannelsen. Med seier med sorte brikker mot Fabiano Caruana beviser verdensmesteren at han ikke har glemt gamle kunster.

Med et av to poeng er Carlsen nå aldeles med i teten av turneringen, og har gode forutsetninger for både turneringsseier og et langt bedre resultat enn hva Norway Chess gav.