Oslo  20150815.
Valgkampåpning i Spikersuppa. Venstres leder Trine Skei Grande møtte velgerne i valgboden lørdag.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix FOTO: PEDERSEN, TERJE /
Oslo 20150815. Valgkampåpning i Spikersuppa. Venstres leder Trine Skei Grande møtte velgerne i valgboden lørdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix FOTO: PEDERSEN, TERJE /

Venstre-Trine sikter mot rekordvalg

Tre uker før valget går Venstre mest frem, mens sentrumspartner KrF er taperen på TV 2s ferske gallup.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens politiske kommentatorer har kåret Knut Arild Hareide (KrF) til vinner av de første debattene i valgkampen, er det Venstre-leder Trine Skei Grande som er vinneren hos velgerne.

– Kjempegøy

Tre uker før valget går Venstre går frem med 1,9 prosentpoeng til 6,4 prosent på TNS Gallups kommunevalgmåling for TV 2. Det vil i så fall være det beste kommunevalget for Venstre på 44 år. 

– Det blir kjempegøy om vi klarer å slå det vi fikk for fire år siden som var det beste valget så lenge jeg har levd, sier Trine Skei Grande.

Ikke siden 1971 har Venstre gjort et bedre kommunevalg.

Bakgrunnstallene tyder på at Venstre går mest frem i hovedstadsområdet. Partiets oppslutning øker både blant kvinner og menn.

– Vi har som mål å klare sju prosent, sier Skei Grande.

Usikker på hva du skal stemme? Ta TV 2s partitest

Grønn bølge

Fremgangen til Venstre kommer samtidig som De Grønne får en oppslutning på 4,5 prosent (+ 0,1).

– Jeg tror det er en grønn bølge og at De Grønne og Venstre rekrutterer litt ulike velgere, sier Skei Grande.

TV 2s prognose for de 114 største kommunene er laget på grunnlag av det nasjonale kommunevalgmålingen fra TNS Gallup. Den viser at De Grønne havner på vippen i et 20-talls av de største kommunene.  

Her er TV 2s prognose: Dødt løp i storbykampen

Krisetall for KrF

Kristelig Folkeparti kan derimot gå mot tidenes dårligste kommunevalg. Partiet går tilbake 1,1 prosentpoeng til rekordlave 3,9 prosent. 

– Det er ikke godt nok. Ser vi tre-tallet vil det være en enorm skuffelse for meg som partileder, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

TV 2s prognose viser at partiet med et slikt valgresultat ligger an til å miste rundt 200 kommunepolitikere.

– Det blir alt for mange kommunestyrer som får for få representanter fra KrF, sier Hareide.

Hvem stemmer du på? Slik påvirker du stemmeseddelen

Taper til de borgerlige

Bakgrunnstallene viser at KrF mister flest velgere til de andre borgerlige partiene, i tillegg til at en del velgere som stemte KrF i 2013 setter seg på gjerdet.

Gjennomsnittet for KrF på de nasjonale kommunevalgmålingene den siste uken er 4,7 prosent. Mens KrF ikke ble målt under 4,5 prosent foran kommunevalget i 2011 har de så langt i år havnet under 4 prosent på tre målinger. 

Velgere i bevegelse

Etter en solid smell på den første valgkampmålingen der Arbeiderpartiet falt hele 5,2 prosentpoeng, går de frem igjen med 1,5 til 33,7 prosent. 

Høyre som økte med 3,0 for to uker siden går ned 1,8 til 24,7 prosent. 

Fremskrittspartiet øker 1,1 til 11,0 og nærmer seg dermed resultatet fra forrige kommunevalg på 11,4 prosent.

Senterpartiet går ned 0,7 til 6,5 prosent, SV 4,0 (- 0,1), Rødt 2,0 (- 0,4), Pensjonistpartiet 1,1 (- 0,3) og andre partier og lister 2,1 prosent.

Hva vet du om partienes historie?

Målingen er tatt opp av TNS Gallup for TV 2 med personlige telefonintervjuer av 969 personer med stemmerett i tidsrommet 17. - 21. august. 74,5 prosent oppga partipreferanse. Feilmarginen er +/- 1,4 - 2,8 prosentpoeng.