Dommer-avgjørelser i utakt med hva fotballen forventer

Tidligere toppdommer Per Ivar Staberg om det gule kortet til Viking-kapteinen og annulleringen av Ranheims kunstmål.

I går var vi vitne til en flott fotballrunde.

Den inneholdt 32 mål i Tippeligaen og OBOS-ligaen. Mange av dem perler i strålende fotballvær landet rundt. Runden forløp også uten at dommerne kom i fokus med matchavgjørende feil. Bra!

På tross av dette er det to dommer-avgjørelser som har fått mye oppmerksomhet etter denne runden.

1. Svein Erik Edvartsens gule kort til Viking-kaptein Indridi Sigurdsson etter kampslutt i kampen Odd-Viking.

2. Kai Erik Steens annullering av Mads Reginussens magiske brassespark i kampen Ranheim- KBK.

To helt forskjellige hendelser selvsagt. I mitt hode har de derimot minst ett klart fellestrekk: De er avgjørelser som har dekning i regelverket. På samme tid er de i utakt med hva fotballen forventer i disse situasjonene.

– Edvartsen valgte feil scene

Edvartsen har en plausibel og god forklaring på hvorfor han gav det gule kortet. Problemet, slik jeg ser det, er valg av scene. Scenen er Handshake for peace, en forsoningsarena.

En arena som har tung prestisje for NFF. Svein Erik er ansatt av NFF. Et av prosjektene han er mye involvert i, er nettopp Handshake for peace. Han fremholder at dommerne må slutte å være for snill med spillerne, enten de er kapteiner eller ikke, når de klager og gjør arbeidsforholdene vanskelige for dommerne.

Der har Edvartsen et godt poeng. Men å bryte med snillismen på forsoningsarenaen er ikke riktig. Han burde gitt kortet til Sigurdsson i løpet av kampen og ikke ventet til fredssigneringsmøtet. Det hadde fotballen forventet, mener jeg.

– Brassesparket burde vært godkjent

Et par time senere på DNB Arena scorer Mads Reginussen sitt livs mål. Et vakkert brassespark som utligner KBK sin 1-0 ledelse like før pause. Klar for innramming, trodde nok Ranheimspilleren. Kai Erik Steen mente imidlertid at brassesparket var farefullt for motstanderen og blåste av og gav frispark til KBK.

Etter reglene er det ikke feil å gjøre det. Men forventer fotballen dette? Min mening er klar; den gjør ikke det.

Mini mente det motsatte på Fotballkveld i går. Jeg skulle likt å stille klokken tilbake til tiden vi begge var aktive, Mini: Du får et strøkent legg fra Bent Skammelsrud og med din innebygde akrobatikk og kroppsbeherskelse brasser du ballen i mål i det 90. minutt og redder ett poeng for RBK, noe som gjør at dere blir seriemester dette året også. Jeg annullerer for farefullt spill. Midtstopperen til Stabæk var nemlig centimetere unna å bli truffet av deg. Hadde du ment og sagt det samme da? Jeg VET svaret.

Så til dere som tror at fotballdømming er enkelt. Det er det ikke. Fotballdømming handler også om å anvende regelverket inn i en kontekst. Her bommer to av våre beste menn på søndag, mener jeg. Og er samtidig klar over at innboksen til Edvartsen er full av sympatierklæringer på hans valg.

Fotball er gøy, smil, gutter og jenter!