Michael (24) ble rusmisbruker som 14-åring – se hans sterke opptreden

Rappet i Norske Talenter for å hedre venninnen som døde av overdose – og ble hyllet av dommerne.

D.D.E.-vokalist Bjarne Brøndbo (50) stormer bort til scenekanten for å klemme deltakeren som nettopp har opptrådt. Norske Talenter-programleder Solveig Kloppen (44) står backstage og tørker tårene.

Bakgrunnen er at 24 år gamle Michael André Kildal nettopp har fremført låta han skrev om en venninne som gikk bort.

– Jeg dediserte låta til en veldig sterk person som døde fra meg rett etter at jeg var med i Norske Talenter for første gang. Jeg mistet henne til en overdose. Hun var så positiv og godhjertet og sterk, og jeg føler at folk ikke så henne på den måten hun fortjente å bli sett på, på grunn av rusmisbruket hennes, forteller rapperen, som også går under artistnavnet Xzwer, til TV 2.

Se opptredenen og dommernes reaksjoner ovenfor.

Gikk fra ADHD-piller til narkotika

Michael var bare 14 år da han selv begynte å misbruke rusmidler. Det begynte med at han fikk ADHD-piller av legen.

– Det var der det startet. Jeg visste ikke hva det var. Jeg fikk beskjed av legen om at det var medisiner, og plutselig er det rusmisbrukere som sier til meg «har ikke du ADHD? Går ikke du på medisiner? Kan ikke jeg få en tablett av deg?». Så begynte jeg å forstå at jeg gikk på noe som rusmisbrukerne hadde lyst på, det måtte jo være narkotika. Jeg søkte det opp og fant informasjon. Da ble en barriere knust for meg.

RUSFRI: I dag er Michael rusfri. Alt takket være en venninne, som selv døde av overdose. Foto: Privat (gjengitt med tillatelse)
RUSFRI: I dag er Michael rusfri. Alt takket være en venninne, som selv døde av overdose. Foto: Privat (gjengitt med tillatelse)

14 år gamle Michael klarte ikke forstå hvorfor ADHD-piller skulle være noe annerledes enn alt annet. Tankene hans fikk ham på ville veier.

«Jeg går jo allerede på narkotika, så om jeg røyker litt hasj, drikker litt alkohol eller tar meg en linje, spiller det ingen rolle. Jeg får jo dette av legen.»

Begynte med heroinerstatning

Rusmidlene ble hardere og hardere. Da han var rundt 18 år gammel, begynte han med Subutex, som er en heroinerstatning for rusmisbrukere som vil slutte med heroin.

– Jeg visste ikke hva jeg drev med. Jeg var ung og jeg brukte det for å sove, fordi jeg alltid hadde problemer med å sove. Og det er mye av grunnen til at jeg ruset meg. Så fikk jeg tak i de greiene fra tilfeldige folk i hjembyen og brukte det litt over en ukes tid. Det er noe av det sterkeste som er der ute, forklarer han.

Fikk rasende telefon fra venninnen

Michael hadde ruset seg i mange år da telefonen plutselig ringte.

– Det var venninnen min, som spurte hva i helvete jeg drev med. Hun hadde hørt at jeg hadde kjøpt de greiene av folk og at jeg spurte etter det. Hun lurte på om jeg visste hva faen jeg holdt på med i livet mitt, og om jeg var klar over konsekvensene og ba meg dra til helvete bort til henne for å snakke med henne ansikt til ansikt. 

De to møttes og snakket sammen i flere timer. 

– Hun brukte lang tid på å forklare meg hvor jævlig alvorlig de greiene jeg hadde rotet meg borti var. Det var medisinen hennes, og at jeg aldri kom til å klare å slutte med det. Og hun fortalte at det kom til å ødelegge hele livet mitt og gjøre meg til en rusmisbruker som ikke har kontroll på en «damn shit».

Fikk bakoversveis og ble rusfri på dagen

Samtalen med venninnen, som låta Michael fremførte i Norske Talenter handlet om, skulle bli vendepunktet hans.

Han sluttet med narkotika på dagen. 

– Det var jævla enkelt for meg, for jeg visste ikke hva jeg drev med. Hadde jeg visst at det var «medisin» for folk som har gått på heroin, hadde jeg ikke gjort det. Men jeg hadde ikke kunnskap, sier han.

– Det var ikke så vanskelig. Jeg fikk litt psykiske abstinenser og litt fysiske. Jeg følte meg ikke helt bra, det tar ikke så lang tid før kroppen blir avhengig. Men for meg var det ikke noe valg. Jeg hadde ikke lyst til det, og hun forklarte meg det så bra at jeg fikk bakoversveis, fortsetter han.

Fikk «reality check» etter flere dødsfall

I tillegg til at venninnen døde, ble det flere begravelser. De sterke inntrykkene gjorde at Michael ikke trengte annet enn motivasjon for å komme seg ut av rusen.

– Det var en del dødsfall etter 2012. Det var ikke bare venninna mi som døde fra meg, det var også to andre kompiser som døde av overdose. Jeg fikk de greiene helt opp i halsen. Jeg fikk en skikkelig «reality check» der jeg tenkte «hva i helvete? Fortsetter jeg sånn, kommer jeg ikke til å komme noen plass i livet, for jeg ødelegger for meg selv hele tiden. Og jeg kan dø av det». Så jeg har fått sterke inntrykk fra utsiden, men jeg har klart det selv. Men jeg hadde ikke klart det uten familien min og folkene jeg har rundt meg, forteller rapperen.

Håper han kan skremme folk fra rusen

I dag er Michael helt rusfri. Han håper hans historie kan hjelpe andre unge, og maner folk til å tenke seg om hvis de vurderer å ruse seg.

– Det er ikke verdt det! Det er ikke bare dét jeg har rota meg borti i mitt liv, og uansett hva slags rusmidler det er: Det er ikke verdt det! Du sitter ti år etterpå og tenker «hva faen er det jeg har gjort med livet mitt?!».

24-åringen tror han hadde kommet mye lenger med musikken, hadde det ikke vært for at han kastet bort tid og energi i rusen.

– Jeg vet for eksempel at hvis jeg ikke hadde rota meg borti rusmidler og rusmiljøet, hadde jeg nok vært mye lenger med musikken og kommet mye lenger enn det jeg har akkurat nå. Jeg har ødelagt masse for meg selv med å være rusa og gjort dumme ting og sagt dumme ting. Det har ikke vært helt bra. Jeg anbefaler absolutt ingen det, om de har lyst til å gjøre noe med livet eller komme noe sted. Rusmidler stopper produktiviteten din veldig hardt. 

– Jeg fikk aldri sagt at hun reddet meg 

Venninnen som døde fikk dessverre aldri sett at Michael kom seg ut av rusen.

– Jeg fikk aldri takket henne skikkelig for det hun gjorde den gangen, selv om jeg takket henne der og da. Men jeg fikk aldri sagt at hun reddet meg fra å bli narkoman.

– Hvordan tror du venninnen din hadde reagert på Norske Talenter-opptredenen?

– Hun hadde hoppet opp og ned! Hun var så positiv. Det fantes ikke negativitet i henne. Hun støttet meg og musikken min fullt ut. Jeg vet at hun hadde vært veldig stolt. Og jeg håper kanskje at hun på en eller annen måte føler det eller ser det. Jeg tror litt at når man dør, er man ikke helt borte.

Brøndbo: – Vet nesten ikke hva jeg skal si!

En som fikk anledning til å skryte av 24-åringen, var altså Brøndbo, som er en av talentprogrammets fire dommere. 

– Det er en levering og en sånn innlevelse at jeg blir helt ... åh, jeg vet nesten ikke hva jeg skal si, for det er så herlig! Du har en fin flyt i det du gjør, og så kommer refrenget, og det er en hit i tillegg! Dette var dritbra, roste han.

Michael forteller at tilbakemeldingene betyr mye for ham.

– Det er jo det som er rusen i livet mitt! Å stå på scenen og få sånne tilbakemeldinger. Jeg kommer så jævlig høyt på det at jeg ikke vet hvor jeg skal gjøre av meg! Det føles som hjertet hopper ut av brystkassa. Det er dette jeg lever for. Jeg synes det var dødsgøy å komme tilbake og prøve på norsk. Og jeg var veldig usikker. Men så kom de tilbakemeldingene, og jeg ble så jævlig glad!

– Alle mennesker fortjener å bli behandlet med respekt

At flere i salen felte tårer, er noe artisten også setter stor pris på. 

– Det er jo det jeg prøver på, å røre publikum. Min musikk handler alltid om sterke følelser og prøver å vekke noe i noen. Jeg håper budskapet mitt når frem gjennom rappen, og at folk kjenner seg igjen. Jeg føler at musikk må være sterke følelser og meninger. For meg går det ikke an å snakke om ølbriller, for eksempel, sier han.

Michael håper at budskapet i sangen hans når frem til det norske folk. 

 – Jeg føler at alle mennesker er like, og alle fortjener å bli behandlet likt og med respekt. Med denne sangen prøver jeg å fortelle at vi alle er like, det spiller ingen rolle om du er en blogger med flere tusen følgere eller om du er en rusmisbruker på plata. Vi er alle mennesker og vi er alle like og vi fortjener alle den samme verdigheten.

Se hvordan det går videre med Michael i Norske Talenter fredager klokken 20.00 på TV 2.