Geir (34) bruker GPS på barna til og fra skolen 

Trebarnsfaren Geir Vevle legger GPS i skolesekken til barna sine for å vite at de kommer seg trygt på skolen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stadig flere vil vite nøyaktig hvor barna deres er. Nå velger flere foreldre å legge GPS i skoleranselen til barna. Andre har reagert sterkt på det de mener er overvåking, særlig etter at saken ble omtalt av NRK Dagsrevyen.

Trebarnsfaren Geir Vevle (34) jobber med sporingsteknologi og driver et firma som selger slike GPS-brikker, blant annet sporingsløsninger til barnehager. Han har selv brukt GPS på eldstesønnen Johannes (8) i lang tid allerede. Nå har Johannes fått mobiltelefon som erstatter behovet, men hos lillebror Lukas (6) ligger GPS-en fortsatt i sekken.

– Vi ønsker å sørge for at han kommer seg trygt til skolen. Vi har gjerne gått hjemmefra selv før han drar. Det fungerer slik at vi får en sms når han forlater hjemmet, sier pappa Geir.

Ikke overvåking

Ifølge Geir handler det bare om trygghet, og det er begrenset hvor mye overvåking man får til med en slik sporer.

– Det er ikke sånn at vi kan følge han skritt for skritt, sier han.

Storebror Johannes hadde ikke noe imot at pappa la GPS i skolesekken hans da han var yngre.

– Den bare lå der. Og da visste pappa hvor jeg var. Jeg var den eneste som gikk til skolen, mens de andre ble kjørt, forteller åtteåringen.

Johannes likte godt at han fikk lov å gå til skolen alene mens resten av kompisgjengen ble kjørt. Og det var takket være pappas GPS-sporing.

– Han er klar over at den ligger der, og ønsker han å stikke seg bort, så legger han bort sekken. Vi ser bare positive effekter, sier han.

Gikk fint før også

Den nye teknologien gjør overvåkingen lettere enn før, men ifølge sentralstyremedlem i Venstre, Guri Melby, er det dermed ikke sagt at vi skal bruke den til å spore våre egne barn.

– Jeg har full forståelse for at foreldre vil vite hvor barna er. Men i dag har vi mer oversikt over barna enn tidligere. Og før gikk det også stort sett fint. Barn har en rett til å ha hemmeligheter som andre ikke vet om. Å ha en sporer i sekken er å gå over grensa, og den fører til at man mister retten til privatliv, sier Melby.

Nestleder i Arbeiderpartiet, Trond Giske, har en datter på tolv år. Han hadde ikke hatt noe imot å bruke GPS på henne da hun var yngre.

– Som far kjenner jeg meg veldig godt igjen. Det er annerledes nå enn før. Barna går alene fra og til huset fordi foreldrene er på jobb, sier han.