Ekspert om allergimat: – Blir feilaktig markedsført som sunt

Allergivennlig mat mangler ofte viktig næring, advarer klinisk ernæringsfysiolog. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Allergivennlig mat blir stadig mer trendy.

Men at det er populært kan bli en mager trøst for både allergikere og de som tåler alt.

Klinisk ernæringsfysiolog ved Rikshospitalet Vibeke Østberg Landaas mener allergivennlig mat blir feilaktig markedsført som sunn «ja-mat».

– De fleste glutenfrie produktene i dagligvarebutikkene er ganske næringsfattige karbohydrater med få av de andre næringsstoffene. Sånn sett er det sunnere med glutenholdig grovbrød i stedet for glutenfritt, sier ernæringsfysiologen.

Det samme gjelder for melkeprodukter.

– De vegetabilske produktene er som oftest ikke noe sunnere, men faktisk mer næringsfattige enn de melkebaserte matvarene.

Allergibølge ødelegger for de høysensitive

Landaas forteller at vi her til lands har tatt etter amerikanerne, hvor allergivennlig mat ble en trenddiett etter lavkarbobølgen. Hun har lenge fryktet konsekvensen av trenden for personer med cøliaki.

For selv om tilgangen til glutenfrie produkter har økt med etterspørselen, blir ikke de reelle allergikerne tatt på alvor. De risikerer dermed å bli veldig syke av maten.

– Problemet oppstår når man går ut for å spise. Når det er blitt så mange som sier at de har allergi eller intoleranse mot gluten, hvete og lignende opplever restaurantnæringen gjerne at det går bra med litt spelt eller gluten.

Ernæringsfysiologen råder derfor allergikere å være tindrende klare på serveringssteder.

– Det blir nå ekstra viktig å kommunisere tydelig for dem som har en alvorlig cøliaki. Kanskje de til og med må be om at maten deres lages med egen kniv og fjøl for å unngå enhver kontakt med glutenholdig mat.