Magnus Carlsen fikk det ikke til å stemme i første runde av Sinquefield Cup. Med hvite brikker mot Veselin Topalov måtte han nok en gang gi tapt.
Magnus Carlsen fikk det ikke til å stemme i første runde av Sinquefield Cup. Med hvite brikker mot Veselin Topalov måtte han nok en gang gi tapt.

Ny sjakk-smell for Magnus Carlsen

24-åringen spilte sitt første parti siden katastrofe-resultatet i Norway Chess – tapte igjen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Magnus Carlsen (24) fikk en lei reprise av første runde av Norway Chess.

Med hvite brikker i første runde av Sinquefield Cup fikk han sjansen til revansje mot Veselin Topalov (40), men kom tidlig i trøbbel. Verdensmesteren kjempet hardt og brukte mye tid, men måtte til slutt kaste inn håndkleet.

- En velfortjent seier til Topalov - han spilte virkelig et godt parti, sa TV 2s sjakkekspert Jon Ludvig Hammer etter partiet.

Dermed fortsetter det som er Carlsens verste tapsår i karrieren. Sju av 39 partier har endt med tap så langt.

Veselin Topalov lyktes med å være den som overrasket i åpningen. Da Carlsen i kjent stil forsøkte å transportere partiet inn i en sjelden variant hvor begge spillere var ute av åpningsteori, kom sjokket. Topalov hadde trolig sett på varianten tidligere - og kom opp med en svært dristig, men lovende nyhet. I sitt syvende trekk spilte han bonden sin til g5 - sjakkverden var målløse.

- For et trekk av Topalov! Dette sjokkerer alle, konstaterte TV 2s sjakkekspert Jon Ludvig Hammer. 

Det overraskende trekket tvang verdensmesteren i tenkeboksen og i studio hersket det bekymring over Carlsens stilling. Nordmannen var derimot svært kreativ, og kom opp med en ide. 

På brettet ble en springer ofret, og til gjengjeld fikk 24-åringen et offensivt initiativ. Stillingen på brettet ble svært skarp - det var ikke rom for feiltrekk. 

Med en klokke tikkende fort og en stilling komplisert, kom derimot feiltrekket. I sitt 17. trekk spilte verdensmesteren e5 - et trekk som ble slaktet av eksperter.

- Dette er trekket Carlsen vil peke ut som den avgjørende feilen, konkluderte Hans Olav Lahlum da det nærmet seg slutten.

Veselin Topalov utnyttet verdensmesterens unøyaktighet på eksemplarisk vis, og partiet var over få trekk senere.

Norway Chess-gjentakelse

Med et katastrofalt Norway Chess-resultat friskt i minne, minner tapet mot Topalov forsmedelig mye om starten på forrige storturnering. Da møtte verdensmesteren også bulgareren i første runde - og tapte.

I morgen har i tillegg Carlsen samme, tøffe oppfølger som han hadde i Norway Chess. Det endte med nok et tap for verdensmesteren. På andre siden sitter nemlig Fabiano Caruana med hvite brikker - en unggutt som aldri viser verdensmesteren respekt over brettet. 

Andre rundes andre partier er som følger: Giri - So, Vachier-Lagrave - Aronian, Topalov - Nakamura og Grischuk - Anand. 

Turneringen vises hver kveld på TV 2 Sportskanalen.