FREMDELES BEST: Usain Bolt vant 100-meterfinalen foran Justin Gatlin.  AFP PHOTO/OLIVIER MORIN
FREMDELES BEST: Usain Bolt vant 100-meterfinalen foran Justin Gatlin.  AFP PHOTO/OLIVIER MORIN

Bolt tok nok et VM-gull

Slo forhåndsfavoritt Justin Gatlin i finalen i Beijing.

De fleste trodde at Usain Bolt skulle detroniseres som kongen av 100-meter under VM-finalen i Beijing søndag. Men «Lightning Bolt» lot seg ikke stoppe.

– Dette betyr mye
Bolt har løpt få konkurranser denne sesongen grunnet skader, men jamaikaneren var likevel hakket raskere enn Justin Gatlin, amerikaneren mange trodde skulle overta tronen til Bolt. 29-åringen klokket inn på tiden 9,79 – Gatlin fulgte hundredelet bak.

– Dette betyr mye, fordi jeg har slitt hele sesongen. Det har tatt tid å finne ut av ting. Det har gått opp og ned, men nå er alt ok, sier Bolt ifølge BBC.

Gatlin har vært verdens beste sprinter i 2015. Et lite feilsteg på de siste meterne kan ha kostet 33-åringen gullet. Justin Gatlin tok dermed sølv, mens Andre De Grasse og Trayvon Bromell delte bronsemedaljen på tiden 9,92.

Bolt har nå vunnet hver eneste 100-meter i VM og OL siden 2008 – bortsett fra den i VM i 2011. Søndagens triumf sørget for at Bolt nå står bokført med ni VM-gull.

Dopingfokus før finalen
Mye av snakket inn mot 100-meteren i VM har vært tilknyttet doping. I tillegg til Gatlin, som til sammen har sonet fire år for bruk av ulovlige midler, har også Asafa Powell og Tyson Gay gjort comeback etter dopingdommer i år. 

Da TV 2 snakket med den europeiske friidrettspresidenten Svein Arne Hansen lørdag, innrømmet han at han ikke ville like det dersom en tidligere doper vant 100-meteren

– Nei, ikke det verste, men de har sonet sin straff og har lov til å delta. Det må vi bare akseptere, sier Hansen.

– Men du vil ikke like at det skjer?

– Nei, jeg vil ikke like det. Det er helt klart.

Ette seieren ble fikk Bolt spørsmål fra BBC om han forstår hvorfor mange ser på ham som sportens redningsmann.

– Jeg forstår hvorfor, men jeg ville også gjøre dette for meg selv. Det var en «big deal», sier Bolt.