THE FAT JEWISH: Josh Ostrovsky, også kjent som «The Fat Jewish», her fra et underholdningsshow tidligere i år. (Foto: PA)
THE FAT JEWISH: Josh Ostrovsky, også kjent som «The Fat Jewish», her fra et underholdningsshow tidligere i år. (Foto: PA)

Instagram-kjendis anklages for plagiat

Det viser seg at å legge ut ande komikeres vitser og bilder kan få konsekvenser, også i sosiale medier.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Amerikanske Josh Ostrovsky (30) har de siste årene blitt kjendis av å legge ut morsomme bilder og vitser under brukernavnet «The Fat Jewish» på bildedelingstjenesten Instagram. 

Ostrovsky har 5,7 millioner følgere på Instagram, og legger daglig ut bilder som høster vanvittige mengder med likes.

Bruker andres bilder

Bildene har som regel en ironisk tilnærming til hverdagslige utfordringer, og det er ingen tvil om at de er morsomme. Likevel er det ett problem – bildene og vitsene er ikke alltid hans egne.

Oppmerksomheten på sosiale medier har gitt Ostrovsky kjendisstatus den siste tiden, men nå begynner fasaden å slå sprekker. Sinte amatørkomikere kritiserer nemlig Ostrovsky for å stjele arbeidet deres uten å kreditere dem, og har høstet stor støtte i sosiale medier.

Får kritikk

En som har satt lys på Ostrovskys skitne arbeidsmetode er komikeren Davon Magwood. I kjølvannet av det brutale drapet på løven Cecil, som skapte enorme reaksjoner verden rundt, skrev Magwood på Twitter:

«Jeg skal begynne å kle meg som en løve. På den måten vet politiet at hvis de skulle drepe meg, så kommer hvite folk til å hevne seg.»

Magwood er selv mørk, og ifølge ham selv var spøken ment både humoristisk og politisk, for å sette søkelys på hvordan politiet behandler mørkhudede i USA.

Kun få dager etter han publiserte bildet, ble det lagt ut fra Ostrovsky sin profil, og fikk nesten 200 000 likes. Det var ingen som helst tegn til at bildet kom fra Magwood, da Ostrovsky unnlot å nevne denne detaljen.

Bildene på Instagram har gjort Ostrovsky både rik og berømt, og forrige uke skrev han kontrakt med selskapet Creative Artists Agency, et talentfirma som representerer blant annet Meryl Streep. 

Lover å bli flinkere

Ostrovskys suksess er hovedgrunnen til at komikere nå reagerer, ettersom han får fordeler gjennom andres arbeid. Et av hovedargumentene for plagiat, er at Ostrovsky har et så stort antall følgere.

Ostrovsky lå an til å få et eget show på den amerikanske kanalen Comedy Central, men kanalen har nå trukket tilbake tilbudet etter å ha fått massiv kritikk.

Selv svarer Ostrovsky at han ikke visste at han måtte kreditere de som står bak bilder for å legge ut noe. Han sier til New York Magazine at han skal prøve å bli flinkere til å gi andre komikere og Instagram-brukere oppmerksomhet dersom han legger ut verkene deres. 

Se flere bevis under!