Zidane: – Skal gjøre alt for at Ødegaard har det bra hos oss

Castilla-sjefen mener nordmannen må tilpasse seg Castilla-nivået.

Valdebebas, Madrid (TV 2 Sporten): Med Martin Ødegaard fra start fikk Real Madrid Castilla en god start på sesongen med en komfortabel hjemmeseier mot Ebro.

Etter en skuffende 14/15-sesong hvor man ikke lyktes i å nå det klare, uttalte målet om opprykk til nivå to i spansk fotball, var det et Castilla-lag med mange nye ansikter som kom seg mer enn helskinnet gjennom lørdagens sesongdebut. Hjemme mot nyopprykkede Ebro var tre poeng et klart krav i forkant av kampen, og kravet ble innfridd – med glans.

Trener Zinedine Zidane hadde følgende å si om Ødegaard etter 5-1-seieren.

– Håpet er at han spiller bra for oss. Han trener med A-laget, og vi vet alle hvilket talent han har. Han må være klar over hvilket nivå og hvilken divisjon vi befinner oss på, som han må konkurrere i, og vi skal gjøre alt for at han skal ha det bra hos oss. Han er på god vei, sier Zidane til TV 2.

Real Madrid Castilla har dermed kommet godt ut av startblokkene med storseier på hjemmebane, og det vil gi arbeidsro for Zinedine Zidane i forkant av neste helgs bortekamp mot Rayo Majadahonda. Det har nemlig vært ganske mye usikkerhet rundt hvordan Castilla-mannskapet står sammenlignet med sine divisjonskolleger, mest av alt grunnet en voldsom spillerflukt i sommer.

Nesten helt ny spillerstall
Av totalt 14 spillere med 20 eller flere kamper forrige sesong er det kun høyrekant Álvaro Jiménez og midtbanespiller Marcos Llorente som er igjen i stallen, og det var kun førstnevnte som var i aksjon i kveld. En totalrenovasjon måtte til etter forrige sesongs skuffelser, og Zinedine Zidane har dermed en stor oppgave foran seg hva angår samspill og relasjoner.

Man skal likevel ikke undervurdere betydningen av at ni av de 11 spillerne som startet kampen har vært i Real Madrid siden senest 2010. Real Madrid-fotballen og Real Madrid-lidenskapen ligger tykt utenpå. Midtstopper José León har sågar vært i klubben siden 2004, og det samme har kaptein Enzo (Zidane) Fernández – som i løpet av kampen viste gjentatte ganger at han er sønn av sin far.

Således kan det være forståelig at det kan kjennes litt utfordrende at det kommer inn en 16 år gammel nordmann fra intet, med tilsynelatende høy lønn og presentasjon som en «Mini-Galáctico», i en satt, etablert spillergruppe hvor brorparten har vært i ungdomssystemet i 5-10 år. Likevel skal vi være forsiktig med å snakke for mye om misunnelse, vegring med å spille ballen til Ødegaard, og de andre tankene vi gjerne får når vi sitter og ser Castilla-kamp med norske øyne.

Jeg tror nemlig ikke vi ofrer det så veldig mange tanker når Álvaro Jiménez velger å spille ballen til Borja Mayoral i stedet for Cristian Cedrés, til tross for at sistnevnte var bedre plassert. Vi legger derimot veldig godt merke til det hvis det er Martin Ødegaard som blir stående igjen uten ball. Fotballkamper består av tusenvis av valg og aksjoner, men for oss nordmenn er det de som involverer Ødegaard som betyr noe. Helt naturlig, men det kan ikke bli altoverskyggende.

God opplevelse for Ødegaard
I kveld var drammenseren god. Ikke dominant, ikke den beste, men han var god. Det viktigste på dette nivået, som jeg skal innrømme har vært mer gampende og tøft enn hva jeg forventet, er å få gode opplevelser. Ødegaard var tredje sist på 4-1, og burde fått notert målgivende pasninger da Borja Mayoral, Cristian Cedrés og Javi Muñoz ble servert på sølvfat, men i dag var det sjansesløseri for Castilla – fem scoringer til tross.

Det er også positivt at Ødegaard har en relativt høy andel gode involveringer. I veldig mange tilfeller spiller han lagkameratene gode, og all logikk tilsier at relasjonene bedres etter hvert som tiden går. Det legges også merke til at Ødegaard blander seg mer inn i spillet hva angår kroppsspråk og ledelse.

Han mister ball i blant, enkelte ganger kan det se ut som at han melder seg litt ut, og han vegrer seg for å gå i dueller. Det var også flere ganger at de 1270 fremmøtte ropte «tira, tira» (skyt, skyt), men Ødegaard valgte i stedet å gi ballen fra seg. Et ikke uvant bilde fra enkelte kamper på Ullevaal. Så, ja – det er et forbedringspotensial. Selvsagt er det dét. Og de forbedringene skal komme gjennom hardt arbeid på treningsfeltet med et av verdens beste lag, og spill for et lag som i dag så mye bedre ut enn i de fleste kamper forrige sesong.

Tiden vil vise om dagens resultat var et blaff eller et tegn på lyse tider.

Sjansesløseri, men komfortabelt
Allerede før 10 minutter var spilt var Castilla i ledelsen etter et glimrende frispark av Fran Gaitán, og selv om Ebro utlignet kort tid senere, var det aldri noe som helst tvil om hvordan kampen skulle ende. På nesten uforståelig vis valgte Ebro-stopper Maureta å bruke hånden for å unngå baklengsmål etter 20 minutter, og like etterpå var Castilla igjen i ledelsen. Borja Mayoral brant straffesparket som ble tildelt i forbindelse med utvisningen, men Enzo Fernández var på plass på returen.

10 minutter før pause gjorde Borja Mayoral opp for straffebommen, og Castilla kunne dermed gå til pause med en fortjent tomålsledelse. Kort tid etter sidebyttet var spissen som av mange regnes som (eventuelt håpes på) en ny Raúl på pletten igjen, og da var all tvil feid til side. Den femte scoringen kunne ha kommet både titt og ofte, effektiviteten var ikke på topp den siste halvtimen, men til slutt fikk de et nytt hull på byllen. Juan José Nerváez var sikker fra straffemerket, og fastsatte sluttresultatet til 5-1 denne varme sommerkvelden i Madrid.

Kjapp presentasjon av Ødegaards lagkamerater i Real Madrid Castilla (startelleveren):

Carlos Abad, 20 år. På lån fra Tenerife. Reflekser. Seks baklengs på ni kamper Segunda 14/15.

Fran Gaitán, 20 år. Høyreback, god innleggsfot. I Real Madrid siden 2008, U17 for Spania.

Álvaro Tejero, 19 år. Venstreback, slår gode innlegg. I Real Madrid siden 2005. Ny i RMC.

José León, 20 år. Stopper. Venstrebent, hodesterk. I Real Madrid siden 2004. Ledertype.

Héctor Martinez, 20 år. Stopper. God med ball, fart. I Real Madrid siden 05 (Rayo 09-11). Ny i RMC.

Aleix Febas, 19 år. Sentral midt. Teknikk, pasningsfot. I Real Madrid siden 2009. Ny i RMC.

Álvaro Jiménez, 20 år. Uromoment, skapende kant. Toppscorer 14/15. I Real Madrid siden 2010.

Enzo Fernández, 20 år. Fransk. Teknisk, sønn av Zidane. I Real Madrid siden 2004. 8/0 i 14/15.

Borja Mayoral, 18 år. Har bøttet inn mål i canteraen. I Real Madrid siden 2007. 5/2 i 14/15.

Martin Ødegaard, 16 år. Norsk. Yngst i laget. Landslagsspiller. RM-debut i mai. 11/1 i 14/15.

Cristian Cedrés, 19 år. Kantspiller. God én mot én. Skuddvillig. I Real Madrid siden 2010. Ny i RMC.