Poyet om Sunderland: – Det kan ikke bli verre enn det er nå 

Sunderlands tidligere manager mener det er noe fundamentalt galt med klubben.  

Sunderland – Swansea 1-1.

Sunderland tok lørdag sitt første poeng for sesongen da de spilte 1-1 mot Swansea på Stadium of Light. Bafétimbi Gomis scoret sitt tredje mål for Swansea for sesongen like før pause, mens Jermain Defoe reddet dagen for vertene etter 62 minutter. 

– Kan ikke bli verre enn det er nå
Sunderlands tidligere manager, Gus Poyet, mener at poenget var et ørlite signal om at tingene kan snu foran møtet med Aston Villa neste helg. 

 – Det må de. De kan ikke bli noe verre. Defensivt er de overalt, det var de i dag også. Pantilimon var deres beste forsvar i dag. En annen dag taper de en kamp som dette og da blir alt komplett kaos. Derfor er det bra at Jermaine Defoe utligner. Tar de dette med seg til neste kamp, så er det bra. Neste kamp er en nøkkelkamp, sier uruguayaneren som fikk 17 måneder i sjefsstolen i Sunderland. 

Poyet var lørdag gjest i TV 2s Premier League-studio. Der snakket han om hva som gjør at klubben ligger nederst på tabellen.  

– Dick Advocaat virker allerede litt lei - og det er alt for tidlig. Jeg tror at når han bestemte seg for å bli værende, forventet han seg et helt annet lag. Også ender han opp med å spille med Pantilimon og den samme backfireren som han avsluttet med forrige sesong i dag.  Og de to nye spillerne er utlendinger som må venne seg til fotballen. Og når de taper første kampen som de gjorde tar det enda lenger tid før de venner seg til spillestilen, forklarer han. 

Se Gus Poyet forklare hva han mener er galt i Sunderland i videovinduet øverst i saken.  

– Den usikkerheten som er i laget for tiden er vanskelig å bli kvitt. Man må vinne for at den skal forsvinne. På en eller annen måte. Og det hjelper ikke med prestasjoner og ballbesittelse. Det handler om å holde nullen – for en gangs skyld. For på tre kamper har de sluppet inn åtte mål. Og det handler om å vinne fotballkamper. 

I tur og orden har klubben kvittet seg med Steve Bruce, Martin O'Neill, Paolo Di Canio og Poyet. Resultatene har imidlertid uteblitt. 

– Noe er galt med klubben
– Er det noe fundamentalt galt med laget?

– Jeg vil tro det. Det er ikke fint av meg å sitte her nå når laget fortsatt er like dårlig – kanskje verre og si «hva var det jeg sa?», svarer Poyet. 

– Jeg har vært der. Og jeg har forsøkt å si til folk at det er noe på innsiden av klubben som ikke fungerer. Jeg vet ikke hva det er. Det kan være kjernen av spillerne eller spillestilen. Spillerne de har hentet inn fungerer ikke. Kanskje de må tilbake til den gamle engelske måten å spille på? Akkurat nå virker det som om de er midt i mellom noe. Jeg tror jeg vet hvordan Dick Advocaat føler seg innvendig nå.

– Hvorfor var det så vanskelig for deg å trene Sunderland?

– For det første. Noe er galt med klubben. Jeg vet ikke hva og jeg klarer ikke å sette fingeren på hva det er. Hadde jeg visst det hadde jeg ringt Advocaat og hjulpet ham. Det har ikke noe å si hva du gjør. Han er en fantastisk manager med masse erfaring. Han kjenner gamet bedre enn noen andre. Og jeg ser at ikke ikke føler seg bra. På pressekonferansen forrige fredag viste han nøyaktig hvordan han føler seg, sier den tidligere manageren.  

Poyet mener klubben må stake ut en ny kurs for ikke å rykke ned. 

– Hvis jeg skal lese mellom linjene så virker det som om de har lovet han masse og at tingene fortsatt er ved det samme. Og det er en dårlig følelse. Fordi hans kone ønsket ikke å flytte fra Nederland. Hun ville ikke noe om Sunderland. Og han bestemte seg for å bli værende nok ett år. Alle vet at han ikke kommer til å bli værende enda lengre. Og hva skjer da? Enda en ny manager?

– De tar for store sjanser. Og jeg håper at noen en dag våkner opp og sier: «Vet du hva? Martin O’Neill hadde rett. Paolo Di Canio hadde rett, Gus Poyet hadde rett og sikkert Dick Advocaat hadde rett. Noe må endres. Og hvis vi ikke gjør det, kommer vi til å rykke ned», legger han til. 

– Fantastisk potensiale
– Klubben har fantastisk potensiale. De har fantastiske fasiliteter, supporterne er utrolige. De fyller tribunene helg etter helg. Men det er noe som ikke fungerer. Og de må finne en løsning på det. For det er synd dersom de rykker ned med de rammene som finnes rundt klubben.