Forvandlet kjøkkenet fra mørkt og trangt til lyst og blankt

Se før- og etterbildene i Kjersti Bergesens Tid for hjem-prosjektblogg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Slik så kjøkkenet ut før. Foto: Tid for hjem/TV 2
Slik så kjøkkenet ut før. Foto: Tid for hjem/TV 2

Det er alltid spennende å komme inn i hus der det skal pusses opp. Artig å se hva som er, hva som har vært, og artig å tenke seg tankene om hvordan det kan bli.

Dette huset her har et uvanlig stort kjøkken i forhold til stuen, som er ganske liten.

Selv om kjøkkenet egentlig er i bra stand, så har huseier bestemt seg for å pusse opp alt, her finnes nemlig ikke et gram isolasjon i ytterveggene. Designer Jon blir svært begeistret over mulighetene disse rommene har, så da velger vi dette prosjektet. Litt i overkant overbærende med hvor stor jobben kommer til å bli..

Isolering med Hunton trefiberisolasjon. Foto: Tid for hjem/TV 2
Isolering med Hunton trefiberisolasjon. Foto: Tid for hjem/TV 2

Rive, rive, rive

Vi har ikke mulighet til å rive, isolere og bygge opp igjen disse rommene på fire dager, det er rett og sett for mye jobb for oss. Så vi blir enige med huseierne om at vi river. De lekter ut og isolerer det de rekker i løpet av helgen, og så tar vi over igjen. Vanligvis er vi ferdige med riving til lunsj første dagen, men denne gangen gikk det nesten åtte timer. Seks mann i åtte timer... Flere containere fulle med rivingsmaterialer.

Men husierne gjør en god innsats med isolering og vi gjør resten. Hunton trefiberisolasjon denne gangen, deretter gips på vegger og i tak.

Se listen over alle produktene som ble brukt

Det gamle ildstedets plassering. Foto: Tid for hjem/TV 2
Det gamle ildstedets plassering. Foto: Tid for hjem/TV 2

Jons plan

Jon Eliasson – den entusiastiske flinke svenske designeren vår – ser for seg et stort åpent rom. Han liker at det er såpass mange og store vinduer, og han liker formen på rommene. Men han liker ikke peismuren slik den står, eller gangen som stjeler plass fra stue og kjøkken, og deler det hele opp. Med å fjerne deler av gangen vil det føles mer som ett rom, mener han. Så blir det sånn da.

Ildsted

Ny peis under oppføring, ildsted som kan sees fra to sider. Foto: Tid for hjem/TV 2
Ny peis under oppføring, ildsted som kan sees fra to sider. Foto: Tid for hjem/TV 2

Det er ikke alltid piper står der man skulle ønske de stod, eller de er ofte i veien når man skal tenke nye planløsninger i eldre hus. Så også her. Og piper flytter man sjelden på, så da må man tenke nytt. Her tenker Jon at «ja vel; da lager vi den om til et møbel med flere funksjoner,- romdeler, kjøkkenbenk med sitteplasser og ildsted som kan sees fra flere sider».

Murer Jørgen bygger peisinnrammingen i Scamox-plater, og pusser deretter overflaten. Det hele blir til slutt hvitmalt. Skikkelig fint med peisinnsatsen med glass på to sider, gøy å kunne se gjennom en peis.

Halvor monterer askfronter på kjøkkenet. Foto: Tid for hjem/TV 2
Halvor monterer askfronter på kjøkkenet. Foto: Tid for hjem/TV 2
Understell til den «svevende benken». Foto: Tid for hjem/TV 2
Understell til den «svevende benken». Foto: Tid for hjem/TV 2

Kjøkkenet

Jons materialvalg er lyst og lett. Det handler om lyst tre, mye hvitt, og en del blanke, reflekterende flater. Kjøkkenskrogene er Ikea-stammer, men frontene lager vi selv. Eller Snekker Halvor lager dem på verkstedet sitt. I heltre ask. Det er temmelig råflott. Men veldig vakkert. Ask har en lys, fin farge, er et hardt og slitesterkt treslag, og holder bra på fargen sin. Men langt fra billig, i hvert fall ikke i heltrevarianten. Det vil si at det er tre helt gjennom, ikke bare laminat som ligger på utsiden av en trefiberplate.

Benkeplaten er en lys, nydelig plate; ser ut som marmor, men har en mer brukervennlig overflate. Et nydelig blandebatteri i messing gjør det hele skikkelig vakkert.

Plassen på kjøkkenet er stor, så her trengs ikke tradisjonelle overskap. Veggene blir fliset med blanke hvite fliser, reflekterer dagslyset fint, og er svært praktiske. På endeveggen lager vi delvis åpne hyller med skyvefronter. Noen kledd med messingfolie, noen malt i sarte farger. En drøm av et kjøkken, spør du meg.

Spiseplass

Hvitt parkettgulv! Foto: Tid for hjem/TV 2
Hvitt parkettgulv! Foto: Tid for hjem/TV 2
Blå, blank maling i taket. Foto: Tid for hjem/TV 2
Blå, blank maling i taket. Foto: Tid for hjem/TV 2

Spiseplassen blir plassert foran det store vinduet i den gamle stuen. For å knytte denne til kjøkkenrommet, har Jon tegnet en lang sittebenk som skal være foran vinduet og bortetter veggen slik at den også blir til et sittested ved peisen. Det danner fine linjer. Spesielt siden benken blir montert med «knekter» slik at ser ut som den svever. Ingen bein ned til gulvet! Laget i heltreplate, så klart. Og med fine, beige puter i imitert skinn. Benken, bordet, stolene og putene har alle avrundede hjørner som gir det hele helhetlig form og myke linjer.

Gulv, vegger og tak

Det er lenge siden sist vi jobbet med blanke flater. Tak er vanligvis hvitt og matt, vegger er som oftest matte i overflater og gulv er for det meste trefarget. Så ikke her.

Her skal gulvet være hvitt, taket være blått og blankt, veggene delvis hvite og delvis blå. Jeg er glad vi fikk fatt i et hvitt parkettgulv slik at vi ikke trengte male det, for de andre flatene var litt av en jobb for Einar. Vær klar over at om du skal ha blank maling, så stiller det svært høye krav til underlaget. Blank maling reflekterer mer lys, og det vil si at alle eventuelle ujevnheter i sparkel eller annet også synes svært godt.

Jeg vet ikke hvor mange ganger taket (som vi hadde gipset) ble sparklet og pusset, men veldig effektfullt ble det til slutt med den blå blanke malingen. Rommet nesten speiler seg med det resultat at taket virker høyere.

Fargebombe bak sofa

Kontraster er viktig. Noe er lyst og lett i forhold til noe tyngre. Noe er fargerikt i forhold til noe nøytralt. Bare det ene eller det andre kan fort bli kjedelig eller flatt.

Jons mobiltelefonbilde er blitt tapetkunst! Foto: Tid for hjem/TV 2
Jons mobiltelefonbilde er blitt tapetkunst! Foto: Tid for hjem/TV 2

Og tapeten som Jon har pønsket ut til den bakre stueveggen, er et virkelig effektfullt grep. Hvordan den ble til? Han tok et bilde med sin mobiltelefon en dag han var i Paris. Der så han en vegg full av gamle plakater som noen holdt på å rive ned. Han syntes den var vakker, foreviget den på telefonen, sendte bildet til Allkopi, som så printet dette ut på en gigantisk tapetduk. Ett stykke. Ingen kunst for Einar som med sine tapetseringsferdigheter fikk dette opp på veggen. Stilig!

Se listen over alle produktene som ble brukt

Ferdig

Vi kom, vi jobbet og vi dro. Det var virkelig spennende å jobbe med designer-Jons særdeles flotte plan, og med materialene og fargene han hadde valgt. Vi følte vi fikk til noe nytt og la sjelen i det. Vi kommer til å slite oss ut en dag, men ikke ennå, det er motiverende å lage noe vakkert. Takk for oss.

Gøy med belysning! Gunnar og Jon lager lampe. Foto: Tid for hjem/TV 2
Gøy med belysning! Gunnar og Jon lager lampe. Foto: Tid for hjem/TV 2