TREND: Ernæringsfysiolog Tine Mejlbo Sundfør sier har blitt svært populært å spise glutenfritt, selv uten å være allergisk.  FOTO: TV 2 / TV 2
TREND: Ernæringsfysiolog Tine Mejlbo Sundfør sier har blitt svært populært å spise glutenfritt, selv uten å være allergisk. FOTO: TV 2 / TV 2

– Mange glutenfrie produkter er usunne

Ernæringsfysiolog Tine Mejlbo Sundfør mener folk har misforstått hvis de tror glutenfritt er sunt og slankende.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tine Mejlbo Sundfør, klinisk ernæringsfysiolog og forsker ved Oslo universitetssykehus, mener det å spise glutenfritt har blitt en trend som sprer seg som ild i tørt gress. 

– For dem som har cøliaki er det ekstremt viktig å følge et glutenfritt kosthold. Men for en del tror jeg glutenfritt har blitt en veldig misforstått greie, hvor de tror det er sunt og slankende, sier Tine Mejlbo Sundfør. 

Etterspørselen har skutt i været

Gluten finnes i alle våre viktigste kornslag: Hvete, rug, bygg og spelt, og er en blanding av to proteiner, gliadin og glutenin. For mennesker med glutenintoleranse (deriblant cøliaki) kan bare små mengder gluten gjøre dem svært syke. 

Havre inneholder ikke naturlig gluten, men havreprodukter kan inneholde spor av gluten ettersom de gjerne produseres i samme lokaler som andre kornsorter.

Etterspørselen etter glutenfri produkter har skutt i været den siste tiden. Det bekreftes av blant andre Norgesgruppen, som opplyser at salget av gluten-, laktose- og melkefrie produkter har økt med 28 prosent i løpet av ett år.

Enkelte bakere TV 2 har vært i kontakt med forteller at de til tider har problemer med å lage nok glutenfrie produkter. 

– Mat er som mote

Sundfør forklarer at i glutenfrie varer er proteinet gluten tatt bort, mens det er stivelse igjen. Ønsker man å gå ned i vekt, er det gjerne stivelsen man bør kutte. 

De glutenfrie produktene som erstatter blant annet vanlig brød, pasta og knekkebrød er jevnt over er mindre næringsrike med mindre kostfiber og mineraler, og mange glutenfrie bakeriprodukter inneholder mye raske karbohydrater.

– Mat er som mote, slik det varierer om det er moderne med korte eller lange skjørt. Akkurat nå er det mote å spise glutenfritt, sier ernæringsfysiologen. 

Noen går ned i vekt

Mejlbo Sundfør legger likevel vekt på at enkelte likevel går ned i vekt med et glutenfritt kosthold, men hun mener det har andre forklaringer. 

– For det første blir du mer bevisst på hva du putter i deg. Har du valgt å spise glutenfritt, og får tilbud om en kjeks eller kakestykke med gluten, så takker du nei. Da får du naturligvis mindre kalorier i deg, forklarer hun, og legger til: 

– Og velger du rene glutenfrie produkter, som fisk, nøtter, frukt og grønnsaker, så er jo det så klart sunt.

– 350.000 med glutensensitivitet

– Vi ser at det er mange som ikke trenger glutenfrie produkter, men som velger det likevel, sier generalsekretær i Norsk cøliakiforening (NCF), Knut H. Peterson.

– Hvorfor tror du de gjør det?

– Det er tydelig mange som mener det er helsemessig og sunt. 

– Er det sunt?

– Nei, mange av erstatningsproduktene inneholder mye sukker. Velger du naturlige glutenfrie produkter så er jo det sunt. 

Ifølge Norsk cøliakiforening (NCF) antas det at 1 til 2 prosent av den norske befolkningen har cøliaki, og må holde seg unna gluten.

– 20.000 nordmenn har påvist cøliaki, men trolig lider så mange som 100.000 av sykdommen. Det anslås at 350.000 i tillegg har glutensensitivitet, sier generalsekretær i NCF, Knut H. Peterson.