– Tid leger alle sår. Han er klar til å slå tilbake

Magnus Carlsen skal spille turnering i USA bare to knappe måneder etter fadesen i Norway Chess.

Det er drøye to måneder siden Magnus Carlsen stod på startstreken til det som skulle bli hans karrieres hittil svakeste turnering. Han - som sjelden taper - og enda sjeldnere ikke er å se på topp to etter ferdigspilt turnering, endte til slutt med 3,5 poeng og en syvende plass. 

Livesenter, TV 2 Sportskanalen og TV 2 Sumo: Se og følg Magnus Carlsen i Sinquefield Cup

Da hadde han tapt på tid i første runde etter å ha misforstått reglene, blitt nedspilt av erkerivaler som Vishy Anand og Fabiano Caruana og tilslutt - i turneringens siste runde - blitt knust av barndomskompis Jon Ludvig Hammer. I tillegg hadde han oversett muligheter, feilvurdert stillinger og forspilt sjanser. Han hadde spilt sjakk på et nivå verken sjakkverden eller hovedpersonen selv kunne forstå.

– Ingenting gikk etter planen. Det er utrolig frustrerende å i hjemlandet mitt ikke kunne vise hva jeg er god for – jeg gjør avgjørelser i partiene jeg ikke engang kan forklare selv, skrev verdensmesteren den gang på sin Facebook-side.

Se Carlsens tabbe fra Norway Chess i videovinduet øverst på siden!

Selv om fadesen kan virke uforklarlig, har TV 2s sjakkekspert Jon Ludvig Hammer, mannen som gjorde Carlsens katastrofe i Norway Chess total, en forklaring.

– Vi hadde hatt en helt annen samtale dersom Magnus hadde vunnet slik han skulle gjort i første runde av Norway Chess. Stillingen han hadde vinner han ni av ti ganger, og det pussige tapet påvirket ham gjennom hele turneringen. Hadde han vært foruten det hadde han opprettholdt statistikken han har om å alltid bli topp to, tror norgestoeren. 

Fra andre hold har faktorer som utbytting av appelsinjuice til fordel for vann, fravær av sekundant Peter Heine og manglende treningsopphold før turneringen blitt utpekt som mulige forklaringer. Det vil ikke Hammer være med på.

– Det utgjør neppe noen stor forskjell. Den store forskjellen her er at Magnus får starte med blanke ark. Han skal ikke gjøre så mye annerledes fra hva han pleier å gjøre - oppskriften han har hatt de siste 5-10 årene har funket på helt fantastisk vis. Turneringen i Stavanger ble etter første runde en med spesielle omstendigheter, sier han.

Det er i St. Louis, USA, at Magnus Carlsen skal jakte revansje. Sinquefield Cup er en del av Grand Chess Tour og innehar et historisk felt med hele åtte av verdens ti beste sjakkspillere. 

– Tiden leger alle sår. Magnus er klar for å slå tilbake, fastslår Jon Ludvig Hammer.

Fra søndag klokken 20.00 kan du følge partiene trekk for trekk på vårt livesenter på tv2.no samt på TV 2 Sportskanalen. Hvem som spiller mot hvem vil bestemmes med en trekning før første runde.