Amalie Luel  VM-debuterer for Norge i Beijing. Hekkeløperen har drømt om å løpe i Fugleredet i lang tid .
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Amalie Luel VM-debuterer for Norge i Beijing. Hekkeløperen har drømt om å løpe i Fugleredet i lang tid . Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Dette er jentedrømmen

Stortalentet Amalie Iuel (21) har drømt om Fugleredet i sju år.

BEIJING (TV 2): Allerede som 13-åring bestemte Amalie Iuel seg for at hun skulle løpe på mektige Fugleredet i Beijing. Og aller helst med norsk landslagsdrakt.

– Da jeg så OL på tv i 2008, tenkte jeg at dit må jeg dra for å løpe en eller annen gang. Jeg må bare få løpe på Fugleredet, sier Iuel.

– Gåsehud
I april i år kom hun et steg nærmere jentedrømmen da hun satte personlig rekord og greide VM-kravet med 55.92 på 400 meter hekk. To måneder senere ble drømmen fullbyrdet etter å ha fått det norske statsborgerskapet hun hadde kjempet for å få i mange år.

– Så det er selve jentedrømmen å få løpe her i Beijing?

– Ja, da jeg tok VM-kravet var det bare «yes», for jeg har alltid hatt så lyst til å løpe her. Jeg var innom og kikket på stadion på en sånn «sight visit», og med en gang jeg kom inn så var det bare gåsehud over hele kroppen. Det var helt sjukt, smiler hun.

Plaget av nerver
Hun innrømmer at hun er smånervøs før VM-debuten.

– Jeg kjenner at nervene er der, men det skal de jo være. Jeg har trent hardt og er forberedt til å vise hva jeg har å gi, sier Iuel.

Hun mesterskapsdebuterte i de norske landslagsfargene allerede under U23 EM i juni. Da var hun medaljefavoritt og skuffet aller mest seg selv med «bare» å bli nummer 5.

– Det var første mesterskapet mitt, og første gang jeg representerte Norge. Jeg la mye press på meg selv, så jeg kjente at jeg var alt for nervøs allerede flere uker før mesterskapet. Jeg lå våken til langt ut på natten flere dager før og brukte mye energi på ting jeg ikke skulle bruke energi på. Så da var det ikke mer futt igjen i kassen på den siste langsiden i finalen, og da gikk det bare nedover, forteller hun.

Etter å ha ledet løpet lenge, snublet hun i en hekk og tapte medalje på det.

– Det var en god læring, og nå prøver jeg å si til meg selv at jeg bare må ha det gøy og ikke prøve å legge for mye press på meg selv.

Håper på semifinale
Ambisjonene for VM er litt lavere. Men siden hun ikke var norsk statsborger da hun satte persoblig rekord i april, er målet for VM ganske klart.

– Jeg håper på en semifinale. Det hadde vært kjempegøy. Men målet mitt er å ta norgesrekorden siden jeg bare var tre hundredeler bak sist gang. VM er det beste stedet å ta den rekorden.

Da må hun løpe raskere enn Hilde Fredriksens 56,33 som ble satt så tidlig som 1983. Siden hun studerer og konkurrerer på College-nivå i USA, har hun en svært lang sesong bak seg allerede.

– Etter EM la vi inn litt mer futt i treningen, og kroppen føles fin nå. Så jeg føler meg i form nå. Dette blir siste løpet for sesongen, sier Iuel.

– En berikelse
Amalie Iuel har funnet seg godt til rette i den lille norske VM-troppen og har kost seg på precamp i Hong Kong. Landslagsledelsen har latt seg imponere av vårt nye friidrettshåp.

– Amalie har imponert meg og vært en berikelse for troppen vår, sier sportssjef Ronny Nilsen.

Så får vi se om hun kan løfte de norske fargene på resultatlistene også. Forsøkene på 400 meter hekk starter halv fem natt til søndag norsk tid.