Sprengt kapasitet på norsk redningsbåt

MIDDELHAVET (TV 2): Det norske skipet Siem Pilot kan i utgangspunktet ta maksimalt 850 båtflyktninger. Lørdag kveld er 956 flyktninger om bord. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SISTE: Om bord i Siem Pilot er nå 963 båtflyktninger. 

TV 2s reportasjeteam, som er om bord i den norske båten, forteller at kapasiteten er sprengt.

Siem Pilot kan i utgangspunktet ta imot maksimalt 800 personer, men dersom det er krise kan de ta imot enda flere.

– Nå jobber vi ganske hardt for å maksimere, slik at vi kan ta imot så mange som mulig. Det er andre båter på vei, men det er ikke mange i dette området nå, sa styrkesjef på Siem Pilot, Lise Dunham, til TV 2 tidlig lørdag. 

20 operasjoner lørdag

Det er uvanlig mange som trenger bistand fra det norske mannskapet lørdag. Tilsammen foregikk 20 redningsoperasjoner lørdag ettermiddag.

– Det er veldig mange nødtelefoner fra kysten av Libya, så det blir en hektisk dag, sa styrkesjef Dunham lørdag formiddag. 

Reddet 322 tidlig lørdag

Lørdag morgen fikk mannskapet melding om det første oppdraget: En båt med 322 mennesker om bord trengte hjelp.

AKSJON 2:  Mannskapet på Siem Pilot i gang med dagens andre redningsaksjon. Tidligere lørdag reddet de 350 mennesker, i denne båten var 400 personer om bord. FOTO: SONJA SKEISTRAND SUNDE / TV 2
AKSJON 2:  Mannskapet på Siem Pilot i gang med dagens andre redningsaksjon. Tidligere lørdag reddet de 350 mennesker, i denne båten var 400 personer om bord. FOTO: SONJA SKEISTRAND SUNDE / TV 2

– Jeg kan selv se at det sitter kvinner og barn framme i baugen på denne båten, sa TV 2s reporter på Siem Pilot, Sonja Skeistrand Sunde. 

Av de 322 menneskene var 118 kvinner og 27 barn. Senere lørdag ettermiddag ble rundt 400 båtflyktninger tatt om bord i Siem Pilot. 

Slåsskamp

KOORDINERER: Lise Dunham koordinerer det hele fra broen. Her sammen med Disma malgarini, en offiser for den italienske kystvakten.
 FOTO: SONJA SKEISTRAND SUNDE / TV 2
KOORDINERER: Lise Dunham koordinerer det hele fra broen. Her sammen med Disma malgarini, en offiser for den italienske kystvakten. FOTO: SONJA SKEISTRAND SUNDE / TV 2

Situasjonen om bord i flyktningebåten var amper og det brøt ut slåsskamp. Det norske mannskapet måtte bruke ropert, for å roe situasjonen før de fikk komme om bord i Siem Pilot. 

Aksjonene har bare fortsatt utover ettermiddagen og kvelden.

Lørdag kveld, like før klokken 20, opplyser det norske mannskapet at så mange som 958 flyktninger er reddet om bord. 

Ser etter smuglere

Det første som blir gjort når Siem Pilot finner en båt, er at styrkesjefen kikker på flyktningene med kikkert. Det hun spesielt ser etter er mistenkte som oppfører seg som ledere. Dette gjøres for å kunne fange opp hvem det er som organiserer smuglingen av flyktninger. 

Alle flyktninger som blir reddet får et nummer. Opplysninger om folk som oppfører seg mistenkelig blir så gitt videre til myndighetene i landet de reiser til i Europa. 

Størst i området

Det norske skipet er et av de aller største i Operasjon Triton, som er et bidrag fra EU-byrået Frontex.

Forrige gang skipet var på oppdrag hentet de ut 49 døde fra en båt.

Mannskapet består av rundt 20 fra Forsvaret og politi, samt skipets vanlige mannskap.

Norsk redningsskøyte reddet 114

LETTBÅT PÅ PLASS: Her er første kontakt mellom Siem Pilot og fiskebåten, som var lørdagens første aksjon. FOTO: SONJA SKEISTRAND SUNDE / TV 2
LETTBÅT PÅ PLASS: Her er første kontakt mellom Siem Pilot og fiskebåten, som var lørdagens første aksjon. FOTO: SONJA SKEISTRAND SUNDE / TV 2

Også den norske redningskøyta «Peter Henry von Koss» har reddet mange båtflyktninger lørdag. 

– Det var en spesiell redningsaksjon med mange små barn involvert, forteller skipsfører Lars G. Solvik, om bord i «Peter Henry von Koss», til redningsselskapet.no.

Tilsammen 114 personer er reddet om bord i båten, 26 av dem er barn. Flere av dem som ble reddet lå i vannet da hjelpen kom.