KJEMPER FOR DYRENES RETTIGHETER: Medlemer i pilotprosjektet for bekjempelse av dyrevelferdskriminalitet.
(fv)Marius Rønningen, regionjurist fra Mattilsynet Mona Holm-Ross, Toril Celius, Politiadvokat i Sør-Trøndelag politidistrikt Tina Marielle Værnes og etterforsker Karine Larsen. FOTO: ALLEY, NED / SCANPIX
KJEMPER FOR DYRENES RETTIGHETER: Medlemer i pilotprosjektet for bekjempelse av dyrevelferdskriminalitet. (fv)Marius Rønningen, regionjurist fra Mattilsynet Mona Holm-Ross, Toril Celius, Politiadvokat i Sør-Trøndelag politidistrikt Tina Marielle Værnes og etterforsker Karine Larsen. FOTO: ALLEY, NED / SCANPIX

Nå er Norges første dyrepoliti på plass

TRONDHEIM (TV 2): Sør-Trøndelag politidistrikt har fått en egen dyrekrim-gruppe som et prøveprosjekt i tre år, men Dyrevernalliansen mener dette langt i fra er nok.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tre personer har fra fredag 21. august fått en ny og viktig pionerjobb – de skal kjempe mot dyremishandling. 

Arbeidet starter ved Sør-Trøndelag politidistrikt hvor den første norske dyrekrimgruppen er etablert. De utvalgte til jobben er etterforsker Karine Larsen, politiadvokat Tina Marielle Værnes og miljøkoordinator Marius Rønningen.

De skal arbeide tett med Mattilsynets tilsvarende dyrekrimgruppe, bestående av Mona Holm-Ross og Toril Celius, i de mest alvorlige sakene.

Gleder seg til oppstart

Politiadvokat, Tina Marielle Værnes, er spent på hvordan den nye jobben blir. 

– Jeg har store forventninger og føler meg privilegert som får være med i dette pilotprosjektet i Sør-Trøndelag. Vi forventer at jobben vi gjør vil bedre dyrevelferden, men det aller viktigste er at prosjektet kan skape en forebyggende effekt, sier Værnes til TV 2. 

Hun forteller at arbeidet har et vidt spekter av type saker og at alle dyr er inkludert. 

– Jeg tror det finnes store mørketall på dyrekriminalitet og antall anmeldte saker, og det skal vi gjøre noe med, sier hun. 

De tre nye kollegene starter arbeidet 1. september. 

Stort politisk oppmøte

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug, justis- og beredskapsminister Anders Anundsen og finansminister Siv Jensen fra Fremskrittspartiet var på plass for å markere oppstarten.

– Det skal bli bedre å være dyr, det blir bli en forebyggende effekt og flere skal blir tatt, sier Anundsen, som gleder seg stort over at prosjektet har blitt prioritert og nå lansert.

Regjeringen har bevilget tre millioner kroner til det treårige prosjektet.

– Dette er et stort løft i kampen mot dyrekriminalitet. Nå viser regjeringen at den tar dette på alvor, sier Anundsen.

Det vil bli en løpende evaluering av prosjektet de neste årene.

FRP-ENIGHET: Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug, justis- og beredskapsminister Anders Anundsen og finansminister Siv Jensen på politihuset i Trondheim for å markere oppstarten av pilotprosjektet for bekjempelse av dyrevelferdskriminalitet. FOTO: ALLEY, NED / SCANPIX
FRP-ENIGHET: Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug, justis- og beredskapsminister Anders Anundsen og finansminister Siv Jensen på politihuset i Trondheim for å markere oppstarten av pilotprosjektet for bekjempelse av dyrevelferdskriminalitet. FOTO: ALLEY, NED / SCANPIX

– En gledens dag, med bismak

Det er en viktig dag for de trengende dyrene i Sør-Trøndelag som nå kan få hjelpen de trenger. Det jubler dyrevelferdsorganisasjonene for. 

– Ja, dette er en gledens dag, men det er med bismak, for vi er redd for at dette ikke er nok. Dyrevernalliansen ønsker at det bevilges midler til Økokrim, slik at det blir enda mer ressurser til et nødvendig løft for alle dyr i Norge, sier informasjonsleder Live Kleveland i Dyrevernalliansen til TV 2.

Få anmeldelser

I 2014 mottok Mattilsynet nærmere 7.300 bekymringsmeldinger, men det er usikkert nøyaktig hvor mange som går under kategorien dyrekriminalitet. Bare 38 av de 7.300 bekymringsmeldingene i fjor endte i anmeldelse. I tillegg ble 365 dyrekrimsaker politianmeldt av privatpersoner.

Kleveland oppfordrer folk over hele landet til å bli flinkere til å anmelde.

– Dette er en felles drakamp og vi må ikke la være å anmelde, selv om mange har en innstilling om at det ikke er noe vits fordi det ikke blir gjort noe med. Vi i Dyrevernalliansen har den samme innstillingen, men det må det bli slutt på.

Kan avdekke annen vold og krim

NOAH var også tilstede på lanseringen og kommunikasjonsrådgiver Shabana Rehman forlenger oppfordringen til å anmelde flere saker om dyrekrim – også fordi de kan avdekke andre vold- og krimssaker.

– Sammenhengen mellom vold mot dyr og vold mot mennesker ble fremhevet av de tre ministrene som var tilstede og politiet selv. Politiet opplyste også at de vil se etter kriminalitet mot dyr også når de er ute på andre oppdrag, og forberedt på at vold mot mennesker kan avdekke vold mot dyr og omvendt. Det er også viktig for arbeidet for dyrs rettigheter at politiet innrømte at vold mot dyr har vært forsømt tidligere det. Det styrker det generelle rettsfølelsen hos folk at de vet at det nå vil hjelpe å varsle om og anmelde dyremishandling, sier Rehman.