<span data-lab-font-icon="icon-bullet" class="lab-font-icon icon-bullet"> </span>Molde, RBK og Odd skal spille om plass i Europaliga-gruppespillet

Davy Wathne: – Odd er fullstendig sjanseløse

TV 2 Sportens Davy Wathne mener tiden der norske lag kunne overraske ute i Europa er forbi.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Borussia Dortmund-Odd torsdag kl. 20.30 på TV 2 Sportskanalen og TV 2 Sumo!

Molde vant 2-0 mot Standard Liège, Rosenborg imponerte med 3-0 borte mot Steaua, mens Odd sjokkerte Borussia Dortmund i Skien da de ledet 3-0 etter bare 22 minutters spill.

Telemarkingene tapte riktignok 3-4 til slutt, men forrige torsdag er en dag som vil bli husket lenge av alle som har et forhold til norsk klubbfotball.

Se Odds scoringer fra sjokkåpningen mot Borussia Dortmund i videovinduet øverst!

– MOLDE FÅR DET TØFT: Det mener Davy Wathne. Foto: Vegard Wivestad
– MOLDE FÅR DET TØFT: Det mener Davy Wathne. Foto: Vegard Wivestad

I kveld er det duket for returkamper i Europaliga-playoffen. Molde reiser til Belgia, Rosenborg tar i mot Steaua på Lerkendal, mens Odd blir å finne i tyske Dortmund.

– Intet annet enn imponerende
TV 2 Sportens Davy Wathne har fortsatt playoffens første kamper friskt i minne.

– Det er selvsagt ingen tvil om at det er Rosenborg som ligger best an av de norske lagene. Det å vinne 3-0 borte i en playoff som dette er intet annet enn imponerende, sier TV 2-profilen, og legger til:

– Det er sjelden man finner tilsvarende utgangspunkt i en kvalifisering som det Rosenborg har før hjemmemøtet med Steaua. Dortmund er vel nærmest med sine fire bortemål fra kampen i Skien. Ellers ser man at ingen av de andre førstekampene endte med noe mer enn 1-0-seier til bortelaget.

– Må sannsynligvis score i Belgia
Wathne lot seg – som så mange andre – imponere av de norske lagenes innsats forrige torsdag, men minner om at Odd bort i mot allerede er ute og at Molde har en svært tøff oppgave foran seg i Liège.

– Molde må sannsynligvis score i Belgia, og gjør de det tidlig nok, kan det føre til at belgierne blir stresset. Uansett kommer det til å bli et enormt trøkk der nede, så det gjelder å være på fra start av, sier den 65 år gamle bergenseren.

Om Odds sjanser i Tyskland, er han krystallklar:

– De er fullstendig sjanseløse.

– Det har jo skjedd «mirakler» med norske klubber i Europa tidligere?

– Det har vært enkelte bragder, kamper man gjerne kaller for uvirkelige i etterkant. Viking slo for eksempel ut Chelsea i 2002, og på 1970 tallet slo siddisene det tyske storlaget FC Köln i Stavanger. I Tyskland, én uke seinere, tapte de 1-9, noe som sier litt om hva de egentlig hadde fått til på hjemmebane, mimrer Wathne, som når han først er i gang har vanskelig for å stoppe.

– Start slo Eintracht Braunschweig i Kristiansand, det var vel i 1977. Og i 1996 slo Brann ut PSV Eindhoven, som virkelig var et storlag i Europa med spillere som Wim Jonk og Jaap Stam i stallen. Og slik kunne jeg fortsatt, sier Wathne.

– Odd ble bragt tilbake til virkeligheten
– Vi har vært vitner til noen slike kamper. Og hvis man ser på det som skjedde i Skien, kan man godt si at det var noe uvirkelig over det hele. Dortmund ble sjokket over det de opplevde i starten av kampen, men vi så også at veien tilbake til virkeligheten var kort. Odd kunne selvsagt vunnet kampen, men da måtte absolutt alt ha gått deres vei. Med en gang Dortmund fikk den reduseringen, var kampen så godt som tapt, fastslår Wathne, og fortsetter:

– Men du verden så moro det var. Folk som var i Skien hadde en opplevelse av å være med på noe nærmest utenomjordisk, og nettopp derfor var det så synd at reduseringen kom før pausen. Ekstra synd var det at det var en keepertabbe av Rossbach som ble avgjørende, for i resten av kampen var han meget god. Men som sagt, det var da den første reduseringen kom at Odd-spillerne – Dag-Eilev Fagermo og støtteapparatet – og alle som så på, ble bragt tilbake til virkeligheten.

– Men du sier at Odd er sjanseløse – kan de ikke overraske enda en gang?

– Tiden der man kunne overraske storlagene ute i Europa er forbi. Og tyskerne er ekstreme i forberedelsene. Nå vet de alt om Odd. Og Odd er tross alt ferske i dette gamet, sier Wathne, før han bruker Rosenborg som eksempel på et lag – som spesielt på 1990-tallet – ikke var ferske i gamet.

– Der snakker vi om en 25 år gammel tradisjon. Og de har fortsatt noe på Lerkendal som de ikke har på Skagerak. Trønderne var virkelig midt oppe i det. På 1990-tallet var det unntakstilstand, og de var forut for sin tid. Det var samhandling på et vanvittig høyt nivå og ikke minst var de tidlig ute med det vi kan kalle komplimentere ferdigheter. Mye av det samme kan vi si om det Drillo gjorde med landslaget på 1990-tallet.