Odd rystet Borussia Dortmund med tre scoringer på 22 minutter

Men Bundesliga-giganten snudde til 4-3-seier i Skien.

Odd-Borussia Dortmund 3-4

Odd-spillerne kan slå seg på brystet etter en prestasjon for historiebøkene. Telemarkingene rystet selveste Borussia Dortmund hjemme på eget kunstgress i torsdagens Europaliga-playoff. 

– Et eventyr
Odd ledet 3-0 etter 22 magiske åpningsminutter på Skagerak arena. Sjokkerte supportere på et fullsatt stadion trodde knapt det de så da Jone Samuelsen, Fredrik Nordkvelle og Espen Ruud hadde satt hver sin ball i nettet.

Men Bundesliga-giganten Dortmund kjempet seg tilbake fra sjokket og snudde på mesterlig vis kampen til 4-3-seier.

– Å lede 3-0 over Borrusia Dortmund er et eventyr – enkelt og greit. Det er et fantastisk lag. Jeg er stolt av det. Vi gjør en veldig bra førsteomgang. Vi lykkes høyt og lavt, men blir slitne. Vi greier ikke å ha holde ballen i andre omgang og da kommer klasseforskjellen fram, sier Odd-trener Dag-Eilev Fagermo til TV 2.

– Jeg gråt ikke, men var rørt da vi scoret 3-0. Da gikk jeg ned på kne og sa «dette er et eventyr».

3-0 ble snudd til 4-3-seier for Dortmund etter scoringer av Pierre-Emerick Aubameyang (2), Henrik Mkhitaryan og Shinji Kagawa.

Se sammendrag fra den magiske kampen i videovinduet øverst på siden!

– Det verste jeg har vært med på
Et av oppgjørets mange høydepunkter var Ruuds frisparkscoring midtveis ut i omgangen. For 31-åringen var kampen en stor opplevelse.

– Det er det verste jeg har vært med på. Det er helt ut av en egen verden, så det var gøy å være med på. Det er selvfølgelig synd at vi slipper inn fire, men det er et bra lag. Vi byr skikkelig opp til fest og gjør en fantastisk underholdende kamp, sier Ruud.

Tonen er den samme hos Odds to andre målscorere.

– Det var en spinnvill førsteomgang. Jeg tror ikke vi selv skjønte hva som skjedde. Det var utrolig moro å lede 3-0 og spille en så god kamp, sier Nordkvelle.

– Det var en stor opplevelse. Det var en periode der det var dønn stille hos supporterne til Dortmund. Det er surt at det ender med tap, for det hadde vært gøy å dra i land en seier eller uavgjort, men det er ingenting å si på at de vinner 4-3, sier Samuelsen.

Nå blir oppgaven med å nå gruppespillet i Europaligaen vanskelig for Odd. Returkampen spilles i Dortmund om én uke.

– Det kommer til å bli en fantastisk stemning og en utrolig opplevelse for oss. Det er synd vi møter et så godt lag, for nå blir det tøft å komme til gruppespillet, sier Fagermo.

Magisk start på kampen
Det var nesten for utrolig til å forstå. Mot giganten Borussia Dortmund, en av verdens beste fotballklubber, gjorde Odd det ingen i sin villeste fantasi hadde sett for seg i løpet av 22 magiske minutter. 

Bare 15 sekunder etter avspark eksploderte et fullsatt Skagerak arena. Stortalentet Rafik Zekhnini (17) briljerte på venstresiden og slo inn til Jone Samuelsen. Han stupheadet vakkert inn en sjokkerende ledelse for telemarkingene. 

Oppgitte tyskere måtte se at Shinji Kagawa hamret ballen i tverrliggeren bare minutter senere. Hellet var ikke med de gulkledde – det var det heltente verter som hadde.

For 19 minutter ut i omgangen var kveldens sjokk nummer to et faktum. Fredrik Nordkvelle stormet mot målet til Roman Weidenfeller etter pasning fra Olivier Occéan. Alene med den rutinerte målvakten var Nordkvelle rolig som skjæra på tunet da han satte inn 2-0 til Odd.

Man skulle ikke tro stemningen blant sindige telemarkinger kunne bli bedre, men bare noen minutter senere steg desibelnivået til nye høyder. Espen Ruud skrittet opp og hamret et frispark fra distanse rett i nettet bak Weidenfeller i kampens 22. minutt. 

– Et fantastisk treff. Jeg vurderer om jeg skulle slå et innlegg eller skyte. Jeg er glad jeg gikk for å skyte. Jeg traff vanvittig bra, sier Ruud til TV 2.

Dortmund reduserte
3-0 etter halvspilt omgang til Odd var nok for seiersvante tyskere. Dortmund-mannskapet spilte seg stadig mer inn i kampen og sjansene kom hyppigere og hyppigere.

Omgangen nærmet seg 30 minutter gammel da den armenske virtuosen Henrik Mkhitaryan fyrte av fra distanse. Markkryperen suste i stolpen og tilbake i hodet til Odd-keeper Sondre Rossbach. Heldigvis for den 19 år gamle burvokteren spratt ballen ikke tilbake i målet.

Ballsikre Dortmund-spillere fortsatte å dominere. 33 minutter var spilt da Pierre-Emerick Aubameyang ble spilt alene med Rossbach. En strålende redning hindret nok en gang scoring for Dortmund.

Men like etter var Rossbach uheldig. Kagawa fyrte av mot Rossbach, som virket å ha kontroll på skuddet. Det hadde han ikke.

Ballen forsvant ut av favnen til keeperen og en årvåken Aubameyang pirket inn redusering for gjestene.

Verst tenkelig start
Lagene gikk dermed til pause på stillingen 3-1. Da spillerne tuslet inn i spillertunnelen, sluttet Odd-trener Dag-Eilev Fagermo seg til applauderende hjemmefans etter en magisk førsteomgang.

Applauderte gjorde Fagermo definitivt ikke minuttet etter hvilen. En duell inne i feltet resulterte i at ballen falt ned i beina på Kagawa. Japaneren nølte ikke og hamret inn nok en redusering for Dortmund.

Det var langt høyere fart og tempo over Dortmund i den andre omgangen. Ikke lenge etter Kagawas nettkjenning fikk Ilkay Gündogan god tid til å avslutte fra inne i sekstenmeteren. Den tyske landslagsspilleren klarte imidlertid ikke å utnytte muligheten. Avslutningen lurte seg på utsiden av Rossbachs stolpe. 

Aubameyang terroriserte Odd-forsvaret
Dortmund fortsatte å produsere store sjanser. 66 minutter var spilt da Aubameyang fyrte av fra distanse. Skuddet hadde retning mot krysset, men Rossbach fikk fingertuppene på ballen som gikk i stolpen. 

Bare minutter senere fikk Aubameyang en enda større sjanse. På bakerste stolpe, på åpent mål, fikk spissen et innlegg foran seg. Men på klønete vis fomlet Aubameyang ballen over dødlinjen.

Aubameyang skulle imidlertid få sin andre scoring for kvelden. Kvarteret gjenstod av kampen da Marcel Schmelzer fosset oppover venstrekanten og sendte ballen inn i feltet langs bakken. Aubameyang var sikker da han brukte venstrefoten til å hamre inn utligningen for gjestene fra Dortmund.

Fullførte snuoperasjonen
Det konstante presset fra Dortmund tappet krefter fra Odd-spillerne. 80 minutter var spilt da Gündogan satte ballen i tverrliggeren – ledermålet nærmet seg for gjestene.

Og bare seks minutter før full tid hadde Dortmund snudd kampen. Kagawa dro seg inn i banen fra høyresiden og svingte et innlegg mot bakerste stolpe. Der steg Mkhitaryan til værs mot passive Odd-spillere og stanget inn 4-3-ledelse for tyskerne.

Et lettet Dortmund-mannskap tar dermed med seg en ettmålsledelse til neste ukes returkamp i Tyskland.