ENSOM MAJESTET: Chris Froome tok i sommer sin andre Tour de France-seier. Nå skal han forsøke å ta sin første Vuelta a España. Foto: AFP PHOTO / BELGA / LUC CLAESSEN.
ENSOM MAJESTET: Chris Froome tok i sommer sin andre Tour de France-seier. Nå skal han forsøke å ta sin første Vuelta a España. Foto: AFP PHOTO / BELGA / LUC CLAESSEN.

– Klarer Froome dette, er han der oppe blant de største

Chris Froome prøver seg på historisk dobbel i Vuelta a España. Der får han sannsynligvis støtte, og ikke hets og spyttklyser, langs veien.

Se Vuelta a España hver dag på TV 2 Sportskanalen og Sumo fra og med lørdag

Alberto Contador måtte i årets Tour de France se at drømmen om å vinne både Giro d'Italia og Tour de France i samme år fortsatt bare kan regnes som en drøm. 

Nå er det Chris Froomes tur til å prøve seg på en ytterst sjelden «dobbel»: seier i både Tour de France og Vuelta a España. 

Bare to mann i sykkelsportens over 100 år lange historie har klart det før ham, og de er ingen hvem som helst i Jacques Anquetil (1963) og Bernhard Hinault (1978). 

– Det skal bli tøft å klare en dobbel
Froome har ikke syklet ritt siden Touren, og formen er derfor et stort spørsmålstegn etter noen dager med fri, ti lukrative showritt og noen fysiske tester.

– Det skal bli tøft å klare en dobbel. De to forrige som klare det gjorde det også da Vueltaen gikk på våren, og ikke like etter Touren slik som nå. Når det er sagt så blir det jo ikke noe enklere for folk som Nairo Quintana. Og det blir neppe like hardt kjør i Vueltaen som det var i Touren, så det er jo mulig, sier TV 2-kommentator Ole Kristian Stoltenberg. 

Han vet i alle fall hva han går til, Froome. På sine tre tidligere deltakelser i rittet har han blitt nummer to to ganger og nummer fire én. 

Skulle han vinne Vueltaen, vil han bli den første til å vinne to Grand Tours i én og samme sesong siden Contador vant Giroen og Vueltaen i 2008.

– Skulle han klare det, er han helt der oppe blant de store i sykkelhistorien. Det mener jeg. Men det er han jo forsåvidt allerede, og vi vet jo nå litt om hvordan historiens andre store etapperyttere har oppnådd sine resultater...

– «Imaget» til Froome har blitt bedre etter det han gjorde i Frankrike
Froome blir bare den fjerde mannen til å starte Vueltaen etter å ha vunnet Touren samme år siden førstnevnte flyttet plass på kalenderen fra våren til høsten i 1995.

Den første som prøvde var Carlos Sastre i 2008, men han måtte se seg slått av både Alberto Contador og Levi Leipheimer etter sin første og siste Tour-seier samme år. Oscar Pereiro (2006) og Andy Schleck (2010) var ikke i nærheten av å lykkes.

Froome er langt fra å være like populær i Spania som yndlingen Sastre var i sin tid, men sykkeljournalist Nacho Labarga fra Marca, som blant annet har ført selvbiografien til Samuel Sánchez i pennen, mener å se at spanjolene i stadig økende grad får sansen for Sky-kapteinen.

Det vil i så fall være i stor kontrast til i Frankrike, hvor Froome fikk gjennomgå av supporterne langs veien i form av spytting, urinkasting og sjikanering i årets Tour. 

– «Imaget» til Froome i Spania har blitt bedre etter det han gjorde i Frankrike i sommer. Før var han ikke særlig populær, men jeg har inntrykket av at spanjolene liker ham bedre nå. Han var stor i Touren, og fikk i tillegg gjennomgå urettferdig mye av tilskuerne, sier Labarga, og legger til:

– Det er en stor ære for oss at en så stor mester som Froome vil sykle her når han på ingen måte trenger å gjøre det. Han har gjort det bra her tidligere og virker til å like rittet veldig godt.