VALGDAGEN ER IKKE LENGER HELLIG: For første gang blir det mulig å handle på Vinmonopolet på valgdagen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
VALGDAGEN ER IKKE LENGER HELLIG: For første gang blir det mulig å handle på Vinmonopolet på valgdagen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Her holder polet åpent på valgdagen

For første gang blir det mulig å kjøpe vin og brennevin på valgdagen. Se oversikten her.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stortinget vedtok i desember at Vinmonopolet kan ha åpent på valgdager og på nyttårs-, påske- og pinseaften. Også når det avholdes folkeavstemning skal man kunne kjøpe seg en flaske vin.

14. september er det kommunestyre- og fylkestingsvalg. Det blir første gang det blir mulig å handle på Vinmonopolet på valgdagen.

Men det er ikke slik at utsalgene må være åpne. Det er det opp til kommunene å bestemme.

Dårlig omsetning på mandag

I sommer sendte Vinmonopolet brev til alle 236 kommuner som har polutsalg med spørsmål om de ville holde åpent på valgdagen. Nå har de aller fleste kommunene svart.

Se oversikten nederst i artikkelen.

Utsalgene deles inn i fire kategorier: de som holder åpent, de som holder stengt, og de som holder stengt alle mandager. En rekke utsalg velger å holde stengt på mandager fordi det er så liten omsetning den første dagen i uka.

Den siste kategorien er kommuner som ennå ikke har svart på Vinmonopolets henvendelse. Denne gruppen er ikke tatt med i oversikten.

– I Norge har vi en veldig lang tradisjon for lokalt selvstyre i alkoholpolitikken. Selv om Stortinget nå har bestemt at det skal være mulig å selge alkohol på valgdagen, er det opp til kommunene selv å bestemme hva de ønsker å gjøre, sier Vinmonopolets pressesjef Jens Nordahl til TV 2.

Skeptisk til ny ordning

Men ikke alle synes det er stas å la folk kjøpe alkohol på den tradisjonelt «hvite» valgdagen. Vinmonopolets funksjonærklubb, tilknyttet Handel og Kontor, er ikke begeistret for den nye ordningen.

– Vi synes det er ugreit. Meningen med å holde stengt denne dagen var at valget skulle foregå i sømmelige former. Vi ønsker at Vinmonopolet skal holde stengt av alkoholpolitiske årsaker, sier Helge Storvik, leder i funksjonærklubben til Fri Fagbevegelse.

Her er oversikten per 9. september. Enkelte kommuner har ikke svart på om de vil holde åpent eller ikke på valgdagen.