STJERNEHIMMEL: Få sykkelritt de siste årene kan vise til et lignende startfelt som årets Vuelta a España. De åtte avbildet her er bare noen av sammenlagtfavorittene. Øverst fra venstre: Mikel Landa (Astana), Fabio Aru (Astana), Vincenzo Nibali (Astana), Alejandro Valverde (Movistar). Nederst fra venstre: Tejay van Garderen (BMC), Nairo Quintana (Movistar), Chris Froome (Sky), Joaquim Rodríguez (Katjusja). FOTO: AP/AFP/Scanpix. Montasje: TV 2.
STJERNEHIMMEL: Få sykkelritt de siste årene kan vise til et lignende startfelt som årets Vuelta a España. De åtte avbildet her er bare noen av sammenlagtfavorittene. Øverst fra venstre: Mikel Landa (Astana), Fabio Aru (Astana), Vincenzo Nibali (Astana), Alejandro Valverde (Movistar). Nederst fra venstre: Tejay van Garderen (BMC), Nairo Quintana (Movistar), Chris Froome (Sky), Joaquim Rodríguez (Katjusja). FOTO: AP/AFP/Scanpix. Montasje: TV 2.

Vuelta a España blir en av historiens største stjernekamper

– Det er det beste feltet noensinne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Vuelta a España hver dag på TV 2 Sportskanalen og Sumo fra og med lørdag

Sesongens tredje og siste treukersritt står for tur. Mye tyder på at det kan bli et av sesongens, og kanskje også tiårets, mer minneverdige sykkelritt.

Startlisten er nemlig av det helt eksepsjonelle slaget.

Se lagpresentasjonen på TV 2 Sportskanalen og Sumo klokken 20.00 fredag

Statistikk: Klart sterkeste Vuelta-felt noensinne
Chris Froome, Nairo Quintana, Alejandro Valverde, Vincenzo Nibali, Fabio Aru, Mikel Landa, Joaquim Rodríguez, Tejay van Garderen, Domenico Pozzovivo, Daniel Martin, Andrew Talansky, Jurgen van den Broeck, Geraint Thomas, Sergio Henao, Samuel Sánchez. 

Det er et utvalg av de største favorittene til sammendraget. Bare en utslitt Alberto Contador og Rigoberto Urán av verdenseliten er ikke til stede. Hiv inn profiler som Fabian Cancellara, Peter Sagan, John Degenkolb og Nacer Bouhanni og startlisten blir bare sterkere.

Den spanske sykkeleksperten Nacho Labarga er, ikke overraskende, begeistret.

– Dette er spektakulært. Dette må vi kunne si er det beste feltet noensinne. Aldri før har det vært så bra, sier Marca-journalisten og forfatteren til TV 2.

Alle journalister er glade i superlativer og sensasjonelle overskrifter. Så også Marca og TV 2. Tallene gir imidlertid dekning for påstandene. 

På oppdrag fra TV 2 har Infostrada, i et forsøk på å beskrive akkurat hvor sterkt feltet er, sett på antallet podiumplasseringer i treukersritt rytterne som stiller til start har, og deretter sammenlignet det med samtlige utgaver av Tour de France, Giro d'Italia og Vuelta a España. Det gir et godt tallgrunnlag, og det gir en god pekepinn.

Ifølge oversikten har rytterne i årets Vuelta 41 podiumplasseringer i de tre treukersrittene mellom seg. Aldri før i Vueltaens 69 foregående utgaver har så mange stilt til start. Nummer to på listen, 2001-utgaven, hadde 36.

I oversikten over alle treukersritt i historien, 269 i tallet, er det bare åtte ritt som har hatt et sterkere felt om vi, som over, legger antall podiumplasser til grunn. Ikke overraskende er det åtte utgaver av Tour de France som ligger foran. Helt på topp finner man 1991-utgaven av Touren med hele 55 tidligere podiumplasser blant deltagerne. 

Se infobokser til høyre!

Se hele sendeskjemaet i faktaboksen til høyre

– Nibali er den største favoritten
Fire tidligere Grand Tour-vinnere (Froome, Nibali, Quintana og Valverde) og ni andre med pallplasseringer (Rodríguez, Landa, Aru, Peter Velits, David Arroyo, Thomas De Gendt, Samuel Sánchez, Fränk Schleck og van den Broeck) starter rittet lørdag ettermiddag i Puerto Banús sør i Spania.

– Det er jo tydeligvis et av tidenes startfelt i forhold til meritter. Om ikke denne startlisten frister, ønsker jeg folket lykke til med resten av croquet-sesongen! Her er det bare å sette seg ned foran fjernsynet. Jeg gleder meg, sier Ole Kristian Stoltenberg, som skal kommentere sin tiende Vuelta a España i år.

TV 2-kommentatoren påpeker at flere av stjernene riktignok kanskje kommer med «store meritter, men ikke ambisjoner» til sesongens siste Grand Tour, og at flere ikke vil være i toppform.

Det gjør årets Vuelta svært vanskelig å spå.

– Froome har jo oddsen mot seg - bare to personer har noensinne klart å vinne både Touren og Vueltaen i samme år. Så Quintana er kanskje min favoritt. Det er selvsagt ikke så mye enklere for andremann i Touren å presterer i Vueltaen enn førstemann, men han holder jeg likevel som favoritt. Det er vanskelig å nevne andre enn de to som de store favorittene. Jeg ser for meg Quintana øverst på pallen foran Froome, så får heller seerne fylle inn tredjemann med sine spådommer, sier Stoltenberg.

For Labarga i Marca er det en annen mann som kommer til å stikke av med seieren.

– Jeg holder Nibali som den største favoritten. Han var i storform i slutten av Touren og vil også revansjere seg etter nedturen i Frankrike. Han vinner foran Quintana og Froome!

Ni bakkeavslutninger: – Løypen kunne ikke ha vært bedre
De fire beste i Touren, Froome, Quintana, Valverde og Nibali, møtes altså igjen til omkamp mindre enn en måned etter siste etappen i Frankrike. 

Mye minner om Tour de France, med andre ord, men tro til tradisjon er løypen i Spania betydelig mer kupert enn den vi så i Frankrike.

Hele ni bakkeavslutninger står på menyen, og for å gjøre det hele mer interessant har ingen av de ni avslutningene blitt brukt før. 

– Løypen kunne ikke ha vært bedre, så vi kan få se underholdning uten sidestykke i år. Tempoen på etappe 17 i Burgos, i tillegg til fjelletappene i Cantabria-regionen i Nord-Spania, blir nok helt avgjørende. Det vil bli krig hver dag, og forhåpentligvis blir det spennende helt til Madrid, sier Labarga.

Vueltaen har de siste årene vakt oppsikt med sine ekstreme løypeprofiler og det smått absurde antallet bakkeavslutninger. Ifølge Stoltenberg har utviklingen til rittet vært enorm de siste ti årene.

– Det har endret seg voldsomt. Da jeg begynte å kommentere Vueltaen, for ti år siden, var det 200 kilometer på spanske motorveier, en sving til høyre, og deretter spurt eller bakke. Det var få tilskuere, dårlig TV, og rytterne stod som regel av mellom etappe 13 og 15 for å forberede seg til VM. Så kom ASO inn som arrangør og tok tak, og nå ser man faktisk litt folk langs veiene. De har blitt ekstreme i antall etappeavslutninger på toppen av fjell, etappene har blitt litt kortere, de har fått en litt større luke til VM, og de er nå like bak Giro d'Italia i prestisje. I gjennomføringen vil jeg påstå at de faktisk har gått forbi Giroen, sier han.