SJOKKOVERGANG: Ikke mange hadde trodd Erlend Mamelund skulle ende opp i Kiel.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SJOKKOVERGANG: Ikke mange hadde trodd Erlend Mamelund skulle ende opp i Kiel. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Derfor gir Mamelunds overgang til Kiel mening

Erlend Mamelund kan aldri erstatte Filip Jicha, men Kiel blir ikke nødvendigvis svakere med nordmannen på laget.

Etter en drøy uke med venting kom endelig nyheten om at Erlend Mamelund hadde signert for THW Kiel.

Haslum-trener Tom-Eirik Skarpsno har uttalt at det er en av tidenes overganger i norsk håndball.

Jeg tror jeg holder overgangene til Frode Hagen og Glenn Solberg til Barcelona høyere, men det er utvilsomt tidenes mest overraskende overgang.

For det var ikke mange som trodde det stemte da det først ble kjent at Mamelund var på vei til den tyske storklubben.

For å prøve å oversette det til «fotballsk», så vil det være omtrent som om John Arne Riise skulle blitt hentet til Bayern München i dag.

Ganske utenkelig i utgangspunktet.

Erlend Mamelund er blitt 31 år gammel. Han hadde trappet ned toppsatsingen, og har det siste året hatt full jobb som revisor ved siden av håndballkarrieren.

Da er det vel ingen logikk i at en av verdens aller største, og beste, klubber vil hente ham?

Eller?

Jeg skal innrømme at jeg også hadde problemer med å ta det med alvor første gang jeg hørte det.

Men jo mer jeg har satt meg inn i det, jo mer mening gir det.

En av Kiels største utfordringer forrige sesong var at trener Alfred Gislason skulle sjonglere med fire av verdens beste høyrehendte bakspillere, og holde alle fornøyd.

Filip Jicha, Aron Palmarsson, Domagoj Duvnjak og Joan Cañellas er alle blant det ypperste håndballverden har å by på. Og det er alle spillere som ønsker, og forventer, å spille 50 minutter i de store kampene. Det er ikke lett å få til.

I bakhånd hadde de også danske Rasmus Lauge.

Og med fire så gode spillere, så er det vanskelig å la en konstellasjon få tid til å fungere dersom det ikke fungerer fra start i en kamp.

Allerede i fjor sommer var det klart at Palmarsson skulle til ungarske Vezsprem før denne sesongen. Og Lauge stakk til Flensburg-Handewitt så fort kontrakten hans gikk ut.

Det som ikke var med i planen var at Jicha skulle forsvinne til Barcelona. Tsjekkeren har i det skjulte slitt med store økonomiske problemer etter noen feilslåtte investeringer. Han tvang gjennom en overgang noen uker før sesongstart for å få seg en lukrativ kontrakt mens markedsverdien hans fortsatt er på topp.

Det satte Kiel i en veldig vanskelig situasjon. De måtte ha inn en bakspiller til. Skulle de hente en erstatter fra øverste hylle, så ville det koste veldig mye. Og skulle de gå ned et hakk i hylleseksjonen, så ville de måtte betale prisen for en verdensstjerne og få en spiller på nivået under.

De valgte Mamelund!

Klubben har nemlig også sikret seg det østerrikske supertalentet Nikola Bilyk foran neste sesong, og ville heller ikke blokkere veien for ham med å hente inn en spiller som egentlig var tenkt for en sesong, men som dersom de betaler dyrt for, ikke har råd til å la gå om et år.

Ved å hente inn Mamelund, så får trener Gislason en rutinert spiller som han kjenner fra før. En spiller som aksepterer å spille annenfiolin, og som er innstilt på å være med for å avlaste Duvnjak og Cañellas.

Han får inn en spiller som gjerne bare spiller forsvar i de største kampene. Og som tar sin del av spilletiden mot de svakere lagene i Bundesliga.

Det betyr at Duvnjak og Cañellas vil få mye spilletid sammen i de store oppgjørene, og de får lov til å feile før de blir byttet ut med en annen verdensstjerne. Det trenger ikke å være negativt for Kiels kollektive spill.

Kiel er helt klart veldig svekket når en ser på stallen. Og det er en lang og tøff sesong med mange kamper i Bundesliga og Champions League.

Men selv om de har gått fra fire til to verdensstjerner i venstre-/midtback, så er de styrket i andre posisjoner.

De har fått inn danske Niklas Landin i mål, som er en solid oppgradering på den svenske duoen Johan Sjöstrand og Andreas Palicka. De har fått inn den rutinerte venstrevingen Torsten Jansen, som gir bedre dekning i en posisjon Kiel slet med skader forrige sesong.

Jansen er også en spiller som kan vikariere i playmakerrollen dersom det er behov. Det kan også høyrebacken Steffen Weinhold. Og med Marko Vujin som høyre bakspiller, så kan Kiel plutselig stille med to venstrehendte i backrekken. 

Tometersmannen Christian Dissinger er hentet fra TuS-N-Lübbecke. Han har nylig debutert for Tysklands landslag, og kan bli en overraskelse for mange av dem som tror Kiel bare er Duvnjak og Cañellas. Med sine 71 mål forrige sesong, så scoret faktisk Dissinger mer enn både Jicha og Palmarsson i Bundesliga forrige sesong.

Derfor gir Mamelunds overgang til Kiel mening. Nå kan klubben bruke denne sesongen på å finne den spilleren de vil ha foran neste sesong. Det blir ingen panikkhandling for å finne en best mulig erstatter for Jicha. I stedet tenker de langsiktig og henter inn Mamelund som et sikkerhetsnett i et år. Ikke som mannen som skal få fansen til å glemme Jicha.

Han skal gjøre en jobb i en sesong. Der Kiel får bygge opp noen spillere og får gitt mer ansvar til Duvnjak og Cañellas. Og kanskje har Bilyk da tatt steget opp og blitt en spiller som holder mer enn godt nok nivå til å spille mye for Kiel neste sesong.

Selv om de på papiret kan se kraftig svekket ut, så er jeg langt fra sikker på at klubben vil gjøre det så veldig mye svakere enn forrige sesong.

Da ble det bundesligatittel og semifinale i Champions League!