I FALLSKJERM: Lieke van Zwienen lever et helt normalt liv, men får hun i seg bare 10 milligram hvetemel blir hun svært syk. FOTO: PRIVAT
I FALLSKJERM: Lieke van Zwienen lever et helt normalt liv, men får hun i seg bare 10 milligram hvetemel blir hun svært syk. FOTO: PRIVAT

Derfor skaper trenden med glutenfri mat trøbbel for Lieke

Nordmenn spiser glutenfritt som aldri tidligere. Likevel synes Lieke van Zwienen, som har glutenintoleranse, at det siste året har vært en skuffelse. 
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 20 år har Lieke van Zwienen levd med 100 prosent glutenfritt kosthold. Hun har glutenintoleranse, og bare ti milligram mel kan gjøre henne svært syk.

Hva er gluten?

Gluten finnes i alle våre vanligste kornslag: Hvete, rug, bygg og spelt.

Havre inneholder ikke naturlig gluten, men havreprodukter kan inneholde spor av gluten ettersom de gjerne produseres i samme lokaler som andre kornsorter.

Gluten er en blanding av to proteiner, gliadin og glutenin.

Gluten gjør at gjærbaksten hever, og gjør den lettere å arbeide med.

Gluten forårsaker allergiske reaksjoner for dem som har cøliaki

Kilde: Opplysningskontoret for brød og korn

– Får jeg i meg bare litt hvetemel, så får jeg trøbbel innen 20 minutter og må på do. I lang tid etterpå er jeg sliten og trøtt, forklarer Lieke, som opprinnelig er fra Nederland, men har bodd de siste ni årene i Trysil.

Hvis mennesker som har glutenintoleranse og cøliaki ikke følger strenge dietter kan det blant annet føre til benskjørhet, mangel på næringsstoffer og også økt fare for å utvikle kreft.

1-2 prosent har cøliaki

Ifølge Norsk cøliakiforening (NCF) antas det er 1-2 prosent av den norske befolkningen har cøliaki, og som dermed må holde seg unna gluten, som finnes i hvete, rug, bygg og spelt.

20.000 nordmenn har påvist cøliaki, men trolig lider så mange som 100.000 av sykdommen. Det anslås at 350.000 i tillegg har glutensensitivitet, sier generalsekretær i NCF, Knut H. Peterson.

Mange er derfor tvunget til å spise glutenfritt, men det er også grunn til å tro at flere spiser glutenfritt, eller glutenredusert mat, i et forsøk på å spise sunt.

TV 2 har vært i kontakt med flere dagligvarebutikker og bakerier som bekrefter den økende trenden med å spise glutenfritt.

I 20 år Lieke van Zwienen levd med strengt glutenfritt kosthold. FOTO: PRIVAT / PRIVAT
I 20 år Lieke van Zwienen levd med strengt glutenfritt kosthold. FOTO: PRIVAT / PRIVAT

– Etterspørselen etter glutenfrie produkter går bare èn vei: Oppover, sier kjøpmann på Rema 1000 Kalmarhuset i Bergen, Christer Andersen.

Hva er cøliaki?

 • Cøliaki er en kronisk sykdom, hvor tarmtottene i tynntarmen utviskes på grunn av betennelse. Betennelsen skyldes en unormal reaksjon på proteinet gluten.
 • Typiske symptomer er løse og hyppige avføringer. Det kan også være magesmerter, vekttap og slapphet. 
 • For å få en sikker diagnose gjøres en gastroskopi, hvor det tas vevsprøve fra slimhinnen i tynntarmen. 
 • Barn som lider av cøliaki kan oppleve redusert vekst og slapphet. 
 • Nyfødte barn med søsken eller foreldre med cøliaki, er i økt risiko for å utvikle cøliaki.
 • Cøliaki er mest utbredt i Europa og Nord-Amerika. 
 • Det antas at 1-2 prosent av den norske befolkningen har cøliaki. 
 • Med glutenfritt kosthold blir de aller fleste helt friske. 

Kilde: Norsk helseinformatikk/Norsk Cøliakiforening

Norgesgruppen forteller at de det siste året har opplevd en vekst på 28 prosent av produkter som er gluten-, laktose- eller melkefrie.

– Uvitenhet

For Lieke van Zwienen er det positivt at utvalget av glutenfrie produkter har økt i butikken, men den glutenfrie trenden skaper også utfordringer. Hun mener flere restauranter og kafeer slurver med den glutenfrie maten som serveres.

– På et sykehus fikk jeg frosne glutenfrie skriver, noe som er helt ok. Men damen ba meg tine dem i den vanlige brødristeren, forteller Lieke.

Hun ler mens hun forteller, for hun synes uvitenheten er ganske så utrolig.

– Bare litt mel i sausen

På et hotell serverte de pølser, både med og uten gluten, men serveringsskjeene lå samlet. På en pizzarestaurant i forrige uke ble hun lovet glutenfri pizza, men ble dårlig like etterpå.

Det viste seg at det var brukt litt hvetemel i sausen, og forklaringen Lieke fikk var at «det pleier å gå bra.»

– For meg går ikke det bra. Det går sikkert bra for dem som har en mildere glutensensitivitet, eller for dem som velger glutenfritt for å være sunn. Når så mange velger en glutenfri diett, uten å trenge det fullt og helt, så skaper det forvirring for ansatte på hoteller og restauranter, mener Lieke.

Kunne forklare mer tidligere

Tidligere, da ikke så mange kjente til begrepet glutenfritt, kunne Lieke forklare og legge stor vekt på at hun ikke tåler hvetemel, ikke engang litt. Nå svarer ofte betjeningen på spisesteder at glutenfrie alternativer er noe de kan.

På restaurantbesøk i forrige uke bestilte hun glutenfri middag, men den var toppet med løkringer stekt i hvetemel. Hun fikk beskjed om at hun bare kunne pille løkringene av.

– Da har de ikke forstått hva cøliaki handler om. Før kunne jeg forklare hvor forsiktige de måtte være, at de måtte bruke hansker og alltid ha egne redskaper. Nå får jeg gjerne til svar at dette kan dem, de skal garantere meg glutenfri mat, sier hun.

Cøliakiforeningens Facebook-side skriver en kjøkkensjef på et hotell at det er viktig å ikke gre alle spisesteder under en kam.

– Det som er viktig er å gi tydelig beskjed om allergien din, da burde det ikke bli/være noe problem, skriver hun.

– Vær tydelig!

Klinisk ernæringsfysiolog ved Rikshospitalet, Vibeke Østberg Landaas, har lenge fryktet at manglende kunnskap kan gi alvorlige konsekvenser.

– Problemet oppstår når man går ut for å spise. Når det er blitt så mange som sier at de har allergi eller intoleranse mot gluten, hvete og lignende opplever restaurantnæringen gjerne at det går bra med litt spelt eller gluten.

Ernæringsfysiologen råder derfor allergikere å være tindrende klare på serveringssteder.

– Det blir nå ekstra viktig å kommunisere tydelig for dem som har en alvorlig cøliaki. Kanskje de til og med må be om at maten deres lages med egen kniv og fjøl for å unngå enhver kontakt med glutenholdig mat, sier Landaas.

Vet ikke hvor stort problemet er

Generalsekretæren i Norsk cøliakiforening, Knut H. Peterson, vet ikke hvor mange som opplever det Lieke forteller.

– Så klart det er uheldig om det brer seg en oppfatning av at det er greit å få i seg bare litt hvetemel. Jeg vet ikke hvor stort problemet er, men vi skal være klar over det, sier Peterson til TV 2.

Samtidig mener han at det har blitt langt lettere å leve med cøliaki nå, enn det var tidligere. Ikke minst på grunn av nye krav til hvordan maten skal merkes, slik at det kommer tydelig fram om maten inneholder gluten, eller ikke.

Får du gjester med glutenallergi? 

 1. Når noen spør deg om maten inneholder gluten - ikke svar før du faktisk har sjekket. 
 2. Når du lager mat, vær nøye med at alle kjenner til hva innholdet, det gjelder også krydder, buljong, sauser, dekorasjon o.l.
 3. Når noen ber deg om å lage mat uten en viss ingrediens, ikke si ja før du er helt sikker på at du forstår.
 4. Når du forbereder maten, vær sikker på at det ikke finnes spor av glutenholdige rester på
 5. skjærebrett, redskaper og arbeidsområder.
 6. Hvis du føler deg usikker, si det til gjesten, og la gjesten selv bestemme hvordan han eller hun ønsker det.

Kilde: Norsk cøliakiforening

404 Not Found

404 Not Found


nginx
Lik TV 2 Nyhetene på Facebook