Russland-eksperter venter bråk etter TV 2s dramasatsning:
– Reaksjonen vil merkes

Serien følger Norge under russisk okkupasjon en gang i fremtiden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2s nye dramasatsning «Okkupert» har høstet mye kritikk siden traileren ble lansert i dag.

Serien tar utgangspunkt i at Norge legger ned sin olje- og gassproduksjon av miljøhensyn, hvorpå Russland annekterer Norge for å ta kontroll over petroleumsindustrien.

Se traileren øverst i artikkelen

Deretter følges det okkuperte Norge og hvordan dette påvirker nordmenn.

– Russland bryr seg

Russland-eksperter frykter nå for Russlands reaksjon på serien.

– Jeg tror de bryr seg. Reaksjonen vil merkes, sier seniorforsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) til TV 2.

Han vil ikke kommentere serien ytterligere og sier at tv-serier ikke er helt innenfor hans forskningsområde. 

Venter skrik og skrål

Også seniorforsker Arild Moe ved Fridtjof Nansens Institutt tror at man vil se reaksjoner fra Russland, men da fra media. 

– Temperaturen i russiske medier mot utlandet er ganske høy, så man må vente seg litt skrik og skrål. Men jeg tviler på at det får konsekvenser for politikken, sier han til TV 2.

– Hvilke signaler sender en slik serie?

– Det sender ingen signaler. TV 2 er ikke offisiell norsk politikk.

– Det er ikke nobelprisen heller. Det fikk jo konsekvenser for Norge da Liu Xiaobo vant den.

– Det er litt vanskeligere for utlandet å forstå nobelkomiteens forhold til den norske staten. At en tv-serie ikke har bånd er helt klart. Dette er ikke noen ny Liu Xiaobo, sier Moe.

TV 2 har også vært i kontakt med førsteamanuensis Geir Flikke ved Universitetet i Oslo. 

– Jeg har sett traileren. Min holdning: Jeg har virkelig ikke en eneste fornuftig kommentar å komme med til det jeg har sett, skriver han i en epost.

– Kommer du til å følge med på serien?

– Nei, svarer Geir Flikke kontant. 

I tirsdagens utgave av Dagbladet sier doktor i russisk historie Bjørn Nistad at han blir veldig opprørt av serien. Han kaller den er et hån mot alle russere som bor i Norge.

Også seniorforsker Julie Wilhelmsen ved NUPI kritiserer serien og kaller den destruktiv med hensyn på den politiske situasjonen.

Regissøren: Handler ikke om Russland sådan

Seriens regissør Erik Skjoldbjærg, sist kjent for regi på spillefilmene Pionér og Nokas, sier at de har vurdert problematikken rundt forholdet mellom Norge og Russland før de produserte serien.

– Vi gjør selvfølgelig vurderinger. Jeg er vant til å lage fiksjon og vant til at fageksperter reagerer før de ser den, sier han til TV 2.

Han sier at serien ikke handler om Russlands politikk sådan, men at situasjonen mer er et eksempel på hvordan nordmenn hadde reagert på en okkupasjon hvis velferdsgodene ikke blir rokket ved.

– Serien handler om norske karakterer og hvordan vi hadde reagert i en slik situasjon, sier han.

Lekt seg med politisk verdensbilde

Han peker på at mange valgte å ikke gjøre væpnet opprør under andre verdenskrig.

– Det er en oppdiktet historie, og vi har lekt oss med det geopolitiske verdensbildet. Vi ser en verdi i å fabulere rundt disse tingene fordi det forteller oss noe om hvordan vi hadde reagert på det, sier han.

– Det er det som ligger i fiksjonens natur, og det forstår kanskje ikke dere journalister så godt fordi dere er så opptatt av nyhetene i seg selv, sier han.

I 2003 forberedte en gruppe russiske advokater søksmål mot produsenten av Harry Potter-filmene, Warner Brothers, da russerne mente at husalven Dobby var en karikatur på president Vladimir Putin. Okkupert-regissør Skjoldbjærg forsikrer at det ikke er sjanse for et slikt søksmål nå.

– Vi har ingen karikatur på Putin i vår serie, sier Skjoldbjærg.

Skamdyr innspilling

Serien har et budsjett på 80 millioner kroner – skyhøyt i norsk sammenheng. Til sammenligning hadde NRK-serien Mammon et budsjett på 36 millioner kroner, mens Max Manus budsjetterte med 55 millioner. Stjerneforfatter Jo Nesbø står bak ideen til dramaserien.

Serien har premiere 27. september.

TV 2 har vært i kontakt med den russiske ambassaden, som ikke hadde mulighet til å kommentere serien i dag.