Kan Shabana Rehman løfte MDG i Oppegård, akkurat slik hun her løfter Max Hermansen under en Pegida-demonstrasjon utenfor Oslo Rådhus? Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Kan Shabana Rehman løfte MDG i Oppegård, akkurat slik hun her løfter Max Hermansen under en Pegida-demonstrasjon utenfor Oslo Rådhus? Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Deler du hjertesak med en kjendis? Finn ditt parti her!

Noen hundre velgere som synger ut kan være alt som skal til for å sende DDE-Eskil (H) eller Jan Eggum (MDG) rett inn i kommunestyret. Er du enig med noen av dem?

Nå har du sjansen til å avgjøre hvordan din egen fremtid skal bli.

Kommune- og fylkestingsvalget er valget hvor de nære sakene som direkte påvirker din hverdag blir avgjort.

Men å navigere i et tett buskas av lokale lister er ikke nødvendigvis bare-bare. Derfor har vi laget vår egen partitest: Én test for hele Norge, i tillegg til egne tester for landets største byer (og flere er på trappene!).

Politisk reporter Kjetil Løset har finkjemmet partienes lokale programmer for å finne frem til hva som faktisk SKILLER partiene fra hverandre: Vi utfordrer DEG på din mening om de lokale stridssakene!

Over 250.000 nordmenn har til nå brynet seg på en av testene våre, og den enorme interessen vil INGEN ende ta!

Og hvem vet: Kanskje ender du opp med å få anbefalt en av landets mange KJENDISSPEKKEDE valglister?

For nederst på partienes lister er det en interessant flora av profilerte personer. Det sies gjerne at sisteplassen på valglisten til kommunestyret er hedersplassen. Her kan kjendiser og partiveteraner støtte partiet de har tilhørighet til, uten å ha en reell sjanse for faktisk å måtte gjøre noe.

Det går ikke alltid som planlagt. For fire år siden trodde for eksempel eks-statsråd Victor Norman at han var listefyll som nummer 73 på lista. 867 kumuleringer fra Høyre-velgere og 55 slenger, og VIPS så var han bystyrerepresentant i Bergen!

En av årets kandidater er DDE-trommis Eskil Brøndbo i Overhalla, her i aksjon i operaen:

Han stiller i år til valg for Høyre, og det er knyttet stor spenning til om det går likar no enn i 2011 da Senterpartiet stakk av med ordførerkjedet og Høyre ble avspist med stusselige fem prosent av stemmene.

– Du har valgt å bytte fra Arbeiderpartiet til Høyre, hvorfor det?

– Nja, innerst inne er jeg vel fortsatt Arbeiderpartimann, men det er rart med det i lokalpolitikken. Der handler det mer om person og ikke parti, og om hvordan gruppene fungerer. Jeg syntes Høyre sin gruppe var bedre, derfor byttet jeg.

Han sier at Ap og Høyre samarbeider godt og står ganske nær hverandre i Overhalla.

En annen kjendis som synger ut er folkekjære Jan Eggum:

Han står på liste for Miljøpartiet de Grønne i Bergen, og har vært engasjert i miljøsaken i en årrekke:

 – Jeg har støttet partiet siden de kom til Bergen på 80-tallet. Jeg sto til og med på stand på Torgallmenningen på den tiden, og jeg var med på skolevalg på Laksevåg gymnas i sin tid, fortalte han til NRK Hordaland i høst.

Han har imidlertid ingen illusjoner om at han kommer til å bli valgt inn:

– Jeg må bare reservere meg. Selv om jeg kommer tilbake til Bergen, så regner jeg med at det er bedre og mer aktive politiske sjeler som kan bli valgt foran meg, sa han til NRK.

Og disse er slett ikke de eneste kjendisene som risikerer å bli politikere med verv: Sjekk alle vi har funnet her!