Slik får du en god studiestart

– Starten er helt avgjørende for hvordan man får det senere. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I disse dager inntar tusenvis av ferske studenter høyskoler og universiteter over hele landet, og det er for mange den store overgangen til voksenlivet. 

De mange endringene, og det faktum at man flytter hjemmefra og kanskje langt vekk fra familien, kan for noen føles overveldende. 

Manglende mestring

– De aller fleste klarer studenttilværelsen veldig godt, men noen opplever overgangen så stor at de kjenner på manglende mestring, sier Kari Jussie Lønning (46), leder av helsetjenesten i Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus, til God morgen Norge. 

Hun viser til hvordan gårsdagens russ plutselig skal bli voksne. 

– En ting er det praktiske, men så er det også sikkerhetsnettet. Man går fra en slags hotelltilværelse hos mor og far, og må snu seg helt rundt. I tillegg skal man etablere nye, sosiale nettverk, og det er store krav fra studiene, sier Lønning. 

Se hele intervjuet i videovinduet øverst.

– Starten avgjørende

Tone Vesterhus (25), styreleder i SiO og masterstudent i samfunnsgeografi, minnes starten på studietiden som gøy, men overveldende. 

Hun råder alle ferske studenter til å så tidlig som mulig engasjere seg i det sosiale og skape et nettverk.

– Starten er helt avgjørende for hvordan man får det senere, sier Vesterhus. 

Studentforeninger

Lønning er enig, og viser til at de mange studentforeningene kan være en god start. Dersom man ikke er komfortabel med å henvende seg der, kan man begynne i det små. 

– Man må manne seg opp og tørre. Søk kontakt med de nærmest deg i forelesningssalen eller de som står i kø med deg for å hente studentkortet, foreslår hun. 

Mange som kvier seg til å ta de første stegene mot nye sosiale relasjoner, tror at de er de eneste i den situasjonen. Lønning understreker at de gjennom SiO møter flere som har det slik.

– Vi ser studenter som tror de er alene om dette, men det er de ikke. Senk skuldrene og vær oppsøkende. Snakk med sidemannen, tør å ta kontakt, avslutter Lønning.