Høstens grønnsaker servert med grønnkålsaus

Wenche fristet med norske ferske grønnsaker servert med en nydelig grønnkålsaus. Man trenger ikke mer!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høstens grønnsaker servert med grønnkålsaus

Til 4 personer velg ca. 1 kg grønnsaker etter smak og tilgang.
For eksempel små delikatessepoteter, rødbeter, blomkålbuketter, brokkoli buketter, gulrøtter i staver, neper i biter, vårløk, vann, og salt til koking.

Grønnkålsaus

(glutenfri - jevn med maisennamel utrørt i litt kald melk)

Dette trenger du:

  • En god neve grønnkål (kan erstattes av spinat)
  • Vann
  • Salt til koking
  • Ca. 5 dl melk og kokevann fra grønnsaker
  • 3 ss hvetemel rørt ut i litt av den kalde melken
  • Salt og pepper
  • Revet muskatnøtt
  • 1-2 ss kaldt smør

Slik gjør du:

Bruk det du har av høstens fargerike fristelser!  Foto: TV 2
Bruk det du har av høstens fargerike fristelser!  Foto: TV 2

Begynn med poteter og rødbeter.
Små delikatesse/morenepoteter, legges i ildfast fat, fordel over litt olje, salt og pepper. Bakes i ovn ved 225 grader i 20-30 min.
Rødbeter skrelles og deles i båter, og legges i fatet sammen med potetene.

Grønnkålsaus:
Skyll godt av grønnkålen, skjær av de groveste stilkene og del grønnkålbladene i litt mindre biter.
Kok opp vann og salt til grønnkål, legg grønnkålen i det kokende vannet og la koke i 2-3 min.
Hell av kokevannet. (Spinat kokes 1-2 min.)

Saus:
Visp hvetemelet inn i kald melk og kok opp til en fyldig saus.
Legg i kokte grønnkålblader, bruk en stavmikser og kjør sammen til en glatt saus.
Tilsett litt av grønnsaksvannet til passe konsistens rett før servering.
Pisk eventuelt inn smør, smak til med salt, pepper og revet muskatnøtt.

Grønnsaker:
Skyll, rens og del grønnsakene i buketter/biter/staver.
Kok opp vann og salt, legg i grønnsakene med lengst koketid først, for eksempel gulrøtter, så blomkål, brokkoli og neper.
Vårløk trekkes med de siste 3-4 min.
Kok til grønnsakene er knapt møre.
Ta vare på litt av kokevannet til å bruke i sausen.
Hell av resten av vannet og damp grønnsakene.

Om ønskelig kan stekt sopp eller sprøstekt bacon drysses over.