Kristoffer Joner lærte seg å trives som actionhelt:
– Til slutt orket jeg ikke være redd lenger 

HAUGESUND (TV 2): Skuespillerne forteller om dramatisk innspilling av filmen Bølgen. Søndag åpner filmen Filmfestivalen i Haugesund. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kristoffer Joner (42) er ikke det vi vanligvis forbinder med en actionhelt.

SAMLET I HAUGESUND: Jonas Oftebro, Ane Dahl Torp, Edith Haagenrud og Kristoffer Joner fra Bølgen. Foto: Margrethe Miljeteig/TV 2
SAMLET I HAUGESUND: Jonas Oftebro, Ane Dahl Torp, Edith Haagenrud og Kristoffer Joner fra Bølgen. Foto: Margrethe Miljeteig/TV 2

Vi er vant til å se han i roller som den skrullete professoren i Doktor Proktor, den alkoholiserte faren i Kompani Orheim eller den hensynsløse husfaren i Kongen av Bastøy.

Men i Norges første katastrofefilm, den actionfylte Bølgen regissert av Roar Uthaug, får vi se Joner i en helt annen figur.

Filmen handler om den gigantiske bølgen som vil oppstå den dagen Åkerneset raser ned i Geirangerfjorden. Tappert kjemper Joner mot naturkreftene mens klokka tikker mot øyeblikket der alt liv i Geiranger vil bli utryddet. 

Grudde seg

ACTIONHELT: Krisoffer Joner (42) i Bølgen. Foto: Fantefilm/Filmweb
ACTIONHELT: Krisoffer Joner (42) i Bølgen. Foto: Fantefilm/Filmweb

Når TV 2 møter Joner på Filmfestivalen i Haugesund søndag, viser det seg at han var tapper også i virkeligheten. For Joner er ikke spesielt glad i verken vann, høyder, helikoptere eller løping, og det ble en stor utfordring.

– Jeg er nervøs for fly, helikopere og høyder. Vi svevde rundt der i to-tre timer. Det var vindfullt og vi ble kastet litt rundt. Men etter en stund så orker man ikke å være redd lenger. Man bare sitter der, sier Joner, som avslører at han i virkeligheten aldri kom i nærheten av helikopterspakene, og aldri skal det heller.

Også fysisk var det veldig krevende for skuespilleren:

– Jeg grudde meg aller mest til en løpescene som skulle være i en oppoverbakke. Det  gjøre den scenen utallige ganger, var veldig utfordrende. Jeg måtte trene opp kondisjonen i forkant for å kunne levere, sier Joner.

Lange dager under vann

Også Ane Dahl Torp (39), som tidligere har fortalt TV 2 om sin vannskrekk, syntes det var svært krevende. I filmen blir nemlig hotellet hun jobber på oversvømt av monsterbølgen, og det åpner for våte scener.

For å filme scenene, ble store kar fylt med tusenvis av liter vann som ble sendt mot en kopi av Geiranger hotell. Det store rigget ble bygget i Romania, og undervannsscenene ble spilt inn i lukkede kar fylt med vann.

– Det å være våt og være i vannet 12 timer daglig, med tunge blylodd festet til kroppen for at jeg ikke skulle flyte opp, det var kjempetungt, sier Torp til TV 2.

Ektemannen trodde hun var full og ulykkelig

– Mannen min trodde at jeg var full eller hadde det forferdelig hver dag vi snakket sammen på Skype, fordi jeg var så utslitt, smiler hun.

Jacob Oftebros lillebror, Jonas Hoff Oftebro (19), forteller at han slet litt med undervannsscenene fordi det var vanskelig å finne åpningen hvor han kunne trekke luft.

– Det var vegger over alt, både på sidene og over oss. Spesielt én gang slet jeg med å finne luka. Da ble jeg litt redd, forteller Oftebro. 

Ingen grunn til panikk

Til tross for at fillmen tar utgangspunkt i noe som geologene har fastslått at kommer til å skje i fremtiden, mener Jan Ove Tryggestad, ordfører i Stranda kommune, at det ikke er grunn for panikk etter man har sett filmen.

– Det er veldig viktig å huske på at denne filmen er fiksjon. Vi stoler på beredskapet, og vi kommer til å være ute av området den dagen berget beveger seg, sa Tryggstad til God sommer Norge tidligere i sommer – og lovet at ingen liv skal gå tapt.

Bølgen har premiere på Filmfestivalen i Haugesund søndag kveld, og resten av landet får se den på kino fra 28. august.