– Ranieri er mye tøffere enn folk tror

Det røper Tor-Kristian Karlsen, som selv ansatte italieneren i Monaco. 

I England ble han stemplet som «The Tinkerman» på grunn av hyppige endringer i Chelsea-laget. I Italia er han best kjent for sitt lune og karismatiske vesen.

Men bak lukkede dører er Claudio Ranieri (63) en helt annen mann, forteller Tor-Kristian Karlsen.

– Den største misforståelsen folk sitter med er at han liksom skal være en bestefar-aktig type. Bevares, han er svært karismatisk og omgjengelig, men overfor spillerne er han en helt annen person.

Ansatte Ranieri

Tor-Kristian Karlsen kjenner italieneren bedre enn de fleste. Som sportsdirektør i Monaco var det Karlsen som intervjuet Ranieri til trenerstillingen. Det var også Karlsen som gikk inn for å ansette ham i 2012.

Den tidligere Monaco-direktøren er alt annet enn overrasket over at Leicester står med seks poeng på to Premier League-kamper.

– Nei. Jeg er overhodet ikke overrasket. Jeg hadde i utgangspunktet trodd at han, etter denne lange og gode karrieren, ville vært aktuell for en større klubb. For eksempel Newcastle eller Sunderland, der presset er stort og behovet for sterk ledelse er enda større. I stedet gikk han til en klubb der det meste forsåvidt var på stell allerede. 

Karlsen sikter til at Leicester avsluttet fjorårssesongen fantastisk godt og således hadde et godt grunnlag for videre suksess. Og Karlsen tror den vil komme:

– Jeg tror de kommer til å gjøre nok til å holde plassen, som tross alt også er målet deres.

– Mindre kontrast enn folk tror

Mange hevet øyenbrynene da Leicester valgte å ansette italieneren. Kontrasten var nemlig stor, i alle fall tilsynelatende, mellom Ranieri og mannen han overtok for.

Nigel Pearson ble mest kjent for en autoritær lederstil og tidvis ufin tone overfor omgivelsene. Ranieri hadde derimot rykte for å være en langt mildere type.

– Han er gjerne støttende overfor unge spillere som trenger det, men de må fly på egenhånd så fort de har fått vinger. Inntrykket mange sitter med er at Ranieri koser seg i solen med champagne og østers, men han jobber ekstremt hardt og krever orden rundt seg. Jeg husker han hadde flere uker igjen av ferien da han ringte meg hver morgen for å diskutere planer. Til slutt måtte jeg bare si «hør her, vi må ta et møte og samle opp alle disse tankene».

I Italia har Ranieri, som fagperson, blitt forbundet med en god evne til å «stramme løse skruer» og få på plass den elementære strukturen i lagene han leder. Det er også Karlsens synspunkt. 

– Det hevdes at han prøver veldig mye ulikt og roterer unødvendig mye i laget, men jeg føler det er misforstått. Det handler om at han gjerne bruker en del tid på å finne de riktige typene, bli kjent med karakterstyrke og få ønsket balanse i laget. Rent taktisk er han ganske italiensk i den forstand at laget er godt organisert defensivt. Eksempelvis er han ikke kjent for utpreget offensive backer eller spillende midtstoppere. For Ranieri handler alt om å utnytte ubalanse hos motstanderne og straffe dem fort og brutalt i lengderetningen.

Menneskekjenneren Ranieri

Til tross for å ha stor tillit til Ranieris taktiske kunnskaper, er Karlsen likevel langt mer opptatt av personen Ranieri. Personen mange forbinder med et varmt smil og en litt nasal stemme, men som Karlsen forbinder med stor kløkt. 

– Ranieri er en utrolig menneskekjenner. Han vet hele tiden hvor skoen trykker i miljøet. Hvis det er et eller annet som må korrigeres i spillergruppen, så vet han hvordan det må gjøres.

Italienske Claudio Ranieri og norske Tor-Kristian Karlsen hadde et godt samarbeid i Monaco. AFP PHOTO / JEAN CHRISTOPHE MAGNENET
Italienske Claudio Ranieri og norske Tor-Kristian Karlsen hadde et godt samarbeid i Monaco. AFP PHOTO / JEAN CHRISTOPHE MAGNENET

Karlsen byr på et eksempel på hvordan Ranieri håndterte et slikt problem da de jobbet sammen i Monaco.

– Vi hadde et par «problembarn» i troppen. Spesielt den ene spilleren kom nesten alltid for sent på trening, men fordi han presterte godt i kamp var det ikke så enkelt å gjøre noe med det. Som direktør i klubben hadde jeg spilleren inne til flere samtaler, men vi klarte liksom ikke helt å ordne opp i det. Og mens spillergruppen begynte å snu seg mot spilleren og betvile Ranieris lederegenskaper, valgte han å være stille.

– Ranieri sa ingenting og så ut til å tolerere oppførselen. Men plutselig, da overgangsvinduet åpnet, forsvant spilleren på hodet ut av klubben og en erstatter kom inn. I stedet for å være følelsesstyrt inntok han en pragmatisk holdning som gagnet klubben. Og spillergruppen tok signalet. Det var for meg svært imponerende lederskap.

Etter å ha trent store klubber som Napoli, Fiorentina, Valencia, Atlético Madrid, Chelsea, Juventus, Roma, Inter og Monaco, er det nå Leicester City som gjelder. Der har han hittil lyktes godt. Kantspiller Riyad Mahrez står for øyeblikket som toppscorer i Premier League og har vært spesielt viktig.

– Han er den ideelle spilleren for Ranieri. Ranieri elsker spillere som er både direkte og har tempo med ballen i føttene. I tillegg har han en liten djevel i seg. Som Ranieri selv, flirer Karlsen.