Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De neste ukene skal 50-60 elver renskes for rømt oppdrettsfisk. Fiskeridirektoratet har bestilt utfiskingen for å hindre at kjønnsmoden oppdrettsfisk gyter i elvene.

– Det som bekymrer oss er at de er så store og at de går inn i gytebestanden på høsten, sier marinbiolog Tore Wiers i Uni Reseach Miljø.

Denne dagen er det observert 15 store oppdrettslaks i elva i Nordheimsund.

Ukjent opphav

I løpet av sommeren er det observert mye rømt fisk i fjordene. Men ingen oppdrettere har så langt meldt fra at de har hatt rømming.

I løpet av en time harpuneres 12 store laks på fire til seks kilo.

Wiers og kollegene tar skjellprøver av fisken, men heller ikke dette er egnet som bevismateriale.

Krever merking

– Hadde fiskene vært merket, hadde vi visst hvor de kom fra. Men vi mener også det er en god ide å gjøre dem sterile så de ikke blander seg i genmaterialet til villfisken.

– Fettfinne-klipping og et indre merke gjør at regningen kan sendes til forurenser og de som har mistet fisken. I tillegg får vi bort mistenkeliggjøringen av en hel industri, sier Kenneth Bruvik. 

Han og flere frivillige fra Norges jeger- og fiskerforbund deltar i det frivillige dugnadsarbeidet for å utrydde rømlingene.

Har gitt opp

Fiskeridirektoratet har nå gitt opp å finne rømningskilden i Hardanger. På sine hjemmesider skriver de at det viktigste nå er å bruke ressursene på tilsyn og oppfølging av tidligere rømninger.

– Vi kommer til å ha veldig fokus på å ta ut fisken før de begynner å gyte. Vi vil samarbeide med de lokale uttaksgruppene i elvene.

LIK TV 2 Nyhetene PÅ FACEBOOK