I FERD MED Å SKRIVE SEG INN I HISTORIEN: Alexander Kristoff. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix.
I FERD MED Å SKRIVE SEG INN I HISTORIEN: Alexander Kristoff. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix.

Kristoff noen få seirer unna å utligne utrolig rekord

– Alexander Kristoff er en meget stor idrettsmann, sier idrettshistoriker.

FINNSNES (TV 2 Sporten): Han gikk glipp av seieren fredag, men ingen vil likevel bestride at Alexander Kristoff har hatt en smått utrolig 2015-sesong. 

28-åringen står med overlegne 19 seire så langt i år og er verdens klart mestvinnende syklist. Fortsatt har han flere muligheter til å øke det antallet ytterligere. 

Skulle han klare det, vil han nærme seg en rekord satt av en av sportens største legender.

Følg dagens etappe i Arctic Race i vårt livesenter fra 12.50

Fem bak Petacchi
Infostrada har nemlig tatt et dykk i arkivet for TV 2 og utarbeidet en oversikt over de mestvinnende syklistene hvert år siden Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) i 1984 begynte å kategorisere rittene sine slik vi kjenner de i dag. 

Se hele oversikten til høyre!

Den oversikten viser at ingen har tatt flere seirer i løpet av en sesong enn det den italienske stjernen Alessandro Petacchi gjorde i sine glansdager både i 2003 og 2005: 24 seirer. 

Mark Cavendish, av mange rangert som den fremste spurteren noensinne, kom nærmest med sine 23 i gullsesongen 2009, men navn som Mario Cipollini, Sean Kelly, Tom Boonen, Erik Zabel og Robbie McEwen kom aldri opp på samme antall. 

Med 19 triumfer har Kristoff allerede tatt like mange eller flere seirer som 21 av de 31 navnene på listen. Med flere ritt igjen av sesongen er også oddsen lav på at nordmannen vil bevege seg opp på 20-tallet og nærme seg Petacchis rekord.

– Et flott nytt flaggskip
Til ikke å være en ren spurter er det mildt sagt godt gjort.

– Han er en meget stor idrettsmann, det må det ikke være noen tvil om, og han er et flott nytt flaggskip for norsk sykkelsport. Og han er jo selvsagt tidenes mestvinnende norske syklist i løpet av en sesong, sier idrettshistoriker Tom A. Schanke, som også legger til at Kristoff vil bevege seg opp på Thor Hushovds nivå om han skulle prestere i VM senere i år.

VM i slutten av september i Richmond, USA, er et av Kristoffs største mål for sesongen, men før den tid står en rekke ritt på programmet.

De gjenstående mulighetene
Først skal de to siste etappene av Arctic Race gjennomføres, før turen går til endagsrittet Vattenfall Cyclassics i Hamburg, Tyskland, 23. august.

Deretter står GP Ouest France-Plouay 30. august på kalenderen, før turen går til Canada og GP Québec og Montréal 11. og 13. september. I slutten av måneden venter så landeveisrittet i VM.

Nordmannen kan fort vinne søndagens etappe i Arctic og har ifølge treneren planer om å vinne i Hamburg en uke senere.

Sjansene for å pynte på statistikken er derfor i aller høyeste grad til stede, men sjansene for å nå 24 i år er minimale med tanke på løypeprofilene i de gjenstående rittene og den tøffe konkurransen som venter. 

På fredagens andre etappe til Setermoen måtte han se seg slått, men det var en alt annet enn nedbrutt Kristoff som etter målgang snakket med pressen.

– Jeg hadde en litt for stor trøye som tok mye vind, men det var ikke der jeg tapte det. Det var mer at jeg måtte stoppe opp med 250 meter igjen. Marco (Haller) stoppet plutselig foran meg, og da måtte jeg også stoppe. Jeg kom meg forbi etterhvert, men da var det litt for sent, sa Kristoff, og la til:

– Vi ble liggende for langt bak og ble sperret. Da ble det litt for trangt, dessverre.