Kristoffs overmann tisset blod i Touren og vurderte å legge opp for to år siden

Og Sam Bennett har i tillegg krasjet med bil med hodet først. Fredag slo han noen av verdens aller beste spurtere. 

SETERMOEN (TV 2 Sporten): Sam Bennett overrasket mange med å slå Alexander Kristoff, Edvald Boasson Hagen, Bryan Coquard og hva de heter på den andre etappen av Arctic Race of Norway fredag. 

Sannsynligvis overrasket han også seg selv.

Sam Bennetts sesong, for ikke å nevne karriere, har nemlig vært full av motgang av den noe spesielle sorten.

Tisset blod og måtte bryte sin første Tour
Bennett har riktignok vunnet tre ritt allerede i år og blir nevnt av folk med inngående kjennskap til sporten som en fremtidens store spurtere. 

Men bare for noen uker siden var han i alt annet enn god forfatning. 

I sin første Tour de France slet nemlig 24-åringen med sykdom og måtte til slutt bryte på den 17. etappen. Grunnen? Iren slet med en infeksjon som til slutt gjorde at han tisset blod.

Da måtte han pakke baggen og forlate rittet, men sykdommen forsvant ikke med en gang av den grunn. Briten kunne nemlig fortelle nettstedet cyclingnews.com at han hadde gått på antibiotika i ni dager før Arctic Race. 

Ultimatumet: prester eller legg opp
Bennett, som er født i Belgia og er sønn til tidligere Eendracht Wervik-fotballspiller Michael, har heller ikke hatt bare enkle sesonger før denne.

I 2009 krasjet han med en bil med hodet først, men slapp utrolig nok unna med bare et brukket krageben og en lårskade.

I 2012 og 2013 slet han med et kronisk kneproblem som gjorde at resultatene uteble og at han vurderte å droppe hele karrieren. Før Tour of Britain i 2013 var han såpass langt nede at han bestemte seg for å legge opp med mindre han klarte å hevde seg i det britiske etapperittet. 

Som historien tilsier lyktes han - og det noe voldsomt. Andreplass på to etapper (bak Mark Cavendish og Gerald Ciolek) ble etterfulgt av en etappeseier, og da tok karrieren for alvor fyr.

– Jeg hadde elendige ben
2014-sesongen begynte med seire i både Almería, Köln og Bayern Rundfahrt, men selvsagt kom også motgangen. 

I Tour of Britain ble han syk og måtte på hele tre antibiotikakurer. Sesongen var over, men 2015-sesongen begynte han på beste vis med å vinne den siste etappen i Tour of Qatar. 

Nå er han igjen på toppen av pallen.

– Laget gjorde en helt fantastisk jobb i dag. Det føles godt å slå Kristoff på hjemmebane. Jeg hadde elendige ben i dag, men ble hjulpet gjennom av laget mitt, sa en takknemlig Bora-Argon 18-rytter etter målgang. 

Opptrekkeren og kompisen Shane Archbold var overlykkelig etter målgang og er ikke i tvil om talentet til Bennett.

– Det fungerte perfekt i dag. Han hadde en tøff periode i Touren med sykdom og greier, men han er tilbake igjen nå. Vi har fortsatt mye å gå på, men det blir bedre og bedre. Han slår noen av de beste spurterne i verden her, så han er absolutt en av de beste spurterne.