Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På Marienlyst skole i Oslo forbereder Erlend Jeppesen klasserommet til klasse 1B som starter på skolen om få dager.

I klasserommet forteller Venstreleder Trine Skei Grande og Oslo-byråd Hallstein Bjercke (V) at de vil foreslå en halv milliard kroner ekstra til videreutdanningstiltak for lærere i neste års statsbudsjett.

– Vi mener ikke at lærerne er dårlige. Men vi mener at det er viktig å ha lærere som kan fagene sine og som får et faglig påfyll i løpet av yrkeskarrieren sin, begrunner Skei Grande.

Allerede én milliard

Bare i år bruker regjeringen om lag én milliard kroner på videreutdanning som lærerne kan søke på. Men Venstre mener potten bør økes.

– Vi ser at det er veldig mange flere lærere som har lyst til å søke, men som nærmest ikke gidder å søke fordi de vet at det er så vanskelig å få. Jeg mener at det skal være lettere å få faglig påfyll, forklarer Venstres leder.

Flere lærere

Arbeiderpartiet er ikke enige i Venstres prioriteringer.

– Det virker som om de borgerlige mener at hovedproblemet i norsk skole er at lærerne mangler kunnskap, sier Arbeiderpartiets nestleder Trond Giske om Venstres videreutdanningssatsing.

Tirsdag presenterte Arbeiderpartiet sin skolesatsing i valgkampen. Partiet vil ha en garanti for at alle 2. klassinger kan skrive, regne og lese i kommuner hvor Arbeiderpartiet har innflytelse. For å få til dette mener Ap det er nødvendig å bruke ekstra midler på flere lærere i skolen istedenfor mer til videreutdanning.

– Det er jo ikke sånn at lærerne på skoler rundt omkring sier at hadde jeg bare hatt noen flere studiepoeng så skulle jeg hjulpet den og den eleven. De sier; hadde jeg bare hatt tid nok så skulle jeg gitt enda flere elever en tilpasset undervisning. Videreutdanning er veldig bra, men mange nok lærere er viktigst, mener Giske.

Hva mener du? Ta debatten på våre Facebook-side.

– Ap diskvalifiserer læreryrket

Dermed er det en klar forskjell på hva Venstre og Arbeiderpartiet mener er den beste resepten for norsk skole.

Trine Skei Grande mener flere lærere istedenfor mer videreutdanning vil føre til flere ufaglærte lærere og lavere kvalitet i skolen.

– Det som Arbeiderpartiet foreslår det er flere ufaglærte inn i skolen. Det er å diskvalifisere læreryrket. Det er ikke slik at en hvilken som helst voksen kan gå inn i et klasserom og undervise unger, sier Skei Grande som selv har arbeidet som lærer tidligere.

Tror tid er løsningen

Giske tror flere lærere og mer tid til elevene vil gjøre læreryrket mer attraktivt og redusere problemet med ufaglærte lærere.

– Det finnes mer enn nok lærere som kan rekrutteres inn i skolen og kanskje også stoppe strømmen ut av skolen til andre yrker, men da må lærerjobben være attraktiv, og god tid til å følge opp elevene er med å sikre det, sier Trond Giske.

LIK TV 2 Nyhetene PÅ FACEBOOK