Kristoffs trener: – Derfor var Arctic-seieren spesielt viktig før VM

Den første etappen var den perfekte testen, sier Stein Ørn, som samtidig avslører at Katjusja-stjernen fortsatt er ti prosent unna toppform.

HARSTAD (TV 2 Sporten): Alexander Kristoff tok som ventet sin 19. seier for sesongen på den første etappen av Arctic Race of Norway torsdag, og den seieren kan fort vise seg og være en av de viktigste så langt.

Ifølge trener Stein Ørn var etappen nemlig en de hadde sett seg ut før VM neste måned.

– En del av strategien vår har vært at Alex skal utfordre seg i slike bakker det var på dagens etappe. Han må nemlig forsere slike bakker med samme stigningsprosent i VM - ikke i spurten, men underveis i løpet. Derfor har det for vår del vært en målsetning med maksimal prestasjon i dag for å jobbe med akkurat det inn mot VM, så det var deilig å se at det gikk så bra, sier Ørn.

– Treningsverdiene er minst like gode som i fjor
– I tillegg var det viktig å få bekreftelse på at det som blir gjort på trening også fungerer i ritt. Han har kommet seg godt ut av perioden etter Tour de France, fått gjort alt han skal, er frisk igjen, og treningsverdiene har vært gode. De har vært minst like gode som på samme tidspunkt i fjor. I den siste bakken hadde han god oversikt og akselerasjon. Alex og Edvald Boasson Hagen var helt overlegne, så det var en flott opplevelse for Alexander å vinne, forteller han videre.

– Enkelte vil si at Kristoff har hatt en liten formdupp de siste ukene. Er du enig i det?

– Jeg kommer ikke til å vike fra min påstand: Han var ikke i dårligere form i TdF enn ellers i år. Saken var at Greipel fant nøkkelen han trengte for å slå Alex, og så fant vi ikke tiltak i tide for å slå Greipel. Han var ikke i dårlig form, men det er selvsagt deilig å få bekreftelse på at det som blir gjort i trening gir resultater.

– Han er på 90 prosent
I slutten av september går VM i Richmond, USA, av stabelen.

Løypen skal på papiret passe Katjusja-stjernen bra, og skal vi tro Ørn har Kristoff fortsatt mye å gå på frem til VM.

– Han er på 90 prosent nå. Han pleier å ligge mellom 85 og 95 i og med at vi ikke topper formen så mye, men forhåpentligvis kan vi finne de siste fem prosentene før VM.

– Hva er det viktigste nå før VM?

– Det viktigste er å få kjørt det programmet han skal uten å bli syk. Det blir viktig å komme gjennom Arctic Race og deretter vinne endagsrittet Vattenfall Cyclassics i Hamburg. Der blir det viktig for ham å få utfordre den maksimale kapasiteten. Det rittet går han for å vinne, og etter det og frem til VM handler det mer om kvalitetstrening enn resultatere.