TIL VM: Alexander Kristoff, Edvald Boasson Hagen, Lars Petter Nordhaug og Svein Erik Bystrøm får etter all sannsynlighet sykle VM. Det er tøff kamp om de to siste plassene.
TIL VM: Alexander Kristoff, Edvald Boasson Hagen, Lars Petter Nordhaug og Svein Erik Bystrøm får etter all sannsynlighet sykle VM. Det er tøff kamp om de to siste plassene.

VM-kabalen: – Disse fire er sikret VM-billett, og disse kjemper om de siste to plassene 

Ifølge TV 2s eksperter er fire selvskrevne på Norges VM-lag. Nå er kampen i gang om de siste to, og proffene mener de står best rustet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Arctic Race på TV 2 og Sumo torsdag og ut uken. Du kan også følge rittet i vårt livesenter.

HARSTAD (TV 2 Sporten): Norge får sannsynligvis muligheten til å sende seks mann til VM i Richmond, USA, senere i september. 

I en hovedsaklig flat løype blir både Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen nevnt som favoritter. Spørsmålet er hvem som får slå følge med de to norske stjernene.

Med bare litt over én måned igjen til mesterskapet er spekulasjonene i gang. Bør proffene prioriteres, eller bør de unge talentene bli sendt i stedet? Ifølge TV 2s eksperter er fire mann garantert VM-billett, og proffene mener de står bedre rustet til å ta de to siste enn ungguttene. 

De fire sikre og Stake Laengen
Både Mads Kaggestad og Dag Otto Lauritzen er klare i sin sak: fire mann er så godt som sikret plass. Disse fire er Kristoff, Boasson Hagen, Sven Erik Bystrøm og Lars Petter Nordhaug.

En som bør få en av de to siste plassene, så fremt Norge (som forventet) blir tildelt seks plasser av Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) neste uke, er Vegard Stake Laengen, mener både TV 2s eksperter og rytteren selv.

– Stake Laengen er utrolig kjøresterk, så å få han med som en sterk hjelperytter for Edvald og Kristoff ville vært bra, sier Lauritzen.

– Ja, etter min mening bør Stake Laengen bli med. Han er den av de med mest erfaring, sier Kaggestad. 

Asker-gutten, som fort kan bli proff igjen neste sesong, mener han har mye å bidra med.

– Jeg håper jeg blir tatt ut. Jeg har hatt en bra sesong, så jeg håper at jeg blir regnet med. Jeg har absolutt noe å bidra med. Jeg har mye kjørestyrke, og jeg vil tro at det er noe de ser etter. Kristoff og Edvald trenger hjelperyttere, så da vil jeg tro at jeg er en av de sterkeste på en sånn jobb. Jeg trener mot VM som et mål, så får vi ta det derfra, sier Joker-rytteren til TV 2.

Breen: – Ja, jeg bør bli tatt ut
Får Stake Laengen en plass, er det én plass igjen.

To av proffene, Kristoffer Skjerping og Vegard Breen, er innlysende valg, men navn som Sondre Holst Enger og Coop-ØsterHus-talentet Fredrik Strand Galta blir også nevnt som mulige alternativer. 

Ifølge Skjerping og Breen er ryttere med WorldTour-erfaring bedre rustet til oppgaven.

– Jeg håper jeg er med i vurderingen og at det er positivt at jeg er en rytter på et WorldTour-lag. Vi vet litt mer hva det går ut på. Kontinetal-ryttere som kommer til proff-VM kan fort få litt bakoversveis, sier førsteårsproffen i Cannondale-Garmin.

– Tror du at du blir tatt ut?

– Jeg satser selvsagt mot VM, så jeg håper på det. Men jeg må prestere litt først, for jeg har jo ikke så mange resultater. Men jeg mener jeg kan gjøre en god jobb, og løypen passer meg nok bra. Jeg håper at jeg er med i vurderingen, men som WorldTour-rytter kan det være litt vanskelig å vise seg frem. Vi kjører jo i større ritt, og det er ikke alltid resultatene viser hvilken form vi er i. Men formen er veldig bra, og det fungerte bra i Polen rundt - til tross for at jeg fikk magesjau. Jeg kom meg gjennom rittet, og laget var kjempefornøyd med meg, sier sotraværingen, som får muligheten til å kjøre litt for egne resultater i sitt neste ritt, USA Pro Challenge i Colorado. 

WorldTour-kollega Vegard Breen sier han «ikke regner med» å bli tatt ut, men er enig med Skjerping at erfaringen fra det høyeste nivået er viktig.

– Jeg er klar om jeg blir tatt ut, og det bør være en løype som passer meg bra. Det er jo et mål som ligger litt bak i hodet, og formen er ganske bra om dagen. Etter at jeg kom tilbake fra albueskaden i vår har jeg vært offensiv hele veien. Og det er nok en fordel, ja, å ta ut WorldTour-ryttere. Vi er kanskje litt bedre rustet, mener han.

– Bør du bli tatt ut?

– Ja.

Enkelte nevner også formrytter og stortalent Galta som en mulig kandidat, men selv har ikke 22-åringen store forhåpninger.

– Nei, jeg ser ikke på VM som veldig sannsynlig. Det hadde vært veldig gøy, men det er ikke noe jeg tenker på. Proffene er nok naturlig foran i køen, men det hadde jo vært gøy.

– Burde kjøre for to ryttere
Norge har mange ganger måtte klare seg med tre ryttere, men det er altså ventet at de får med seks denne gangen.

Det kan bli avgjørende.

– Det er viktig med så stort lag som mulig. Da kan vi etablere oss som et mer toneangivende lag. Før var det nesten sånn at man ble tatt ut så lenge man var proff, men nå risikerer jo flere proffene ikke å bli tatt ut.

Kristoff blir av de fleste regnet som den soleklare kapteinen, men Lauritzen mener det kan være lurt av Norge å gå inn med mer enn bare én leder.

– Slik jeg ser det nå burde de kanskje kjøre med litt åpne kort for to ryttere. Ikke legge alt i én pott, for da kan man bli veldig låst. Både Boasson Hagen og Kristoff er per nå ganske gode. Kristoff har hatt en formidabel sesong, men dipper kanskje litt nå, mens Edvald er på vei opp. Arctic Race kan bli avgørende for å se hvem som er på vei oppover formmessig.