Tok til tårene, brøt Touren og tenkte på å legge opp - gjør «comeback» i Norge

– Jeg har ikke lagt opp og flyttet til Alaska eller noe, sier Zakkari Dempster i Harstad noen uker etter en av Tourens største «snakkiser».

Se den første etappen av Arctic Race of Norway på TV 2 og Sumo fra 15.30 torsdag.

HARSTAD (TV 2 Sporten): Han slet seg i mål med et sittesår i skrittet 45 minutter og 47 sekunder bak etappevinneren på den 11. etappen av årets Tour de France. Oppløst i gråt i målområdet måtte Zakkari Dempster innse at han hadde brukt 28 sekunder for mye og derfor var ute av Touren. 

Sympatien for den knuste australieren var imidlertid så stor at Tour-arrangøren gjorde et unntak og lot Dempster få fortsette rittet «på nåde», nærmest, noe som ble svært godt tatt imot i sosiale medier og ellers i sykkelmiljøet. 

– Jeg liker fortsatt å sykle
Neste dag ble likevel smertene så store at eneste utvei ble å bryte. Nå er han tilbake på sykkelen, og 27-åringen forteller at det var langt fra sikkert at det faktisk kom til å skje.

– Den hendelsen var traumatisk og påvirket meg mye. Det er vanskelig å unngå å få med seg Touren etter at man har brutt, og det er ikke bare enkelt å sitte hjemme og se på. Jeg skal ikke lyge: det var en veldig vanskelig tid for meg. Men her er jeg i Norge, og jeg har ikke lagt opp og flyttet til Alaska eller noe. Jeg liker fortsatt å sykle, sier han til TV 2.

– Var det en så stor nedtur at du faktisk måtte spørre deg selv om det var dette du hadde lyst til å bruke tiden din på?

– Ja, det var den største nedturen i karrieren min. Man slåss og slåss og slåss, og jeg liker å kjempe, så derfor var det ekstra hardt å måtte stå av. Man begynner jo å stille spørsmål ved hvorfor man gjør dette.

– Formen min? Ingen anelse
Nesten en måned har gått siden han måtte forlate verdens største sykkelritt på den 12. etappen, og spørsmålene han stilte seg selv i etterkant har fått sitt tydelige svar i og med at han nå er klar til å sykle Arctic Race. 

På spørsmål om hvordan helsen og formen er nå, er han imidlertid ikke like klar.

– Jeg har jo hatt litt problemer med helsen. Det var et tøft slag det som skjedde i Touren, men jeg har fått trent godt i to uker nå. Men formen min? Jeg har ingen anelse. Vi får se hvordan det her går, sier han.

I Nord-Norge blir Dempster neppe den rytteren på Bora-Argon 18-laget som får mest oppmerksomhet. Australieren og de fleste andre på laget vil nemlig jobbe for spurteren Sam Bennett, som håper å hamle opp med Alexander Kristoff og co. på de flate etappene.