Tok til tårene, brøt Touren og tenkte på å legge opp - gjør «comeback» i Norge

– Jeg har ikke lagt opp og flyttet til Alaska eller noe, sier Zakkari Dempster i Harstad noen uker etter en av Tourens største «snakkiser».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se den første etappen av Arctic Race of Norway på TV 2 og Sumo fra 15.30 torsdag.

HARSTAD (TV 2 Sporten): Han slet seg i mål med et sittesår i skrittet 45 minutter og 47 sekunder bak etappevinneren på den 11. etappen av årets Tour de France. Oppløst i gråt i målområdet måtte Zakkari Dempster innse at han hadde brukt 28 sekunder for mye og derfor var ute av Touren. 

Sympatien for den knuste australieren var imidlertid så stor at Tour-arrangøren gjorde et unntak og lot Dempster få fortsette rittet «på nåde», nærmest, noe som ble svært godt tatt imot i sosiale medier og ellers i sykkelmiljøet. 

– Jeg liker fortsatt å sykle
Neste dag ble likevel smertene så store at eneste utvei ble å bryte. Nå er han tilbake på sykkelen, og 27-åringen forteller at det var langt fra sikkert at det faktisk kom til å skje.

– Den hendelsen var traumatisk og påvirket meg mye. Det er vanskelig å unngå å få med seg Touren etter at man har brutt, og det er ikke bare enkelt å sitte hjemme og se på. Jeg skal ikke lyge: det var en veldig vanskelig tid for meg. Men her er jeg i Norge, og jeg har ikke lagt opp og flyttet til Alaska eller noe. Jeg liker fortsatt å sykle, sier han til TV 2.

– Var det en så stor nedtur at du faktisk måtte spørre deg selv om det var dette du hadde lyst til å bruke tiden din på?

– Ja, det var den største nedturen i karrieren min. Man slåss og slåss og slåss, og jeg liker å kjempe, så derfor var det ekstra hardt å måtte stå av. Man begynner jo å stille spørsmål ved hvorfor man gjør dette.

– Formen min? Ingen anelse
Nesten en måned har gått siden han måtte forlate verdens største sykkelritt på den 12. etappen, og spørsmålene han stilte seg selv i etterkant har fått sitt tydelige svar i og med at han nå er klar til å sykle Arctic Race. 

På spørsmål om hvordan helsen og formen er nå, er han imidlertid ikke like klar.

– Jeg har jo hatt litt problemer med helsen. Det var et tøft slag det som skjedde i Touren, men jeg har fått trent godt i to uker nå. Men formen min? Jeg har ingen anelse. Vi får se hvordan det her går, sier han.

I Nord-Norge blir Dempster neppe den rytteren på Bora-Argon 18-laget som får mest oppmerksomhet. Australieren og de fleste andre på laget vil nemlig jobbe for spurteren Sam Bennett, som håper å hamle opp med Alexander Kristoff og co. på de flate etappene.