Mobarak kastes ut fra Norge fordi faren løy om opprinnelsesland

Mobarak Haji kom til Norge som tiåring, er gift med en norsk kvinne og har en datter på to måneder. 

Utøya-offeret Mobarak Haji Ahmeds far ble utvist fra Norge tiltross for at han var syk og legene fryktet for livet hans.

Han døde fem dager etter at han dro til hjemlandet Djibouti. Nå kastes også Mobarak ut av Norge fordi foreldrene løy om opprinnelsesland.

Var på Utøya

23 år gamle Mobarak kom som tiåring til Norge. Han og storebroren Khalid var på Utøya. Den tredje broren, Ismail, ble drept.

– Jeg så ikke hvordan broren min ble drept, men så hvordan andre ble drept og jeg var så nære å bli skutt at jeg har litt dårlig hørsel på det ene øret, sier Mobarak til TV 2.

Han er sterkt traumatisert etter terrorangrepet og avhengig av behandling.

Alvorlig syk

Etter at familien til Mobarak hadde vært elleve år i Norge, ble det avdekket at storebroren og foreldrene hadde gitt falske opplysninger om hvilket land de kom fra.

Det ble fattet vedtak om utvisning i desember i fjor, til tross for at faren var alvorlig syk.

– Vi har sendt ganske omfattende dokumentasjon fra både sykehus og leger, hvor det framkommer at han var døende og at han ville dø om han ble sendt ut av Norge, sier familiens advokat, Jostein Løken.

Døde etter fem dager

I sommer fulgte moren og faren vedtaktet. Fem dager etter de dro til Djibouti, døde faren

– Selv om en person kan ha løyet om sin identitet bør han ikke behandles på en så ekkel måte. Han var døende og hadde bare 30 prosent hjertefunksjon. Det betyr at han hadde ett bein i livet og ett bein i graven, sier Mobarak, som er oppført over Utlendingsnemndas behandling av faren.

Advokat Løken synes hele saken er dypt tragisk.

– Vi sannsynliggjorde at dette kom til å skje, og det skjedde.

Nemnda uenig med fastlegen

Utlendingsnemnda avviser at de kan lastes for at faren døde og sier de fikk motstridende helseopplysninger.

– Det ble for åtte måneder siden gjort en grundig vurdering av de helseopplysningene som var tilgjengelige for nemnda da, sier Ingunn-Sofie Aursnes i Utlendingsnemnda. 

– Men fastlegen hans skriver at det kunne være fare for livet hans om han ble sendt ut?

– Ja, det gjør fastleger av og til og nemnda kommer likevel til et annet resultat. Slik er det med den saken, sier Aursnes.

– Drar ikke frivillig

Nå har også Mobarak som vært i Norge siden han var ti år gammel, har norsk kone og en datter på 2 månder, fått vedtak om at han må forlate Norge - fordi foreldrene hans løy om opprinnelsesland.

Det var da Mobarak var 15 år foreldrene søkte statsborgerskap for ham i Norge. Og i vedtaket fra UNE framgår det at de mener Mobarak har hatt mulighet til å gi beskjed om at foreldrene snakket usant.

At 23-åringen er traumatisert etter Utøya og at han har norsk kone og et barn er ikke tillagt avgjørende vekt.

– Jeg er opprørt over at de kan finne på å sende meg ut av Norge. Det er her jeg har gått på barneskole og bodd helt fra jeg var liten. Jeg drar ikke frivillig. For jeg vil ikke la dama mi og min datter være her aleine, uten far. Det går ikke for meg. Det er helt uakseptabelt og det er umenneskelig gjort, sier Mobarak.

Utlendingsnemnda har også bestemt at Mobaraks tre søstre må forlate Norge.