HVEM KAN JUBLE I ARCTIC RACE? Edvald Boasson Hagen (i midten) ble norgesmester foran Odd Christian Eiking (t.v) og Vegard Stake Laengen tidligere i sommer. Mads Kaggestad tror de to sistnevnte kan ta en etappeseier i Arctic Race. FOTO: PEDERSEN, TERJE
HVEM KAN JUBLE I ARCTIC RACE? Edvald Boasson Hagen (i midten) ble norgesmester foran Odd Christian Eiking (t.v) og Vegard Stake Laengen tidligere i sommer. Mads Kaggestad tror de to sistnevnte kan ta en etappeseier i Arctic Race. FOTO: PEDERSEN, TERJE

Kaggestad: – Tror på minst én etappeseier til de norske stortalentene

TV 2s sykkelekspert forventer store ting av de norske ungguttene i Arctic Race.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Arctic Race of Norway direkte på TV 2 og TV 2 Sumo!

Årets Arctic Race of Norway starter torsdag med to norske sykkelstjerner på startstreken i form av Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen.

Både ekspertene og fansen forventer naturlig nok både etappeseirer og mulig sammenlagtresultat fra den norske proffduoen. Men det er også grunn til å ha håp om at flere av de norske stortalentene på kontinentalnivå (under profflagene) vil bruse med fjærene.

Tror på fem unggutter

I hvert fall ifølge TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad.

– Jeg forventer store ting. Nivået på de norske kontinentalrytterne er blitt veldig høyt de siste årene og de leverer svært gode resultater ute i Europa. Nå har vi også flere svært gode unggutter som alle kan bli proffer, sier han.

– Jeg tror vi får én etappeseier fra en av de norske kontinentalrytterne. Og da er det primært fem mann jeg ser på som favorittene, sier Kaggestad.

Og lister opp:

Vegard Stake Laengen (som er i samtaler med et World Tour-lag - journ.anm.) er veldig sterk og har kjørt solid denne sesongen. Han har også vært proff tidligere og er den mest erfarne av de norske kontinentalrytterne.

Odd Christian Eiking er på sin side den sterkeste klatrerer og har kapasiteten inne ti å prestere på dette nivået. Han har levert flere sterke resultater i år og har allerede sikret seg proffkontrakt. For hans del er lørdagen kuperte etappe den beste sjansen. Avslutningen opp til mål er en skikkelig Eiking-bakke.

– Jeg har også forventninger til August Jensen og Fredrik Strand Galta. De har begge vært gode i år og vil nok forsøke å sette farge på rittet. Se også opp for Andreas Vangstad. Han imponerte stort i Tour of Norway og har vist at han har dette nivået inne, sier Kaggestad.   

– Fordel at det blir litt kaotisk

Normalt sett vil det være klasseforskjell på norske kontinentallag og etablerte profflag på World Tour-nivå. Men Kaggestad mener flere faktorer taler i «amatørenes» favør.

– I Arctic Race møter kontinentallagene flere World Tour-lag som sikkert er litt rustne etter en hard sommer, med blant annet Tour de France bak seg. Det er også bare seks mann på hvert lag i Arctic Race, og da kan det lett bli litt mer uoversiktlig. Det er en klar fordel for de norske lagene. Hvis det blir litt kaotiske avslutninger og World Tour-lagene ikke klarer å kontrollere feltet, så kan de norske ungguttene dra nytte av det, sier Kaggestad.

Og påpeker:

– Jeg forventer derfor at de er aktive, går i brudd og viser seg frem. De må være dristige, ta sjanser og angripe mye. Jeg gleder meg stort til å se de norske ungguttene i fri utfoldelse, sier han.

Tror også på Holst Enger og Bystrøm

Kaggestad forventer også resultater fra de to norske stortalentene som allerede sykler i proffrekkene: Sondre Holst Enger (IAM) og Sven Erik Bystrøm (Katjusja).

– Hvis Holst Enger har funnet formen, så vil han kunne sitte godt med på alle etappene og bli en farlig mann. Spesielt på søndagens etappe. Han fikk sin første proffseier under Østerrike rundt i sommer, men har slitt med ujevn form.

– Jeg er litt mer usikker på Bystrøm og hvordan rollen hans i Katjusja-laget vil være. Han blir utvilsomt en viktig hjelperytter for Kristoff, men jeg tror og håper også at han kan gjøre litt ugagn på egenhånd. Han er tross alt regjerende U23-verdensmester og er den norske førsteårsproffen som har tatt nivået best denne sesongen. Bystrøm kan for eksempel overraske på lørdagens etappe, tror Kaggestad.