Bjørndalen har bygget rullende treningssenter på 20 tonn

– Det er genialt, sier landslagstreneren. 

En trailer på 20 tonn med eget treningsstudio og rulleskimølle, seks sengeplasser, kjøkken, bad med 1100 liters varmtvannstank og kanskje også en skytebane for lasergevær etter hvert.

Det er Ole Einar Bjørndalens siste og spektakulære eksperiment foran sesongen som etter planen er karrierens siste. 

– Jeg har tenkt på det i over fem år og jobbet med det i to år. Drømmen har vært å ta høydetreningen til et nytt nivå, sier Bjørndalen til TV 2.

Noen hevet kanskje på øyenbrynene da skiskytterlegenden for to år siden gikk til anskaffelse av en bobil, for å spare tid i forbindelse med reising og trening. Nå har han altså gått noen hakk lenger.

– Traileren var planlagt ferdig i fjor høst, men det dukket opp mange ting som jeg overhodet ikke var forberedt på. For eksempel strømsystemet, det måtte være ganske digert for å få en så stor mølle til å fungere. Da måtte vi få spesialbygget et dieselaggregat, og bare det tok et halvt år, sier han.

For øyeblikket står det en mindre mølle bakerst i traileren, men i slutten av august kommer rulleskimølla som blir tre meter og 25 centimeter i lengden, og to meter i 20 centimeter i bredden. Den legger beslag på godt over halve treningsrommet, hvor det også finnes vanlige styrketreningsapparater, blant annet til hang-ups, dips og benkpress.

Bjørndalen har hyret inn tre sjåfører som skal dele på jobben med å kjøre traileren rundt i Europa gjennom høsten og vinteren.

Og gledelig nok for de andre norske skiskytterne: 41-åringen deler broderlig på fasilitetene.

– Planen er å reise rundt med dette. Det gir det norske laget mulighet til å trene her under dårlige forhold. Jeg har prøvd det meste når det gjelder høydetrening. Det man gjør på treningsmølle, eller i kontinuerlig motbakke, er den beste treninga. Her kan du få så store og bratte bakker som du bare vil, og det er det som er litt utfordringen i høyden. Det kan også monteres inn et lasersystem så vi kan skyte innvendig med lasergevær, og få gjort en del bedre trening enn det vi har gjort hittil, sier han.

Tarjei Bø fikk en omvisning i går, og hyller Bjørndalen for rausheten. 

– Han er meget sjenerøs. Han har jobbet lenge med dette og bruker dag og natt for å få det til. Det er kult at han klarte å realisere dette, jeg tror det kun er ham som kunne klart det. Men jeg skal stille meg bak i køen og la ham gjøre det han skal etter all jobben han har lagt ned. Blir det noen ledige timer prøver jeg gjerne, sier Bø med et smil.

Landslagstrener Egil Gjelland karakteriserer nyvinningen som «et imponerende kjøretøy».

– Det er en fenomenal bil. Det er Ole i et nøtteskall, det er genialt tenkt. I tillegg har han vært tydelig helt fra starten på at han vil dele dette med de andre. Jeg tror vi får bruk for dette, spesielt på høydesamlinger. Da kan vi kjøre hardøkter på en bestemt høyde og fart, og ha veldig kontroll på gjennomføringen og ikke minst tekniske ting. Dette er et steg inn i framtida, sier han.

Bjørndalen har derimot ikke altfor mange måneder igjen som toppidrettsutøver, og gir seg etter planen etter denne sesongen. Noen vil kanskje spørre seg hvorfor han likevel har investert flerfoldige millioner, i tillegg til mye arbeid, for å ferdigstille supertraileren. 

– Er det verdt det?

– Jeg skulle egentlig hatt den ferdig i fjor, men om det er verdt det eller ikke, spiller ingen stor rolle. Før OL begynte jeg å realisere disse planene og hadde noen møter om lastebilen, selv om jeg skulle legge opp etter lekene. Jeg hadde lyst til å planlegge og tegne hele pakka. Hvis jeg bare skulle tenkt «nå er det slutt etter OL», så ville det ikke gått. Jeg må bare utvikle, det er litt samme nå. Det er slutt til våren, men det er ett fett. Jeg skal utvikle så lenge jeg er idrettsutøver. Det er sånn det er, svarer Bjørndalen.

Han sier 95 prosent av treningsopplegget vil være likt som før, og håper det nye kjøretøyet skal være spissingen som utgjør den lille forskjellen.

– Hvis én av oss gutta på elitelaget kan være mindre syk og holde seg frisk til VM, da er det verdt det, for laget og prestasjonene. Det er vanskelig å si hvor mye dette kan gi oss, men jeg tror det betyr at vi kan trene enda tøffere, enda bedre, med mer kvalitet og med bedre teknisk gjennomføring, sier Bjørndalen.

Sykdom har allerede ødelagt en god del av sommeren for veteranen. Han har mistet seks uker med trening - hele juni og halve juli - og er usikker på hvordan det ufrivillige oppholdet vil slå ut.

– Jeg vet ikke, jeg har ikke tatt pause på 27 år. Det kan hende at det er positivt, jeg satser i hvert fall på det, for jeg har trent stort sett hele tida i alle år. Jeg har mye grunntrening, men skulle gjerne hatt den måneden. Det får jeg uansett ikke gjort noe med. Nå skal jeg bare gjøre ting 100 prosent framover, lytte til kroppen, og håpe at den svarer på treningen jeg skal investere i framover.

– Hvor syk var du?

– Det har vært ganske ille. Jeg har hatt en bakterieinfeksjon, det er ikke blitt påvist virus. Jeg tok masse blodprøver og leita overalt for å finne mulige årsaker til hvorfor jeg var syk. Jeg måtte gjennom to lange penicillinkurer. Det ville vært mye bedre å få en klar diagnose. Jeg har nesten aldri vært syk, og de gangene jeg har vært det, har det vært maks fem dager og så trene på den sjette eller sjuende dagen. Så dette har ikke vært bra, men jeg har fått jobbe mye med skyting. Det er positivt, det har blitt mange timer med våpenet. Jeg har fortsatt tro på at jeg skal nå toppformen til VM i Oslo i mars. Alt er mulig, sier Bjørndalen.

Kroppen hans svarer endelig på trening igjen, og for øyeblikket trener han på 80 prosent.

– Etter hvert skal jeg nærme meg 100, og da skal vi se hva kroppen kan tåle, sier han.