– Enten en vanvittig overreaksjon eller noe som har gnagd over tid

Degraderingen av Chelsea-lege Eva Carneiro har vært den store snakkisen de siste dagene.

Eva Carneiro og Jon Fearn, begge i Chelseas medisinske apparat, fikk gjennomgå av José Mourinho etter å ha løpt inn på banen for å behandle Eden Hazard i lørdagens oppgjør mot Swansea.

Bakgrunnen for Mourinhos sterke reaksjon var at Chelsea, etter å ha fått Courtois utvist, måtte klare seg med ni spillere før Hazard fikk komme innpå igjen. Den «naive» oppførselen til det medisinske apparatet har fått konsekvenser. Tirsdag skrev The Telegraph at Mourinho har bestemt seg for å fjerne Carneiro fra benken.

Kan takke apparatet for ligagullet
TV 2-kommentator Øyvind Alsaker synes hele situasjonen er merkelig.

– Det er enten en vanvittig overreaksjon fra Mourinho som han må følge opp for å vise at han er sjef, eller noe som har gnagd over tid. Med Mourinho er det vanskelig å vite. Det er vanskelig å lese hans utfall, sier Alsaker og legger til:

– Han var nok veldig frustrert etter åpningskampen, og så gikk han løs på henne i et øyeblikks villskap. Det som gjør det ekstra pikant er at Chelsea, hvis man holder Diego Costa utenfor, nesten ikke hadde skader forrige sesong. Det var en enorm belastning på få spillere. Det er all grunn til å tro at Chelseas medisinske apparat gjør en fantastisk jobb for klubben, sier Alsaker.

Kasper Wikestad mener Mourinho heller burde takke sitt medisinske støtteapparat.

– Det må jo ligge mer bak enn det vi vet. Det vi kan si er at Mourinho har ekstremt mye å takke sitt medisinske apparat for. De ligger langt under gjennomsnittet når det gjelder skader. Uten den skadestatistikken er jeg usikker på om de hadde vunnet serien. Det medisinske apparatet spilte en stor rolle i det ligagullet, sier Wikestad.

Tror Facebook-innlegg bidro til degradering
I etterkant av Mourinho-kritikken gikk Carneiro ut på sin Facebook-side og takket for støtten hun hadde fått. Det tror Wikestad at Mourinho reagerte på.

– Det tror jeg definitivt har hatt sitt å si. Mourinho oppfattet nok det som illojalt. Men hvis man snakker om at Eva Carneiro var illojal, kan man snakke om at Mourinho gjennom sine uttalelser etter kampen var illojal. Lojalitet gjelder selvfølgelig begge veier, sier Wikestad.   

Han mener Eden Hazard, spilleren som trengte behandling, også må ta sin del av skylden. 

– Mourinho er en mester i å flytte fokus vekk fra eget lag når det ikke går som han håper på. Ved første øyekast så det ut som det var det han holdt på med. Det medisinske apparatet er én ting, men noen pekefingre burde også rettes mot Eden Hazard. Han har åpenbart en del av skylden for dette. Hvis han var skadet, trengte han behandling. Hvis han var frisk og ble liggende, er det åpenbart at han har en del av skylden. Hele situasjonen var merkelig. Men Mourinho opererer på siden av det veldig mange andre gjør. Det har gitt ham suksess, sier Wikestad.

Nektet å spille ballen til Wigan  
At Mourinho står på sitt er ikke noe nytt, sier Alsaker. Han mener Chelsea-manageren lever litt i sin egen boble når det kommer til rett og galt på fotballbanen.  

– Han er veldig uberegnelig. Jeg husker en kamp fra 2005 da Wigans Lee McCulloch lå nede med skade. Da var det et spørsmål om Chelsea skulle kaste ballen tilbake eller ikke. Mourinho ville at Chelsea ikke skulle spille ballen tilbake til Wigan, for han mente at McCulloch ikke var skikkelig skadet. Det var en Mourinho-variant som jeg mener var for drøy. Han gikk løs på en ærlig spiller. Det er litt det samme med Hazard nå. Mourinho kan ikke vite om en spiller som ligger nede trenger hjelp. Men Mourinho har alltid rett. Han er på en side veldig underholdende og stiller opp på mye mer enn andre managere. På den andre siden har han en oppførsel som egentlig er ganske uakseptabel. Det er veldig spesielt å gå løs på legen offentlig. Det er ufint å demonstrere sin misnøye med en ansatt på den måten. Han går helt soleklart over streken, noe han også gjorde forrige sesong med konspirasjonsteoriene om Premier League-dommerne, sier Alsaker.