TILBAKE TIL TYSKLAND: Erlend Mamelund er klar for et nytt utenlandsopphold.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
TILBAKE TIL TYSKLAND: Erlend Mamelund er klar for et nytt utenlandsopphold. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Mamelund om Kiel-overgangen: – Trodde først det var kødd

Erlend Mamelund trodde ikke sine egne ører da «håndballens Bayern München» ringte og ville ha ham.

Erlend Mamelund er klar for den tyske storklubben THW Kiel.

Han blir dermed den femte norske spilleren som bærer trøyen til «Die Zebras».

Steinar Ege, Frode Hagen og Børge Lund høstet alle suksess i klubben. Mindre kjent er det at Morten Michelsen spilte ni kamper for klubben i 1982/83-sesongen.

«Håndballens Bayern München»
Neste sesong spiller altså Mamelund for klubben.

Det er Tysklands store klubb, og også en av de største internasjonalt. Tre ganger har klubben vunnet Champions League og 20 ganger har de løftet bundesligatrofeet. Det er ikke uten grunn at de ofte blir omtalt som «håndballens Bayern München».

31-åringen innrømmer at han ble overrasket da den islandske treneren Alfred Gislasson ringte og spurte om han var interessert.

– Først så tenkte jeg «hva skjer her? Er det kødd?» Det er ikke noe du forventer, forteller han til TV 2.

Superstjerne i økonomisk trøbbel
Den tsjekkiske verdensstjernen Filip Jicha sjokkerte klubben da han i juli kom og ba om å få gå til Barcelona.

Noen håpløse investeringer for noen år siden har gjort at han har slitt med økonomien, og nå ønsket han en lukrativ overgang på tampen av karrieren for å få ryddet opp.

Dermed ble gode råd dyre for Gislasson. Så tett opp mot sesongstart var det ikke lett å finne spillere på Jichas nivå. Og de som var tilgjengelig på nivået under forsvarte ikke den prisen de ville koste.

– Optimal rolle
Da kom Gislasson til å tenke på Mamelund, som han har kjent i mange år.

– Han sa til meg at jeg skal være backup Cañellas og Duvnjak. Jeg skal ikke dit ned for å vinne kampene for dem, men for å avlaste og holde oppe trøkket. Pluss at jeg skal spille forsvar, forklarer han.

Det er en rolle han liker.

– Det er optimalt. Jeg er sikker på at med litt trening så vil jeg kunne håndtere den rollen bra, sier han.

Mamelund har to tidligere utenlandsopphold bak seg. I 2007 forlot han Haslum til fordel for Nordhorn. Etter halvannen sesong gikk turen videre til Flensburg-Handewitt. Sommeren 2009 gikk han til danske FCK Håndbold. Men etter bare en sesong der dro han hjem til Haslum.

Jobbet som revisor
Tanken var å kombinere håndball med økonomistudiene sine. Men da franske Montpellier lokket med å få spille på lag med Nikola Karabatic ble fristelsen for stor.

Det ble en sesong i Frankrike før han vendte hjem til Haslum igjen. Foran forrige sesong begynte han også i full jobb som revisor ved siden av håndballkarrieren.

Men til tross for at han er passert 30 år og egentlig ikke satset like hardt på håndballen som tidligere, så ville altså klubben, som vant Bundesliga for 20. gang forrige sesong, ha ham.

– Jeg ble litt smigret da jeg fikk telefonen. Det er et tegn på at en har gjort noe riktig i karrieren, sier Mamelund.

Bedre trent enn på mange år
Mandag var han i Tyskland og gikk gjennom en medisinsk test. Til tross for en kropp som har vært plaget med utallige skader opp gjennom årene, så gikk den bra.

– Kroppen er bedre enn på veldig lenge. Av en eller annen grunn har jeg trent veldig godt i hele sommer. Det passet jo bra når denne sjansen kom, ler han.

31-åringen, som har spilt 118 landskamper, er derfor bedre trent enn han har vært på mange år.

Mamelund takker Haslum for at de ikke gjorde det vanskelig for ham da sjansen dukket opp.

– Det var stort av Haslum å la meg få sjansen. Tilbudet kom sent og det er ikke optimalt for dem å miste en spiller så tett opp til sesongen. Det viser at de er fleksible, sier han.

Mamelund  får trolig debuten sin i Supercup-finalen mot sin tidligere klubb Flensburg-Handewitt.onsdag.