Derfor skrev Lise Myhre brevet som rørte «hele» Norge

– Det var så vondt at jeg knakk sammen hver gang jeg skulle forsøke å skrive noe om dette, forteller Nemi-tegneserieskaper Lise Myhre (39).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Enda en tenåring har blitt drevet til å ta sitt eget liv. Jeg ble spurt om å holde en tale for de etterlatte på skolen. Si noen velvalgte ord om at det er lov å være annerledes, at vi må ta vare på hverandre, at vi aldri må tåle at noen blir mobbet.

Men jeg gråter. Og jeg vil ikke snakke på skolen han gikk på. Jeg vil brenne den ned.

Slik åpner tegneserieskaper Lise Myhre sitt sterke brev som ble publisert på baksiden av årets sommerutgave av Nemi, og som også har blitt gjengitt i #2sitert på TV2.no.

Snakker ut om brevet

I brevet henvender Lise Myhre seg til alle de som gruer seg til å gå på skolen, eller som våkner med en vond klump i magen. Hun lover at det finnes et helt liv der ute, og at ting vil bli bedre, at man må lete etter det som kan holde en på beina, om det så er musikk, tegneserier, bøker eller annet.

Tirsdag var Lise Myhre på besøk hos God sommer Norge, og for første gang snakker hun ut om hvorfor hun skrev brevet, som har eksplodert i sosiale medier.

– Jeg ville si at det er håp til de som trenger å høre det. Når du er liten og går på skolen, er skolen hele verdenen din. Hvis du blir fortalt hver eneste dag at du er mindre verdt enn alle andre, så er det nesten umulig å ikke tro på det. Jeg ville si at det finnes et liv etter skolen, og det kan være fantastisk, sier Myhre.

Har fått enormt mange tilbakemeldinger

Myhre fikk spørsmål om å snakke for en skole der en av elevene hadde tatt livet sitt. Det klarte hun ikke, selv om hun forsøkte.

– Det var så vondt at jeg knakk sammen hver gang jeg skulle forsøke å skrive noe om dette. Når jeg hadde fått litt avstand til det, ble det heller dette brevet. Det er mange flere selvmord blant unge enn det vi hører om, sier Myhre.

Det er umulig å ikke la seg berøre av de direkte og sterke brevet, og Myhre forteller at hun har blitt kontaktet av enormt mange i ettertid.

– Jeg har fått en uendelig strøm av tilbakemeldinger etter at innlegget ble trykket og etter at det eksploderte i sosiale medier. Jeg får tilbakemeldinger fra 40- og 50-åringer som fortsatt prøver å bearbeide det de ble utsatt for som barn. Det er ingen som blir utsatt for mobbing som kan gå fra det uten å bli preget av det, sier Myhre.