ÅPEN DOMMER: Mohammed Al-Hakim har åpnet en Facebook-side for å ha dialog med fotballfansen. FOTO: FAKSIMILE/FACEBOOK / PRIVAT
ÅPEN DOMMER: Mohammed Al-Hakim har åpnet en Facebook-side for å ha dialog med fotballfansen. FOTO: FAKSIMILE/FACEBOOK / PRIVAT

Fotballdommer åpnet Facebook-side for å forklare avgjørelsene sine

– Jeg tror på åpenhet og dialog. Jeg vil skape en større forståelse for dommeryrket, sier Mohammed Al-Hakim.

Den svenske dommeren Mohammed Al-Hakim fikk oppmerksomhet da han svarte en supporter og forklarte hvorfor han hadde gitt en AIK-spiller gult kort i kampen mot Hammarby i mai.

Åpnet Facebook-side
Supporteren sendte epost til Al-Hakim og spurte, og fikk litt uventet svar fra toppdommeren.

– Jeg skjønner ikke hvorfor man ikke skal ha en dialog med resten av Fotball-Sverige. Om folk er engasjert og vil vite noe? Så lenge man er nyansert i måten man tar kontakt og ikke er ubehagelig, så er man helt klart velkommen til å gi en lyd og stille de spørsmål man vil. Så er det opp til hver dommer om de vil svare eller ikke. Men jeg synes ikke det er noe vanskelig, sa han da til Expressen.

1. august åpnet han en Facebook-side hvor han ønsker å vise livet som dommer og for å holde kontakt med fotballsupportere som lurer på ting.

Her kan du se Facebook-siden hans

Allerede dagen etter dømte han oppgjøret mellom Norrköping og AIK, og kom etter kampen med en innrømmelse.

– Jeg burde blåst en straffe i går. Punktum. Nå har jeg i ro og fred sett det du sikkert allerede har sett. Vurdert reprisene noen ganger og til og med sett stillbilder og ulike vinkler. For det er dette det handler om for meg. Jeg trenger å lære og forsøke å forstå hvorfor jeg gjorde som jeg gjorde. Feilfri blir jeg aldri, men det er viktig å minimere antall feil og passe på at det blir riktig i de avgjørende situasjonene, skrev han på Facebook-siden.

Al-Hakim blir regnet som et av Sveriges største dommertalenter, og er spådd å kunne bli en internasjonal toppdommer.

Nå hylles han for åpenheten sin. Og han sier at han stort sett har fått positive tilbakemeldinger.

Her kan du se Facebook-siden hans

Foreløpig er siden et prøveprosjekt, som han startet i samråd med dommerkomiteen i Det svenske fotballforbundet. Dersom det ikke blir for mye hets, så vil han fortsette.

– Tanken er at jeg skal markedsføre selve dommerrollen, og jeg har blant annet lagt ut et innlegg om hva fjerdedommeren gjør. Jeg vil beskrive hele dommerrollen, og ikke bare skrive om enkeltsituasjoner. Jeg vil skrive om hvordan hverdagen vår er, sier han til Fotbollskanalen.

Men ikke alle kan forvente å få svar.

– Jeg har alltid trodd på åpenhet og dialog, og jeg tenkte Facebook var en stor kanal hvor jeg kunne nå ut til mange. Det er et bra verktøy til å nå ut til mennesker. Jeg får testet det ut. Jeg kommer ikke til å svare på alle spørsmål som kommer, men jeg gjør mitt beste og skal svare i så stor utstrekning som jeg kan. Men det går jo tid til å lese og svare, sier han.

Hylles av Staberg
TV 2s dommerekspert Per Ivar Staberg hyller initiativet fra Al-Hakim.

– Det er applaus fra kontoret mitt. Så absolutt. Det er innovativt og veldig 2015. Det er en åpenhet som helt sikkert vil føre mye positivt med seg, ikke bare for Al-Hakim, men for alle dommere i Sverige, sier han.

Med tanke på kritikken som har vært mot den norske dommerstanden denne sesongen, så tror Staberg at et slikt forum ville vært positivt også her i landet.

– Jeg ser så åpenbare plusser at de minusene som ligger der blir mye mindre i forhold. Det er selvfølgelig et men med så stor tilgjengelighet. Med det tenker jeg på at det kan gå over alle støvleskaft og han får mye tilbakemeldinger fra en verre del av fotballfamilien, sier den tidligere toppdommeren.

Staberg selv var kjent som en dommer spillerne kunne ha en dialog med. En rekke spillere hyllet ham da det ble klart at han ikke fikk dømme i Tippeligaen lenger.

– Da jeg dømte så hendte det at det var spillere og dommere som ringte og ville diskutere situasjoner etter kamper. Også supportere. Det er jo ikke farlig å svare når en blir spurt om ting, sier han og viser til responsen Al-Hakim fikk på innlegget der han la seg flat for ikke å ha dømt straffespark.

– Over 3000 likes og 101 delinger. I stedet for å få kritikk, så ender du opp med å få skryt etter en kamp som kanskje ellers ville blitt husket for den straffen du ikke dømte. Der får du det svart på hvitt dette med å dømme feil og så forklare hvorfor du gjorde som du gjorde. Det er veldig positivt, sier Staberg.

Han håper vi snart får se noe lignende her i Norge.

– Det er veldig «udommersk». Nå er han FIFA-dommer. UEFA, som er det øverste organ i Europa, er veldig klar på at i internasjonale kamper så er det «no speak» som er linjen. Det kan være derfor de fleste nasjonale fotballforbundene har valgt samme linje. Men man kan bryte ned noen myter med litt mer åpenhet, sier Staberg.

Positiv dommersjef
Dommersjef Terje Hauge er for at norske dommere også er åpne.

– Vi i Norges Fotballforbund er veldig positive til at våre dommere har en dialog og forklarer seg til media etter kampene. Vi har sett at de har lagt seg flate. Men det blir det opp til den enkelte dommer. Men det er ikke noe nytt at dommere innrømmer feil, sier han til TV 2.

Men det er tvilsomt at det kommer en lignende norsk side med det første. 

– Når det gjelder sosiale medier, så er det nytt for oss. Der har vi kjøreregler som går på at man ikke skal omtale egne eller andres kamper før, under eller etter kamp. Hvis en begynner med det, så kan det fort spre seg. Det kan spre seg videre til bredden og kommer ut av kontroll. Men det er positivt og vi skal også innrømme feil. Men skal vi gjøre det i sosiale medier så må det være i et kontrollert prosjekt, forklarer dommersjefen.

Hauge vil følge med Facebook-siden til Al-Hakim, og han vil rådføre seg med sine svenske kolleger.

– Sånne ting som dette er nytt for meg. Men vi har et godt samarbeid med våre nordiske naboer og vi skal snart møtes. Da kan det være interessant for meg å utveksle erfaringer med svenskene. Få ut kunnskap om hvordan dette fungerer samtidig som vi skal beholde integritet og det profesjonelle rundt dommerrollen, sier han.

For ingen norske dommere har forbud mot å være på sosiale medier.

– Stort sett alle våre dommere er på sosiale medier. Det er deres valg. Og vi også ønsker å promotere dommerrollen på en positiv måte, sier den tidligere FIFA-dommeren.