VIL ENDRE PÅ FORMATET I SJAKK-VM: Magnus Carlsen vil ha et system som ligner mer på det Sergio Ramos og fotballandslagene har.  AFP PHOTO/ GERARD JULIEN FOTO: GERARD JULIEN /
VIL ENDRE PÅ FORMATET I SJAKK-VM: Magnus Carlsen vil ha et system som ligner mer på det Sergio Ramos og fotballandslagene har. AFP PHOTO/ GERARD JULIEN FOTO: GERARD JULIEN /

Magnus Carlsen vil endre kvalifiseringen til sjakk-VM 

Selv om det betyr at det blir vanskeligere for ham å forsvare VM-tittelen.

Magnus Carlsen ble verdensmester for første gang i november 2013. For å få lov til å møte Vishy Anand måtte han kvalifisere seg gjennom en kandidatturnering i London sju måneder i forveien.

Carlsen slo Anand, og som regjerende mester var han sikret en ny VM-kamp i 2014.

Det systemet ønsker 24-åringen å forandre på. Det skriver Carlsen på sin offisielle Facebook-konto tirsdag.

– Jeg har sterk tro på at sjakkverden burde utvikle et mer rettferdig system, sier Carlsen.

– Jeg har i lang tid ment - og offentlig ytret - at det bør være et annet kvalifiseringssystem til VM, et system som er balansert og rettferdig. Dere som har fulgt sjakk på øverste nivå over flere år vil huske at jeg har tatt opp temaet om privilegiene verdensmesteren har, og det gjorde jeg allerede før matchen i 2013, skriver Carlsen.

Et nytt system vil gi flere sjakkspillere mulighet til å bli verdensmester.

– Jeg har lenge tenkt at en årlig utslagskonkurranse, som ligner på verdensmesterskapet, ville vært mer hensiktsmessig. Denne endringen ville i praksis forbedret oddsen for å bli verdensmester for nesten hver eneste sjakkspiller, med unntak av den regjerende verdensmesteren og potensielt sett et par andre toppspillere som ikke lenger ville bli favorisert av det nåværende formatet, fortsetter Carlsen.

Sjakk-eneren reiser snart til USA for å forberede seg til Sinquefield Cup. Turneringen starter 22. august.

I fjorårets turnering ble Carlsen nummer to bak Fabiano Caruana.