I SLAG: Edvald Boasson Hagen viste form ved å vinne andre etappe av Danmark rundt forrige uke. I Arctic Race har han selv troen på mer suksess - til tross for en tøff løype. REUTERS/Henning Bagger/Scanpix Denmark.
I SLAG: Edvald Boasson Hagen viste form ved å vinne andre etappe av Danmark rundt forrige uke. I Arctic Race har han selv troen på mer suksess - til tross for en tøff løype. REUTERS/Henning Bagger/Scanpix Denmark.

«Sliten» Boasson Hagen trosser spådommene: – Jeg går for sammenlagtseieren

Men Johan Kaggestad tror Boasson Hagen og de andre nordmennene skal få slite med å hamle opp med utlendingene i Arctic Race.

Se Arctic Race of Norway på TV 2 og Sumo fra førstkommende torsdag til og med søndag. 

Tredje utgave av Arctic Race of Norway starter torsdag, og rittet er garantert en ny vinner i fraværet av 2014 - og 2013-triumfatorene Steven Kruijswijk og Thor Hushovd. 

Den tredje etappen til Målselv, som avsluttes med en 3,7 kilometer lang stigning med 7,8 prosent i snitt, er ventet å bli avgjørende for sammendraget, og få internasjonale nettsteder og eksperter levner derfor de norske rytterne, med Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen i spissen, store sjanser på hjemmebane.

Det er ikke sistnevnte helt med på. 

– I utgangspunktet går jeg for sammendraget. Vi må se det an med laget og ta det litt dag for dag, men i utgangspunktet går jeg for sammenlagten, sier 28-åringen til TV 2.

– Formen er helt på kanten
Boasson Hagen tok nylig en etappeseier, to pallplasser og en sjetteplass sammenlagt i Danmark rundt, men sier likevel at formen er et lite spørsmålstegn. 

– Formen er grei, tror jeg, men jeg er litt sliten etter Tour de France. Det er vanskelig å si hvordan formen blir i Arctic, men jeg håper det blir bra. Jeg føler meg sterk, men samtidig litt tung. Men akkurat det er ganske vanlig etter en Tour de France.

– Hvordan vil du beskrive formen etter årets Tour sammenlignet med tidligere år?

– Jeg er sliten, men slik er det liksom alltid. Formen er jo bra, men det er helt på kanten. Det er alltid litt på kanten, men jeg har fått hvilt meg litt etter Danmark.

– Kristoff er ikke i toppform
Johan Kaggestad tror nordmennene skal få det tøft mot de beste utlendingene.

– Har du troen på Kristoff sammenlagt?

– Nei, jeg tror ikke det. Jeg tror ikke han er i toppform, heller, sier TV 2s sykkelekspert.

Boasson Hagen, som sykler Arctic Race for aller første gang, har han mer tro på, men heller ikke her er forventningene de aller største.

– Han er den av nordmennene med størst forutsetninger for å klare det, og han viste god klatreform i NM. Men akkurat nå er jeg ikke helt trygg på klatreformen hans. Han var god i Danmark, etter forutsetningene, men Touren var ekstra hard i år. 

– Jeg får full «support» av laget
I Frankrike viste Boasson Hagen, til tross for den krevende løypen, at spurtformen er på vei dit den en gang var. I Arctic får han med seg dedikert spurthjelp i form av store navn som Gerald Ciolek, Theo Bos og Reinardt Janse van Rensburg, og det meste tyder på at nordmannen, og bare ham, er mannen det skal spurtes for.

– Jeg har full «back up», og jeg kjører jo på hjemmebane, så jeg får nok full «support» av laget. Men vi må selvsagt se det an litt, sier han.

«Se det an» må kanskje laget også gjøre når vi kommer til den avgjørende tredje etappen. MTN Qhubeka sender nemlig også den lovende klatreren Louis Meintjes til Nord-Norge.

– Jeg har ikke snakket så mye med Louis, men vi får se. Det er kanskje bra å ha to mann å satse på i den bakken, sier nordmannen.

Det er Kaggestad enig i.

– Meintjes er kjempespennende. Han syklet kjempebra i fjellene i Critérium du Dauphiné og var også sterk i Touren, så han er kanskje vel så spennende som Edvald.

Her er favorittene: Zakarin, Taaramäe, Kangert og Hermans
Arctic Race-arrangøren har i oppladningen skrytt av å ha det sterkeste feltet så langt på startstreken. 

Det kan fort resultere i en utenlandsk vinner. Kaggestad trekker frem navn som Ilnur Zakarin, Ben Hermans, Rein Taaramäe, Tanel Kangert og Rasmus Guldhammer.

– Hermans i BMC er en kjempekandidat til å vinne hele greia, sier Kaggestad om belgieren som forrige uke ble nummer tre i Polen rundt og tidligere i år vant De Brabantse Pijl.

– Han er alltid sterk, og har i tillegg vist at han er i form. Mathias Frank (IAM) er den beste sammenlagtrytteren i feltet her, men bakkene er nok ikke lange eller harde nok for ham. Løypen passer derimot bedre for Zakarin (Katjusja), som vant Tour de Romandie og en etappe i Giro d'Italia tidligere i år. Taaramäe, som har kjørt bra i hele år med unntak av Touren, kan også fort vinne, og vant jo Vuelta a Burgos forrige uke. Lagkamerat og bestvenn Tanel Kangert kan også være med helt der oppe, noe også danske Guldhammer fort kan gjøre. Det blir fort vanskelig for nordmennnene, analyserer Kaggestad. 

Tøff konkurranse til tross; Kaggestad tror det er mange nordmenn som er i stand til å overraske sine mer meritterte konkurrenter.

– Vi har Odd Christian Eiking, Vegard Stake Laengen, Andreas Vangstad og Fredrik Strand Galta, som jeg personlig har veldig sansen for. Galta er alltid bra og kan fort like seg i bakken på den tredje etappen. I tillegg har Coop-ØsterHus et veldig sterkt lag med folk som August Jensen, som er på hjemmebane, i tillegg. Og se opp for Carl Fredrik Hagen, også, fra Sparebanken Sør. Han kan fort gå greit opp den bakken!