Ulf (42) var utslitt og ustabil – valgte å leve som døv

Familien måtte lære seg tegnspråk etter at hørselsoperasjonen ikke fungerte. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ulf Nagel har alltid vært tunghørt. Da han i 30-årene mistet halvparten av resthørselen han hadde igjen, begynte han å se på mulighetene CI kunne gi han. 

Cochleaimplantat (CI) er et digitalt høreapparat som kan gi døve og sterkt hørselhemmede bedre hørsel. 

Ulf hadde i lang tid hatt det veldig vanskelig, både fysisk og psykisk, så valget om å få CI var lett. 

Men hørselresultatene med CI er ulik fra person til person, og for Ulf fungerte det ikke så bra. Se video i toppen av saken. 

Ulf er en av seks døve vi følger i dokumentarserien Ut av stillheten på TV 2 onsdager klokka 22.00.

Drømmene brast

Trebarnsfaren så for seg et liv der tinnitusen skulle forsvinne. Han skulle kunne delta i sosiale sammenhenger uten å bli helt utslitt. Han skulle få høre barn gråte.

Det var mange drømmer, men etter to CI-er ble det ikke sånn. Ulf har fortsatt tinnitus. Han hører fortsatt ikke barna som gråter på natta. Han er fortsatt sliten. 

Ulf prøver å forklare tiden med CI: 

– Tenk deg å ha ti stemmer inne i hodet ditt samtidig, så skal du sortere dem fra hverandre. Sånn føler jeg det hele tiden. Jeg får ikke gjort det jeg kunne gjort. Det er frustrerende og utfordrende. Jeg er sliten hele tiden.

Tynnslitt og psykisk ustabil

Det ble en tung tid for familien. 

– Det tærte på kreftene og psyken å ha på lyd. Jeg ble psykisk mer ustabil. Tynnslitt, forteller Ulf. 

– Jeg kunne ikke leve med en mann som bare sitter foran PC-en. En som bare kunne være sammen med venner i ti minutter av gangen. En som forsvant når barna fikk venner på besøk. Det var ingen måte å leve på. Det var ikke sånn vi hadde drømt om at det skulle bli, sier kona Mette (33). 

Flyttet fra familien

For fire år siden valgte Ulf å fjerne implantatet, flytte fra familien og lære seg tegnspråk. 

– Jeg har prøvd og prøvd i altfor mange år å klamre meg fast til hørselen. Nå glir meg mer over i de døves verden. Jeg føler meg allerede mer hjemme her. Jeg er likestilt her. I hvert fall mer likestilt enn jeg var med CI. Jeg føler meg friskere nå, sier Ulf. 

Frustrerende kommunikasjon

Men det har ikke vært lett for verken Ulf eller familien å gå over til tegnspråk. 

– Kommunikasjonen er frustrerende for oss alle, sier Ulf, og fortsetter: 

– Det er en pågående prosess som aldri vil bli ferdig. Vi strever. Og det finnes ikke rettigheter for pårørende til voksne som har blitt døve, slik at mine barn for støtte til tegnspråkopplæring, sier Ulf, og legger til at det er hans treårige datter Joanna som har lært mest tegnspråk. 

Angrer ikke på operasjonene

Til tross for at det ikke fungerte, angrer ikke Ulf på operasjonene. 

– Hvordan går det med deg og din familie nå? 

– Det går opp og ned, men i forhold til at jeg har fått det bedre og har litt mer mentalt overskudd, vil jeg si det er blitt bedre fordi jeg fungerer bedre som kjæreste for min kone og far for mine barn.