DROPPER 10.000-METEREN: Sven Kramer og Håvard Bøkko, her etter 10.000-meteren
 under  VM allround på skøyter i 2009, er kritiske til at distansen nå forsvinner fra EM-programmet. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX FOTO: SIGURDSøN, BJøRN /
DROPPER 10.000-METEREN: Sven Kramer og Håvard Bøkko, her etter 10.000-meteren under VM allround på skøyter i 2009, er kritiske til at distansen nå forsvinner fra EM-programmet. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX FOTO: SIGURDSøN, BJøRN /

10.000-meteren vrakes i skøyte-EM

Håvard Bøkko er oppgitt, mens Sven Kramer vurderer å droppe EM.

Den tradisjonelle 10.000-meteren fjernes fra programmet i EM på skøyter fra 2017. Milløpet erstattes av 1000 meter, skriver Hamar Arbeiderblad.

Dermed blir distansene i EM 500 meter, 1000 meter, 1500 meter og 5000 meter.

Knut «Kupper'n» Johannesen, som tok OL-gull på 10.000-meter i Squaw Valley i 1960, er ikke fornøyd med endringene.

– Jeg tenkte: Er det mulig?

– Det er helt håpløst. I andre idretter er jo fortsatt langdistansene det største, og det virker som publikum også setter pris på det. Se bare i Nederland. Vi får håpe dette bare er et arbeidsuhell, sier «Kupper'n».

– Det er jo historieløst. Jeg vet ikke hva de som har bestemt dette driver med, sier han.

Han får støtte fra Sten Stensen og Johann Olav Koss.

– En fallitterklæring. Jeg kjenner jo ikke til prosessen, men jeg har jo registrert at EM som mesterskap har vært diskutert. Men å fjerne 10.000-meteren forstår jeg lite av. Det er selvfølgelig trist, sier Stensen.

– Jeg tror ikke 1000 meter i stedet for 10000 meter vil hjelpe på interessen for EM. Det er jo fortsatt en 5000 meter og ingen sprintere kan gå den lengste distansen. Det de har gjort er bare tull, sier Koss.

Håvard Bøkko er heller ikke fornøyd med vedtaket til Det internasjonale skøyteforbundet (ISU).

– Nå får sprinterne et løpstilbud til, mens langdistanseløperne mister ett. Det er jo 10.000-meteren som skiller gutter fra mannfolk. Jeg frykter for at dette ikke vil slå an for dem som er glad i skøytesporten, sier Bøkko til Hamar Arbeiderblad i dag.

Bøkko og co. skal fortsatt gå 10.000 meter i allround-VM.

Kramer: – Da går jeg ikke
Heller ikke den nederlandske skøytekongen Sven Kramer synes noe om planene. Han vil droppe EM når milløpet fjernes fra programmet.

– Jeg trodde 10.000-meteren skulle byttes med 3000 meter. Å bytte mila med 1000 meter, synes jeg er vel drastisk. Det blir jo på mange måter et sprintmesterskap. Da går jeg ikke, sier Kramer til Hamar Arbeiderblad.

Geir Karlstad, som i 1987 ble første løper i verden under 14 minutter på 10.000-meter, sier til TV 2 at hele EM bør droppes.

– Det er på høy tid å se på hele strukturen. Men å fjerne én distanse fra programmet og erstatte den med en annen, tror jeg ikke noe på. Jeg mener EM har levd ut sin tid. Kjør heller et VM over ti dager, innlem short track og kunstløp og dropp hele EM. Se for eksempel hvordan de har lykkes i skisporten.

– Riktig valg
TV 2-ekspert Mikael Flygind Larsen skjønner at distansen droppes fra programmet.

– Det er et riktig valg å fornye skøytesporten, men det er litt drastisk å fjerne 10.000-meter og erstatte den med 1000-meter. Det naturlige ville vært å erstatte den med 3000-meter. Vi kommer til å ende opp med et mer spennende mesterskap. Det er riktig å prøve noe nytt, og det er et signal om at de ønsker å fornye skøytesporten, sier Flygind Larsen.

Han forstår at Bøkko og Kramer er misfornøyde med endringen. 

– Det er klart at løpere som har profittert på 10.000-meter synes dette er leit, men skal man fornye seg må det være rom for at andre kommer opp og kjemper. Det kan diskuteres om dette er det riktige trekket, men jeg tror det er positivt at de prøver å gjøre dette trekket, sier Flygind Larsen. (©NTB/TV 2)